7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Q:
  Bijdrager
  spywurm

  1 fotobibliotheek voor 2 accounts

  Iemand een idee hoe je 1 fotobibliotheek voor 2 accounts gebruikt? Ik heb 2 gebruikers op de iMac staan, mijn account en die van mijn vriendin. Nu hebben we samen redelijk wat foto’s en wou ik samen 1 fotobibliotheek gebruiken. Dit blijkt echter niet zomaar mogelijk te zijn dezelfde bibliotheek als systeembibliotheek te gebruiken.

  Als iemand een oplossing heeft, werkt iCloud-fotobibliotheek ook met 1 bibliotheek en 2 iPhone’s?

  Dank bij voorbaat!

  Bijdrager
  TheBigZ

  Je kunt je Foto bieb naar het Shared account verplaatsen.

  Shared map:
  https://support.apple.com/kb/PH25262?locale=nl_NL&viewlocale=nl_NL

  Bieb verplaatsen:
  https://support.apple.com/nl-nl/HT201517

  Bijdrager
  Maurits

  ter aanvulling op TheBigZ: de map /Users/Shared (artikel 1) is niet genoeg, want Fotos.app wil graag de eigenaar zijn van de bibliotheek, en dat kan slechts 1 van de twee gebruikers zijn.
  Het tweede artikel heeft het specifiek over een externe schijf om de gedeelde bibliotheek op te zetten (en bij die externe schijf staat de optie ‘negeer eigendomsrechten’ AAN.
  Van de map /Users/Shared kan je die eigendomsrechten niet negeren.

  Als je geen externe schijf hebt kan je een diskimage (schijfkopie) maken, die mounten, en daar de ‘negeer eigendomsrechten’ aan zetten. Maar dat is niet heel gebruikers vriendelijk, en kan makkelijk problemen geven. Ik gebruik het thuis, maar werkt niet met fast-user sharing bijvoorbeeld.
  de procedure staat hier omschreven.

  Je kan ook via iCloud foto delen de foto’s allemaal in de iCloud zetten, en dan met de andere gebruiker delen.
  Let op om optie te kiezen dat de Mac niet de volledige foto’s uit de cloud download, anders gebruik je twee keer data (onder elke gebruiker een keer).
  En iCloud moet genoeg ruimte hebben (dus niet de gratis 5 GB versie…)

  Bijdrager
  fred44nl

  deze discussie is hier ook al eens eerder gevoerd.
  en toen kwamen er ACL’s aan te pas.

  Bijdrager
  spywurm

  Iedereen bedankt voor de reacties! Ik ben even niet thuis geweest vandaar mijn late reactie. Ik heb niet alles laten weten, mijn fout.
  Mijn foto’s bibliotheek staat op een externe harde schijf (HFS+) met de optie “negeer eigendomsrechten op dit volume”. Zowel account 1 als 2 delen deze bibliotheek allebei als systeembibliotheek. Nu kan ik deze niet openen om de reden dat deze bibliotheek ook al door een ander programma open is, ook al is de foto’s app op het ander account niet open.


  @TheBigZ
  : de gedeelte map is geen optie omdat ik mijn bibliotheek op een externe harde schijf heb staan.


  @mjsanders
  : dit werkt dus spijtig genoeg niet bij mij.


  @fred44nl
  : en?

  Bijdrager
  Jurriaan

  Ik heb zelf de fotobibliotheek in een gedeelde map gezet. Let wel op de mac met dubbele account zelf. De gebruikers lees en schrijfrechten gegeven (via het info venster) en het werkt.

  Sleutelbeheerder
  Night

  Het verschil tussen een gedeelde map en een door meerdere accounts toegankelijke disk is, dat een gedeelde map wordt losgekoppeld bij een account-wissel en een volume zonder eigendomsrechten niet. Hierdoor kan het dus zijn dat macOS de bestanden van de foto-bibliotheek, die je nodig hebt als zijnde ‘in gebruik’ ziet. Je kan echter ook prima op een externe disk een gedeelde map aanmaken. Je moet dan wel even de eigendomsrechten op het hoofdaccount zetten. Dan een lege map aanmaken, deze delen en dan de hele bibliotheek daarin donderen. Wel even Foto’s of iPhoto met optie-toets ingedrukt gehouden opstarten zodat je de nieuwe lokatie van de bibliotheek kan selecteren.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.