Mark Hofman
Mark Hofman Mac 3 april 2023 12reacties
Leestijd: 2 minuten

Historisch, maar niet positief: situatie Mac slechter dan Apple had verwacht

Hoewel Apple in het tweede kwartaal van 2023 al een moeilijke tijd voor de Mac voorspelde, lijkt het nog slechter te gaan dan het had verwacht. Naar verluidt heeft het Amerikaanse bedrijf de gehele productie van de M2-chips twee maanden stil moeten leggen.

Die informatie is afkomstig van de Zuid-Koreaanse website The Elec. Bronnen binnen leveranciers melden dat Apple twee maanden lang geen kant op kon en dat de hervatte productie een fractie is van wat het ooit was.

Situatie Mac slechter dan Apple had verwacht

Tijdens de bekendmaking van de eerste kwartaalcijfers van fiscaal jaar 2023 zei Apple het al: de Mac verkeert zich in zwaar weer. Waar de productcategorie in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 10,85 miljard dollar waard was, leverde het nu 7,74 miljard dollar op.

Hoewel Apple in eerste instantie dacht voldoende rekening te houden met tegenvallende cijfers, blijkt nu dat het slechter gaat dan verwacht. The Elec meldt dat het Amerikaanse bedrijf de productie van zijn M2-chips, na een complete stop in januari en februari, in maart weer hervat heeft.

Het niet terugschroeven, maar compleet stoppen van een productie is historisch voor Apple. Het Amerikaanse bedrijf heeft productieplannen wel eens gewijzigd, maar volledig stilleggen deed het nooit. Iets dat, wat de Mac betreft, misschien wel een pijnlijk punt blootlegt.

Is het de iPad, M1 of toch iets anders?

De vraag die we ons stellen is natuurlijk wat de reden achter de tegenvallende cijfers is. Tijdens het bekendmaken van de kwartaalcijfers wees Apple CEO Tim Cook voornamelijk naar het succes van de M1-chip.

iPad Pro
De iPad Pro (Afbeelding: Francois Hoang / Unsplash)

“De vergelijking is lastig, want vorig jaar rond deze tijd werd de extreem succesvolle M1 MacBook Pro geïntroduceerd”, liet hij weten. En hoewel dat een uitstekend punt is, lijkt het stilleggen van de productie toch wel iets meer te zeggen.

Apple verkoopt minder M2-Macs dan het in eerste instantie dacht dat het zou doen. Dat kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat de iPad een steeds gevaarlijkere concurrent van de Apple-computer begint te worden. Of dat Apple gewoon iets te veel had verwacht van zijn nieuwe computers. Dat kan natuurlijk ook…

Apple Watch krijgt met watchOS 10 mogelijk grootste update in jaren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 12

diMay
diMay

Niet te ver zoeken naar de reden :
Ontbreken van een nieuwe iMac 27" . . .

Duidelijker dan dat kan niet.

ome-kor
ome-kor

De M1 modellen zijn goed verkocht, in 2020 was er bovendien een grotere vraag naar computers. Apple heeft er toen flink wat verkocht. Nu zal de vraag een stuk minder zijn, omdat mensen niet ieder jaar een nieuwe Mac kopen. Tevens zal de verslechterende economie invloed hebben op de vraag.

Dat de iPad invloed op de verkopen van de Mac zou hebben gaat er bij mij niet in. De hardware mag dan wel krachtig en modern zijn, maar de software loopt mijlen ver achter. Ik ben bang dat de iPad Pro door de hoge prijs veel te duur is geworden. Ook het feit dat Apple bijna niets vernieuwd heeft aan het huidige model zal de verkopen ervan niet ten goede komen. Voor media consumptie is de iPad Pro overkill.

milez
milez

“Waar de productcategorie in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 1,085 miljard dollar waard was, leverde het nu 7,74 miljard dollar op.”

Hier klopt iets niet: 7,74 miljard is meer dan 1,085 miljard maar het artikel doet het lijken alsof het omgekeerde waar is.

JanOnderwater
JanOnderwater

Lijkt mij dat Apple gewoon met de productie van de M3 serie bezig is.

whaha
whaha

Wat je noemt een ‘kommafout’.

whaha
whaha

Goede kans dat je daar meer dan alleen een punt hebt.
Ik ben daar zelfs een keer een onderwerp over gestart hier op het forum.

milez
milez

Intussen is de fout verbeterd. Dat is uitzonderlijk want meestal laten ze fouten gewoon staan - zeker als het taalfouten zijn.

rw076
rw076

Lijkt me heel simpel. De iMac loopt achter en is niet wat mensen willen. De laptops zijn prachtig maar er is vraag naar een 15" voor de prijs van een 13". Iedereen die een losse kast zoekt is tevreden, maar dat zijn er minder dan die een van de andere opties willen.

Dokter_Apple
Dokter_Apple

Lijkt me allemaal geen “Rocket Science” … De economie loopt terug, overal ter wereld. Natuurlijk is er een elite die snel rijker wordt, en een zekere groep die op z’n slechts weinig merkt van de verslechtering, maar dat is niet het geval voor het merendeel van de mensen.

Mensen die voorheen zeer goed konden rondkomen, merken dat ze toch wat meer moeite hebben met rondkomen. Stiekem alles een stukje of een stuk duurder geworden.

Eigenlijk is de grote achterblijven het inkomen, want de economische systemen zijn erop gestoeld dat er een zekere inflatie bestaat in de economie. Alleen is deze een stuk hoger dan normaal en bovenal: of dit nu Nederland, Duitsland, Spanje of Amerika is … De inkomens blijven in bepaalde gevallen toch wat achter …

Dan krijg je het verhaal van weinig tot geen productvernieuwing en het feit dat als maar snellere processors eigenlijk geen moer meer toevoegen. Natuurlijk, het maakt het vlotter, maar als ik een macbook zie in 2025 met een M4 die bijna 100% sneller is dat nu, vraag ik me oprecht af wat ik ermee moet. De grote sprong voorwaards zou VR/AR kunnen zijn, maar gelet op de economie, slechte timing om met iets nieuws te komen.

En dan heb je het product. macOS is prachtig, maar verworden tot een dik vet varken. Een installer die ruim 3x zo groot is als Windows 11 … Updates ter groote van een volledige download van een volwaardig Linux besturingssysteem, snelheid heeft (ook) Apple lui gemaakt inzake het os … En daarnaast is er de verdebilisering van het OS … Steeds meer richting iOS, dusdanig dat er ook vele zaken eruit zijn gesloopt of verder van de kern “vervreemd” (power user settings / terminal / unix core).

En dan hebben we het product zelf. Omwille van de iPad en iPhone houdt men de Mac relatief stom … Waar Microsoft goede successen heeft behaald met haar Surface Go en Surface Pro lijn, en dit laat zien dat een volwaardige computer op tablet formaat bestaansrecht heeft, vertikt Apple het om hierin mee te gaan.

Met grote ogen zat ik vandaag te kijken naar een gevalletje “zielig”. Werkte vandaag bij een klant in het Centraal Europa … Een regio waar zowieso Android domineert, meer omwille natuurlijk het prijs verhaal. Maar goed, collega - een Zwitser - waarmee ik samenwerk komt met zijn iPad, MacBook en iPhone … iPad gaat aan als tweede scherm, de macbook als hoofdcomputer, er is internet - maar met zware beperkingen. Geen probleem, telefoon wordt gepakt en gepaired met de computer …

2 USB laders bij zich, steeds wisselen tussen telefoon en iPad, want … dat delen van data kost toch (helaas) niet alleen je data bundel, maar ook wat batterij …

Paar jaar terug besloten Apple enkel prive te gebruiken en zakelijk de nek om te draaien. Dus pak ik uit m’n tas m’n Surface Pro 8 met LTE … Zit in het buitenland, wandel even in de pauze langs een telekomshop waar ik een eSIM kaartje koop. Klop wat gegevens in de computer en enkele minuten later werk ik zonder dat m’n telefoon aan het infuus moet gewoon met mobiel internet. Aangezien in dat land mobiele data (relatief) spot goedkoop is, heb ik 200GB data voor een paar dagen voor niet eens 20 euries …

Ik hoef niet moeilijk te doen met m’n telefoon of wat dan ook.

En dit is slechts een van vele voorbeelden waar Apple’s producten gewoon een beperking hebben omwille van de marketing. Niets meer, niets minder. Technisch gezien is de iPad bijna 2x of 2.5x krachtiger dan mijn Surface Pro, nog te zwijgen van de macbook.

Maar ik heb er een volwaardig OS op draaien en kan zoveel meer dan een iPad, al is het maar om het feit dat Windows tegenwoordig een Laag-1 Hypervisor heeft voor Linux. Dus waar je in macOS een terminal hebt met de core van macOS, heb je onder Windows (optioneel) de mogelijkheid om Powershell, de ouderwetse dosprompt of een volwaardige Linux distributie te ontsluiten.

Of het nu gaat om kopieeren, vervangen, handige macro’s, bestanden uitwisselen met externe schijven (inclusief Apple schijven dankzij Paragon), administratie wegwerken, handtekeningen zetten of een volwaardige Microsoft Excel of Word kunnen gebruiken, het kan allemaal op de Surface Pro, dit terwijl de iPad een prachtige GUI heeft, maar - ondanks iPadOS - nog steeds “not the real deal” is …

En, met 1 apparaat ben ik klaar. Sterker nog, ze hebben zelfs een stap in de goede richting gezet, de 128GB SSD is te vervangen door de gebruiker, dus zit er nu 1TB in … Gewoon kaartje bij de computerboer gekocht en zelf erin geprikt …

… Apple kan dit nog veel beter, maar weigert … Hierin is Apple gewoon de nieuwe Sun/BlackBerry/Nokia/Younameit IT bedrijf … Houdt van de producten, maar mogelijk daarom zou ik het niet vinden als Apple een dusdanig grote klap krijgt dat ze het echt moeilijk krijgen. Zorgt ongetwijfeld voor een hernieuwde creativiteit bij de Mac-boer …

Tijd voor vernieuwing. Ook bij Apple. Meer doen met minder wil niet zeggen dat ik uit ben op lompe OS’en, functies waar je eigenlijk geen moer aan hebt of beperkte flexibiliteit, die eigenlijk niets anders is in de opzet dan een verkoopargument voor een tweede apparaat in plaats van daadwerkelijk het gebruik makkelijker te maken.

OS updates via 4G/5G op een iOS apparaat, iemand? Sinds wanneer kan dat? Al sinds jaar en dag bij Android nooit gehoord dat er een hard-coded beperking zat in het upgraden van je OS via mobiele data.

En vergeet niet, sommige landen - bijvoorbeeld in Centraal Europa of Azie - hebben echt VEEL mobiele data voor (soms) weinig geld. En in sommige gevallen is dat tevens de primaire internet-verbinding: mobiel … Om dan via hotspots te moeten upgraden is natuurlijk gewoon debiel …

Kortom, het is niet allemaal rood, goud, groen dat ons geliefde fruitmerk zo mooi maakt, de achterkant van ons geliefde fruit begint toch wat beurse en zelfs hier en daar enigszins (kleine) rotte plekken zien …

Goderikus
Goderikus

Helemaal eens. Een flink verhaal, eigenlijk de opsomming van wat ik hier nu een kleine decade al omschrijf. Waarna je in de Mac-gemeenschap alleen maar als outcast beschouwd wordt (terwijl de echte outcasts natuurlijk Phil Schiller en Tim Cook waren) Maar laat je niet weerhouden.

festen
festen

Inderdaad een prima verhaal. De crux zit 'm in dat Tim Cook zo’n enorme iPad fan is, waardoor te pas en te onpas ideeën van de iPad werden overgebracht naar de Mac (in plaats van andersom). Niet alleen in de software, ook in de hardware. De iPad heeft geen MagSafe, dan halen we die ook weg voor de Mac. De Touchbar was natuurlijk niets anders dan een reepje iPad boven je toetsenbord, want hoe minder fysieke toetsen, hoe beter. Het scissor toetsenbord was ook niets anders dan een heel slecht toetsenbord op een iPad-hoes, maar aangezien Tim blijkbaar de hele dag op glas typt, viel dat niet op. Gelukkig zijn deze punten inmiddels wel verbeterd, maar Apple is lange tijd nonchalant omgesprongen met de Mac-lijn.

whaha
whaha

Wanneer ze nu vol in zouden zetten op het ondersteunen van AAA-games (en die lieten verkopen via Steam en dus niet de Apple Mac Store) dan konden ze laten zien wat je met al die krachtpatserij allemaal kon.
Alleen ook dat laten ze vooralsnog na. Waardoor je soms niet met mensen kunt spelen…

Het is dat ik dagelijks zo’n plezier ervaar van het werken met macOS dat ik nog geen Game-PC heb, anders was ik al eerder opgestart.
Alleen voor mij is de overstap naar een Apple Silicon serieus een achteruitgang, omdat ik dan geen Windows meer optimaal kan draaien. Dat is ook weer zoiets raars, alleen dat is niet in zijn geheel aan Apple te wijten.
Alleen als blijkt dat virtualisatie en/of cloud gaming of native gaming niets gaat worden dan kan ik mijn voorkeur voor het OS toch minder goed onderbouwen.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Historisch, maar niet positief: situatie Mac slechter dan Apple had verwacht
Sluiten