Waarom je uit wil kijken met CapCut voor iPhone en Android

Apps Jeroen Kraak 3 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

CapCut is de populairste app op Android en iPhone als het gaat om het maken van filmpjes. Toch moet je echt uitkijken als je het wil gebruiken.

CapCut is een fijne app om video’s te maken en te monteren op je Android of iPhone. Het werkt hartstikke makkelijk en is ook nog eens gratis. Toch heeft het programma niet alleen maar voordelen. Sterker nog, je doet er goed aan om te overwegen of je het echt wil gebruiken.

@wantnl

Nederland gaat lekker op deze 3 serie 😍 #netflix #netflixseries #netflixseries2023 #seriesnetflix #content #tips #streaming #streamingtips

♬ origineel geluid – WANT – WANT

CapCut op de iPhone en Android

CapCut wordt gemaakt door ByteDance, hetzelfde bedrijf achter TikTok. Het is dan ook een ideale tool om video’s te maken voor het platform. Echter, het sociale medium is al eerder onder vuur komen te liggen vanwege de veiligheid van gebruikers. Bij CapCut is nu hetzelfde aan de hand.

Hoewel je bij een app om te monteren niet meteen denkt dat gegevens worden verzameld, is dat bij CapCut wel degelijk het geval. Er is nu een rechtszaak tegen moederbedrijf ByteDance gestart in de Amerikaanse staat Illinois. Het bedrijf zou de Biometric Information Privacy Act aan zijn laars lappen.

CapCut slaat gezichtsscans en stemopnames op zonder iPhone- en Android-gebruikers hiervan op de hoogte te stellen. Daarnaast slaat het ook nog de gebruikerslocatie, geboortedatum, het geslacht en foto’s en video’s op. Bovendien zou de app data kunnen verzamelen van andere apparaten van gebruikers, zoals het MAC-adres, simkaart en serienummer.

Rechtszaak tegen TikTok-moederbedrijf Bytedance

Met de rechtszaak hoopt men ByteDance te blokkeren van het verzenden van gebruikersgegevens en -inhoud naar China. Daarnaast moet het bedrijf stoppen met het verzamelen van biometrische gegevens en andere informatie via CapCut zonder daarvoor toestemming te vragen.

Waarom je uit wil kijken met CapCut voor iPhone en Android
De app. (Afbeelding: Unsplash/Mika Baumeester)

De eisers willen ook dat alle informatie die al onrechtmatig is verzameld, verwijderd wordt. Daarnaast moet er ook een schadevergoeding komen voor iPhone- en Android-gebruikers.

Ondertussen ligt naast CapCut ook TikTok nog steeds onder vuur. Hoewel ByteDance Amerikaanse informatie nu opslaat op Amerikaanse servers van Oracle, is men er nog steeds niet gerust op dat de iPhone- en Android-app informatie doorstuurt naar China. Sommige staten willen de dienst zelfs verbieden.

Deze geniale spraakopdrachten voor Android en iPhone maken je leven makkelijker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen