23 berichten aan het bekijken - 1 tot 23 (van in totaal 23)
 • Q:
  Bijdrager
  Rezi

  13 of 15 inch Macbook pro?

  Ik heb eindelijk besloten om een Mac systeem aan te schaffen. Deze wil ik graag gaan gebruiken voor Grafisch werk (Photoshop, Illustrator, Indesign, After Effects, etc) Vanwege mijn school en binnekort; werk.

  Een macbook pro is fijn om mee te nemen natuurlijk, maar ben van plan om hem thuis te koppelen als desktop op een 24 inch scherm (van mn huidige pc)
  Nu twijfel ik alleen heel erg tussen een 13 en 15 inch.
  Ik vraag me af of het verschil in de specs veel uitmaakt in gebruik? Als je veel programma’s open hebt staan bijvoorbeeld?

  De 13 inch is natuurlijk lekker fijn om overal naartoe te nemen, maar de 15 komt beter over kwa inhoud. De prijs is helaas wat pijnlijk bij een 15 inch, maar als die het waard is ben ik bereid het ervoor neer te leggen.
  Heeft er iemand misschien advies of ervaring om mijn keuze wat te vermakkelijken?

  p.s. De laptop zou dus voornamelijk gebruikt worden voor Grafische bewerking etc, maar het zou ook een groot voordeel zijn als ik er soepel een game op zou kunnen draaien;)

  Bijdrager
  SanderTreur

  Ik vind 13″ akelig klein.

  Bijdrager
  stavos

  Ik vind 13″ akelig prettig. Met andere woorden, het is heel persoonlijk.:wink:
  Toch zal een meerderheid van de reacties voor de 15″ stemmen, aangezien je met grafisch werk op een groter scherm prettiger werkt (overigens ook persoonlijk..). Je geeft namelijk al aan de Mac mee te willen nemen en dus ben je niet altijd in de gelegenheid om die 24″ monitor er aan te hangen. En juist op die momenten zul je die extra 2″ waarderen.:smile:

  Bijdrager
  timsteenbergen

  Als je voor handig en makkelijk in tas gaat dan zou ik kiezen voor de 13. 13 inch gaat namelijk wat makkelijker in een tas.
  Wil je er toch wat meer mee doen dan is een 15 inch makkelijker.
  En als je veel verschillende vensters open hebt staan zou ik echt de 15 inch aanraden want ik wordt soms helemaal gek doordat kleine beeld van mijn MacBook

  Bijdrager
  Ernstfoto

  ik denk dat je beter uit bent met de 13″ en als het binnen je budget valt dan zou een i7 nemen.

  Bijdrager
  Appledude

  ik heb zelf een 13inch met i5 processor(helaas niet zo goed als i7) ik neem hem vaak mee vooral grafische programma’s gebruik ik
  gamen doe ik zelf weinig maar werkt ook goed op deze computer

  conclusie
  Macbook pro 13inch
  i7

  Inactief
  Anoniem

  15 inch!
  Quad-core processor, extra videokaart (voor grafische dingen zeker handig)
  en groter scherm.

  maar zoals iedereen het al zegt, blijft voor een groot deel een persoonlijke mening

  Bijdrager
  Afroman

  Die 13 inches zijn ook krachtig genoeg. Het is net wat je budget het toelaat. Meer is beter natuurlijk.

  Bijdrager
  timsteenbergen

  Ik denk dat je gewoon het beste een supersnelle 13 inch kunt kopen dan een wat minder snelle met een groter beeld. Je kunt ook op marktplaats voor een zo goed als nieuwe 15″ kijken. Extra geheugen laten toevoegen en opnieuw installeren en je hebt de ultieme laptop. Maar het idee dat de laptop van iemand anders is geweest is voor iedereen anders.

