9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Q:
  Bijdrager
  Q4

  15 DV-tapes inlezen en monteren in iMovie 09 – TIPS?

  Ik heb momenteel een DV-camera geleend om een 15-tal DV tapes in te lezen in iMovie 09.

  Nu las ik dat m.i.v. iMovie 09 de daadwerkelijke content van een project ook op een externe HD kan worden bewaard en bewerkt, terwijl de projectnaam gewoon op de interne HD van m’n MBP kan staan. Da’s een mooi begin want 15 tapes x 12GB is best veel (interne) schijfruimte….

  Mijn vraag is nu. Wat kan ik het beste doen. 15 projecten aanmaken (1 per tape) of in 1 project alle 15 tapes importeren.
  Uiteindelijk wil ik momenteren naar DVD’s maar gezien mijn beperte filmcapaciteiten heb ik wel 3 uur bron nodig om 1 uur bruikbaar meteriaal over te houden. Kan ik (als blijkt dat ik aan 1 bron DV niet genoeg meteriaal heb voor een uur DVD) een tweede project alsnog importeren (ik heb dan de DVrecorder niet meer tot mijn beschikken, maar dus al wel het materiaal op de HD staan)?

  Tips of suggesties?

  Bijdrager
  Art-art

  Ik zou de tapes in aparte gebeurtenissen importeren. Als je alles bij elkaar zet zoek je je scheel naar scenes. Ik kan me zelfs voorstellen dat je de gebeurtenissen zelfs in nog kleinere delen opdeelt. Deze gebeurtenissan kan je prima op een externe HD opslaan. De projecten kunnen dan inderdaad gewoon op je interne HD worden opgeslagen.

  Laatst heb ik een optreden van een koor, uit verschillende caraposities gefilmd, gemonteerd. Hier heb ik ook eerst de verschillende opnames per liedje in verschillende gebeurtenissen geplaatst. Daarna ben ik pas gaan monteren naar een project.

  Bijdrager
  NickBook Pro

  Hoe snel is je internet schijf?

  Hoe snel is je externe schijf?

  Hoe is je externe schijf aangesloten op je MBP?

  Als je interne schijf 5400rpm is en je externe 7200rpm en die is aangesloten via firewire 800, dan is de keuze snel gemaakt. Zelfs via firewire 400 zou ik het dan nog op de externe zetten denk ik. Dan kan je tijdens het monteren net effe fijner door je materiaal heen scrubben!

  Maar zoals hierboven al gezegd werd: goed spotten scheelt je enorm veel montagetijd. met 15 uur materiaal en je namelijk snel het overzicht kwijt.

  Je vraag over wel/geen meerdere projecten begrijp ik niet helemaal. Zijn het 15 tapes waarvan je materiaal door elkaar wilt monteren? Dan lijkt met me logisch om het allemaal in 1 project te doen!

  Ik heb nooit iMovie gebruikt dus ik kan niet oordelen over wat handig is daarin. Ik weet niet of je, net als in Final Cut Pro, verschillende montage-tijdlijnen kan maken in 1 project/bestand? Dat is wel handig namelijk als je verschillende filmpjes wilt maken.

  Maar in ieder geval: ik zou hoe dan ook alles wat je hebt inladen op een schijf die groot genoeg is! Vooral als je later geen beschikking meer hebt over de inlaadapparatuur! Bedenk wel dat je ook schijfruimte moet over houden voor het renderen van de montage enzo.

  De DVD vraag snap ik niet helemaal, maar dat komt ook omdat ik niet weet wat voor film je gaat maken. Ik ga er vanuit dat het niet iets commercieels is, want dan zou ik het echt enorm gaaf vinden als je maar 3 uur materiaal nodig hebt voor een montage van een uur :-).

  Tenslotte… ik maak uit je verhaal op dat je nieuw bent in de wereld van videomontage. Ik weet nogmaals niet wat voor film je gaat maken maar gezien de omvang van je bronmateriaal zou je eens kunnen bekijken of Final Cut Express niet geschikter is voor dit project dan iMovie. Vooral kwa overzichtelijkheid van de vele shots die je zult hebben! iMovie is toch iets meer voor de korte huis-tuin-en-keuken video producties volgens mij, en niet voor films van 5 uur..

  http://www.apple.com/nl/finalcutexpress/

  Voor 200 euro heb je dan een softwarepakket waar je wellicht meer aan hebt dan iMovie… Dit is puur een schatting op basis van jouw info, hoor..

  Ik hoop dat je iets aan mn verhaaltje hebt!

  Succes!

