Sabine Schults
Sabine Schults Apple Watch 26 augustus 2023 1reactie
Leestijd: 2 minuten

Wetenschappers doen gore ontdekking over je Apple Watch

Dat er geen betere compagnon is voor je iPhone dan de Apple Watch, weten we intussen. Maar volgens wetenschappers is de smartwatch niet altijd ook jouw beste beste vriend. De smartwatch zit namelijk vol met gore, ziekmakende bacteriƫn.

Volgens wetenschappers is het bandje van de Apple Watch een broedplaats voor potentieel gevaarlijke ziekteverwerkers. Uit het onderzoek bleek dat 95 procent van de onderzochte horlogebandjes besmet waren met bacteriƫn die als mogelijk schadelijk gezien worden. Vooral bij bandjes van rubber of kunststof was dit het geval.

Je Apple Watch zit vol met gore bacteriƫn

Omdat je een Apple Watch doorgaans elke dag draagt, komt het niet als een verrassing dat het vol zit met bacteriƫn. Maar waar je misschien niet bij stilstaat is dat er op 85 procent van de onderzochte bandjes gevaarlijke bacteriƫn zoals stafylokokken werden gevonden. Deze bacterie kan ernstige infecties veroorzaken als deze in je huid terecht komt.

Daarnaast werden er op 60 procent van de bandjes (niet alleen van de Apple Watch) darmbacteriĆ«n gevonden en op 30 procent van de bandjes ‘pseudomonas spp‘. Deze bacteriĆ«n kunnen zelfs in lage aantallen veel schade aanrichten op onze gezondheid.

In totaal deden er twaalf mannen en acht vrouwen mee aan het onderzoek. Er werden bandjes van verschillende materialen gebruikt.

Makkelijk te verhelpen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat het schoonmaken van je Apple Watch met alledaagse ontsmettingsmiddelen ervoor zorgt dat deze ziekmakende bacteriƫn verdwijnen. Desinfectiespray met ethanol blijkt behoorlijk effectief te zijn. Binnen dertig seconden zou meer dan 99,99 procent van de schadelijke bacteriƫn verdwenen zijn.

Apple Watch vakantie, crash
Jouw ideale compagnon. (Afbeelding: Mitsuo Jr / Unsplash)

Als je niet zit te wachten op al die schadelijke bacteriƫn op je pols, dan is het hoog tijd om je Apple Watch schoon te maken. Dat wil niet zeggen dat je iedere dag aan het poetsen mag, maar een wekelijkse opfrisbeurt is aan te raden. Kijk wel goed naar het materiaal van je bandje. Een leren bandje mag bijvoorbeeld niet onder water gedompeld worden.

5 sublieme Apple Watch functies die je waarschijnlijk nog niet kent

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

poezenbeest
poezenbeest

Aan het onderzoek hebben 20 mensen meegedaan, waaronder drie die in een dierenarts werken en vijf brandweerlieden. Lekker solide populatie.

Twee van de horloges waren Apple Watches met rubber bandjes (10%), dus of dit nou veel zegt over specifiek Apple Watches?

Daarnaast waren de aangetroffen bacteriƫn allemaal huid-eigen, oftewel bacteriƫn die ieder mens bij zich draagt en werden niet in gevaarlijke hoeveelheden aangetroffen.

Niets aan de hand dusā€¦ Alleen een advies voor zorgwerkers om wat meer aandacht te besteden aan het bandje.

De beste start van je weekend āœ‰ļø

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.