  Bijdrager
  banditbiker

  Ik heb n 15 inch. Mn vriend heeft een 13 inch. Mijn ervaring is dat die 13 inch veeeeeeel praktischer is als je hem vaak meeneemt. De 15 inch heeft net iets meer scherm, maar ik ben er nog niet uit of dat opweegt tegen de praktische voordelen van portabiliteit.

  Bijdrager
  Afroman

  Wel is zo, wanneer je echt met after effects gaat werken dan is een goede videokaart wel handig.
  Met de nieuwe MacBook Pro’s 13 inches weet ik niet hoe goed de dedicated chip is,maar de Nvideas van eerst waren(zijn) echt koning.

  Bijdrager
  banditbiker

  Ja die heb ik dus… 9400m/9600 nvidia combinatie:)

  Bijdrager
  Rezi

  Ik twijfel dus heel erg tussen prijs en prestatie ook!

  De (2011) versies hebben andere video-kaarten.
  (oh en welke maat het ook wordt: ik ga sowieso een i7 nemen)

  Van apple site:
  Video kaarten en prestaties:
  13inch = Intel HD Graphics 3000 met 384 MB DDR3 SDRAM, gedeeld met werkgeheugen5
  15inch = AMD Radeon HD 6750M grafische processor met 512 MB GDDR5-geheugen in de 2,2-GHz-configuratie of AMD Radeon HD 6770M grafische processor met 1 GB GDDR5-geheugen in de 2,4-GHz-configuratie
  Intel HD Graphics 3000 met 384 MB DDR3 SDRAM, gedeeld met werkgeheugen5

  oh en:
  13inch= dual core
  15inch= quad core

  Ik weet niet hoeveel verschil het daadwerkelijk uitmaakt in de praktijk?
  Ik ben niet iemand die 1,2,3 ziet of dat nou echt heel goed is of niet haha.

  Voordeel van de 13inch is de compactheid(voor het sjouwen) en de prijs. En de 15 inch op inhoud en wat meer werkruimte op het scherm.

  Is de 15inch echt zo naar om mee te sjouwen? Ik heb nu een wat oudere windows laptop, breder dan 15inch en daar wordt ik aan het eind van de dag wel geïrriteerd van. Die is zwaar.

  Keuzes, keuzes….
  Erg lastig:P

  Dank jullie voor de reacties in ieder geval!

  Bijdrager
  Macnido

  Heb zelf gekozen voor de 13 omdat ik thuis al een 24 inch iMac heb (3 Ghz). Altijd handig onderweg of in noodgevallen. Qua snelheid prima als je maar geen zwaar Photoshopwerk gaat doen.

  Bijdrager
  eonic

  ik zou altijd gaan voor 13″

  gebruik zelf een 13″ in de studio!

  als je toch thuis zit, gewoon aan een monitor hangen. Ik heb m altijd aan een 24″ led monitor, werkt heerlijk en onderweg is ie lekker klein.

  Bijdrager
  Jeroen0704

  Ik doe ongeveer hetzelfde als wat jij doet op een 15″ MacBook pro met extra hoge resolutie. Dit is erg fijn voor grafische programma’s, omdat je dan gewoon meer werktuigen hebt. Ik neem hem ook elke dag mee naar school in een gewoon eastpack rugzak en ik merk eigenlijk amper dat ik mijn laptop bij heb. De boeken wegen meer:p

  Tip: als je hem voor je studie/werk gaat gebruiken, moet je een op surfspot kijken. Dat heb ik ook gedaan, en scheelt een hoop geld!

  Succes met je keuze en aanschaf!

  Bijdrager
  AlexLeon

  Ik vind eerlijk gezegd een 15″ veel fijner, ik heb een MacBook (White, Unibody Mid 2010) en een MacBook Pro (Early 2011) 15″

  Bijdrager
  CedricH

  Voor grafische programma’s zou ik ook voor de 15″ gaan, de extra kracht van die quad core processor en de grafische kaart is niet te onderschatten. Ik heb zelf een huidige generatie 13″ i5, mijn zus een vorige generatie 15″ quad core i7. Dat ding blaast mijn 13″ weg (niet letterlijk want de fans van die 15″ gaan minder snel loeien dan die van mijn 13″) in zowat alles. Het enige nadeel is natuurlijk dat je wat inlevert qua draagbaarheid.