  Bijdrager
  Q4

  Hallo Nickbook,

  Ben niet helemaal nieuw in de video montage. Heb best wat gemonteerd, maar ben blijven hangen bij iMovie 06.
  Nu wil ik iMovie 09 gaan gebruiken, maar de interface is ff wennen.
  Maar omdat mijn eigen DV camera na 20 uur opname (in 3 jaar tijd) de tape is gaan opeten, leen ik even die van een bekende, maar die moet wel weer snel terug. Vandaar de vraag hoe ik de 15 tapes het beste kan importeren zodat ze toch gemakkelijk beschikbaar zijn.

  En het zijn prive films. Gewoon familiegebeurtenissen enzovoorts…

  Bijdrager
  NickBook Pro

  Ik hoor wel veel van iMovie gebruikers dat ze 06 nog altijd een beter programma vinden als 08 en 09. Kan er zelf niet over oordelen.

  Maar als het om familieopnamen gaat zou ik daarvoor gewoon een aparte externe harde schijf kopen. Die zijn zo duur niet meer tegenwoordig. Als je daar gewoon al het materiaal op zet, heb je meteen een mooie backup voor de toekomst. DV tapes hebben ook niet het eeuwige leven, vooral niet als je ze een paar keer door een camera met vuile koppen hebt gehaald. Berg je na het monteren die harde schijf op in de brandkluis:-)

  Bijdrager
  Mac-@

  iMovie is wel een aanrader als je op een simpele manier mooie resultaten wilt halen. Zelf gebruik ik nu iMovie 09 en vind het pakket echt stukken beter dan iMovie 08.

  Al je ruwe materiaal importeer je automatisch of handmatig (waar je dus zelf de juiste scènes bij het importeren bepaald. Dit kan je altijd perfectioneren als je echt gaat editten natuurlijk).
  Je ruwe bestanden komen dan in de “gebeurtenissen bibliotheek”, vandaar sleep je de gewenste opnames naar je “project bibliotheek” en begin je met je edit en video overgangen etc.

  Al mijn import bestanden en bewerkte materiaal staat op een 1Terrabyte schijf (e-sata). Na het renderen een copy op mijn Macbook Pro HD en een copy op de externe HD.

  Check youtube of lynda.com voor tutorials;)

  Succes en have fun met je projecten!

  Bijdrager
  martijn888

  als je die 15 dv tjes hebt ingeladen zou ik ze voordat je er een project mee gaat maken comprimeren met ‘imovie library compressor’ .
  die maakt ze zonder significant kwaliteitsverlies zo 70% kleiner, dat werkt dan later ook nog een keer sneller.
  je moet dat wel doen voordat je projecten maakt, anders verliest imovie de link met de bronbestanden…
  (je moet wel qtuime pro hebben hiervoor)

  Bijdrager
  Mac-@
  ”martijn888″

  als je die 15 dv tjes hebt ingeladen zou ik ze voordat je er een project mee gaat maken comprimeren met ‘imovie library compressor’ .
  die maakt ze zonder significant kwaliteitsverlies zo 70% kleiner, dat werkt dan later ook nog een keer sneller.
  je moet dat wel doen voordat je projecten maakt, anders verliest imovie de link met de bronbestanden…
  (je moet wel qtuime pro hebben hiervoor)

  Wat voor jou geen significant verschil kan zijn, is het dat voor iemand ander bijvoorbeeld wel;)

  Met zoveel compressie gaat de kwaliteit er altijd op achteruit. Hier vind je de verschillende settings:
  “# Best: H.264 compression at maximum quality, with 16-bit Apple Lossless audio at 48khz—approximately 10% compression.
  # Better: H.264 compression at high quality, with 16-bit PCM audio at 48khz—approximately 66% compression.
  # Good: H.264 compression at medium quality, with 16-bit AAC audio at 48khz, 160kbps—approximately 80% compression.
  # Low: H.264 compression at low quality, de-interlaced, with 16-bit AAC audio at 32khz, 128kbps—approximately 93% compression.
  # Custom Settings File: Using the included Save Quicktime Export Settings File script, you can create your own QuickTime export settings file and then choose that settings file here. ”

  http://www.macworld.com/article/61095/2007/11/imovielibrarycompressor.html

  Ik kies ervoor om geen compressie toe te passen en zoveel mogelijk als in HD te laten (externe 1 terrabyte schijven kosten vrij weinig tegenwoordig…)

  Bijdrager
  martijn888

  je moet je afvragen wat de eindbestemming van je project is; een dvd’tje branden is buiten web het enge wat ik doe; daarvoor vind ik ‘good’ echt prima (ik zie het verschil niet – maar dat kan komen door de brake kwaliteit van mijn camera)
  succes

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.