13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Q:
  Bijdrager
  peejeejee

  13 of 15 inch?

  Ik gebruik al sinds 2006 een 15 inch laptop voor alles dat ik doe. (begonnen met een Powerbook G4 867…) En best bijzonder, echt nooit enig hardware probleem gehad ondanks een gemiddelde werkdag van langer dan 8 uur. Wel werk ik thuis altijd met de laptop dicht en gekoppeld aan een groot beeldscherm. Inmiddels ben ik heel wat modellen verder natuurlijk. Alleen zit ik nu wat na te denken over het 13 inch model. Is ook net wat handiger als je in de trein zit bijvoorbeeld.

  Zijn er hier mensen die dagelijkse werkdagen draaien op een recente 13 inch macbook pro? Ik stel de vraag omdat ik eens ergens gelezen heb dat ze sneller warm zouden worden dan het 15 inch model bijvoorbeeld. Het werk dat ik doe is voor de processor trouwens niet heel spannend. Indesign, photoshop illustrator enzo. (Geen video e.d.)

  Bijdrager
  Cursor

  Een macBook is geen oester, dus gewoon open laten staan en werken met twee schermen is superhandig:

  Bijdrager
  Shmoo

  Het is vooral jammer dat Apple geen 15, 16 of 17 inch machines heeft met een instap-achtige-specificatie.

   

  Als je voor 15 inch gaat dan koop je eigenlijk al meteen een machine die gemaakt is voor videobewerking. Betere specs. Persoonlijk vind ik dat je op een 13 inch nooit echt kunt werken-werken of je moet al de hele dag in een tekstverwerker of browser aan de slag gaan.

  Programma’s zoals Photoshop, Illustrator of Sketch zijn vooral canvas apps + sidebars /panels. Die panels zitten heel snel in de weg als je niet met minimaal een 21+ inch beeldscherm werkt. Het irriteert mij extreem dat ik niet gewoon op 100% zoom kan werken in Sketch op mijn 13 inch MacBook Pro.

  Bijdrager
  peejeejee

  @Shmoo. Er zijn geruchten dat Apple een 16 inch MacBook Pro gaat maken, dus wie weet.:-)

  Bijdrager
  Shmoo

  Maar dat zal geen instapmachine worden. Als je de 16 inch machine wil hebben dan moet je rekening houden met, 15 inch kwaliteit + beter. Dus ook dat prijskaartje.

   

  Er komt geen MacBook Air -achtige machine in 16 inch.

   

  Bijdrager
  pruus

  13inch is handig om mee te nemen, de vormfactor. Maar verder is een groter scherm veeeeel prettiger. En een groter scherm gaat ook gepaard met betere specs bij Apple, dus prettiger werken. En daarom voor een werkpaard: groter.

  Bijdrager
  peejeejee

  Uiteraard snap ik dat een groter scherm prettiger werkt als je het ook werkelijk gebruikt. Maar zoals ik al aangaf werk ik 80% op mijn macbook met gesloten gesloten scherm. (gekoppeld aan een lekker groot scherm) Dat werkt al jaren probleemloos. ‘k vind zelf twee schermen open hebben gewoon niet fijn werken.
  Maar dat is gewoon mijn persoonlijke voorkeur.

  Vanuit het verleden was de 13 inch inderdaad niet het werkpaard, maar de huidige 13 inch doet het veel beter qua specs.
  Vandaar dus mijn vraag.

  Bijdrager
  theo1

  Hallo pee jee jee, ikzelf werk, na jaren op een 15” gewerkt te hebben, sinds 2017 op een 13” mb pro 2017, 8GB, 500Gb. Ook zo’n 8 uur per dag, overal, variërend van trein, in auto, tot op kantoor en thuis. Wel doe ik voornamelijk Office-activiteiten en wat internet. Het gaat uitstekend! Ik heb geen last van het kleinere scherm en bij het reizen is het een lekker licht en handzaam apparaat. Hoewel het natuurlijk altijd weer lichter kan (mb air) heb ik graag een iets meer ‘overpowered’ apparaat. Voor mij werkt het zo dus prima. Succes met je overwegingen en laat tzt weten wat het geworden is!

  Bijdrager
  peejeejee

  Goed om te horen dat de 13 inch ook goed bevalt Theo1.
  Zo als het nu lijkt is dat voor mij toch best interessant ook.

  Al hoef niet gelijk wat anders hoor. ‘k Ben me eerst even rustig aan het oriënteren.
  Laat het tzt wel even weten.
  Bedankt!

  Bijdrager
  pruus

  Als jij de machine dichtgeklapt gebruikt, dan zou ik gaan voor een snel klein model. Handig mee te nemen en lekker om mee te werken. Zo, opgelost.

  Bijdrager
  peejeejee

  Zoals beloofd nog even een update van de uiteindelijke keuze, het is toch iets heel anders geworden. Een nieuwe iMac 27 inch (instapmodel 2019 met 8 gb) Dit omdat ik eigenlijk ook een groter scherm nodig had. Ik werk hoofdzakelijk thuis op de Macbook Pro, dichtgeklapt gekoppeld aan groter scherm. Geen spijt, wat een prachtig beeldscherm is dit zeg. En het scherm weerspiegelt in de praktijk ook veel minder dan ik dacht.

  In benchmark resultaten scoort nieuwe iMac flink hoger als mijn Macbook Pro uit 2012. Dat merk je in praktijk natuurlijk ook wel. Bij bijvoorbeeld Affinity Photo filteracties waarbij de resolutie is opgeblazen naar onwaarschijnlijk groot zeg maar. Maar heel schokkend is het verschil toch ook weer niet. De Macbook Pro uit 2012 blijft in praktijk toch nog echt een heel rap apparaat. Best bijzonder voor zo’n oude laptop. Ik heb er wel een SSD in gezet en 16 GB maar dan nog. Allebei precies dezelfde configatie en schone Mac OS installatie.

  Bijdrager
  Shmoo

  Nog een veel betere keuze ja. Een iMac 27 inch is een geweldige machine. Extreem prijzig maar bruut en perfect als je er niet mee over straat moet.

   

  Ik hoop wel dat je een SSD optie hebt genomen. Dat is wel een must have in 2019. ☝️

  Bijdrager
  peejeejee

  Thanks Shmoo, en eh.. nee… geen SSD genomen 😬 Die kan ik altijd nog uit de Macbook halen had ik bedacht.

  Maar dit is in de praktijk niet nodig merk ik, er zit een 1 TB  Fusionschijf in de iMac. Deze blijkt net zo snel te werken als mijn SSD. Die blijft dus lekker in laptop. De vaak gebruikte applicaties staan bij een fusion schijf al in een soort SSD. Dit wordt door het besturingssysteem zelf beheert.

  Wel jammer dat er nog geen los toetsenbord is met Touch Bar voor niet mobile Mac’s… Dan was’t nog mooier geweest. 😜

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.