  Bijdrager
  LighScan

  Zelf ook een 15 inch, en de prestaties die je van zowel cpu als videokaart krijgt zijn zeer welkom.

  Over het scherm ben ik minder enthousiast. Het is een heel goed scherm hoor, dat wel. Het is de resolutie waar het mij om te doen is. Iedereen roept hier meteen 15 inch, en uiteraard is het scherm groter maar de resolutie is ronduit ouderwets te noemen (1440×900! Dat had al tijden 1680×1050 moeten zijn).

  Hetzelfde geldt voor de MacBook Pro 13 inchkes, die blijven ook nog op 1280×800 steken, terwijl een Air van dezelfde 13 inch wel op 1440×900 kan draaien (dezelfde resolutie als de MBP 15 inch…)

  Tot zover mijn kleine rant, het is het enige dat me daadwerkelijk erg stoort aan Apple’s huidige laptop-lineup.

  Moderator
  unSOUND
  LighScan op 01 maart 2012

  Iedereen roept hier meteen 15 inch, en uiteraard is het scherm groter maar de resolutie is ronduit ouderwets te noemen (1440×900! Dat had al tijden 1680×1050 moeten zijn).

  Kwestie van kiezen…

  Beeldscherm
  De 15-inch MacBook Pro wordt geleverd met een glanzend beeldscherm met een resolutie van 1440 x 900 pixels en led-schermverlichting. Een andere optie is een 1680 x1050 glanzend of ontspiegeld scherm dat meer dan 36 procent pixels meer biedt.

  Bijdrager
  The-Visualsketch

  Heb zelf voor me studie net een macbook 13 inch gekocht en ik vind m perfect! I5 – 4GB Hij is niet te groot voor in mijn tas maar gewoon een perfect maatje….

  Bijdrager
  puchelaar

  Bij een laptop die niet alleen in huis gebruikt wordt (als ‘desktop die niet in de weg staat’), maar ook op locaties waar je niet altijd controle hebt over de hoeveelheid licht en de lichtval, vind ik een ontspiegeld scherm een basisvoorwaarde. En dat kan helaas pas vanaf 15″ bij Apple. Heb je wel meteen ook de hoge resolutie, en dat vind ik alleen maar fijn.

  Maar goed, dat is misschien ook wat je gewend bent; collega’s zeggen geen probleem te hebben met hun spiegelende scherm, terwijl ik op hun laptop echt niet kan werken op een zonnige dag (nou ja, een tekstje typen gaat vaak nog nèt, maar ik kan op mijn laptop nog redelijk foto’s bewerken in zo’n situatie. En dat is bij hun echt niet mogelijk).

  Ik reis zelden met mijn laptop in het openbaar vervoer; het is òf op de fiets, òf in de auto (afgezien van kleine afstanden lopen), dus misschien dat voor mij het gewicht minder van belang is. Of ik ben er al aan gewend om veel mee te zeulen als ik mijn foto-apparatuur mee sleep. In ieder geval vind ik de 15″ prettig om mee te nemen. Maar ’t is niet zo’n meepakkertje als de 11″ Air van m’n vriendin…;)

  Bijdrager
  LighScan

  Quote van unSOUND
  […]
  Kwestie van kiezen…
  […]

  Mijn laptop komt van een APR, niet de online Apple Store. Had ik die optie eerder geweten daarentegen… Volgende keer kom ik rechstreeks naar jouw voor mijn aankoopvragen. :crazy: Beetje balen haha.

23 berichten aan het bekijken - 1 tot 23 (van in totaal 23)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.