Dennis Mons
Dennis Mons Apple Inc. 3 maart 2023 7reacties
Leestijd: 3 minuten

Apple ook op de knieën bij EU voor iMessage na USB-C-wet voor iPhone

Vanwege regelgeving door de EU worden grote bedrijven nu toch gedwongen om te voldoen aan standaarden waar ze niet aan gewend zijn. Zo ook Apple met bijvoorbeeld de USB-C-standaard voor iPhone, maar ook een open App Store en nu wordt iMessage op je iPhone op de ‘aanpassingen verplicht’-berg gegooid.

Europese Unie-regelgevers (EU) hebben de Digital Markets Act aangepast om nieuwe bepalingen op te nemen die Apple zouden dwingen iMessage toegankelijker te maken tussen andere berichtplatformen. De Europese Raad heeft de wet in juli 2022 goedgekeurd, een jaar nadat deze werd voorgesteld. Het treedt in werking op 2 mei 2023, maar dus met wat extra kanttekeningen over berichtdiensten.

Apple moet van de EU toch echt iMessage, USB-C en de App Store openstellen

Apple is dus wederom op de vingers getikt door de EU. De Digital Markets Act is een regelgeving die oplegt om veel beperkingen van grote techbedrijven zoals Apple, Amazon, Facebook en Google weg te halen.

Ze houden zich volgens de EU bezig met anticoncurrerende activiteiten. Met andere woorden: volgens de EU zitten ze consumenten dwars wegens geldbejag, dus ook met iMessage.

IMessage WhatsApp iOS 16 macOS Ventura
Gratis, maar geheel gesloten. (Afbeelding: OneMoreThing)

Zo wil de EU óók dat het Apple iPhone-gebruikers in staat stelt om apps van buiten de App Store te downloaden. Dat is een ‘big deal’ want Apple pakt een flink aandeel (zo’n dertig procent) en ontwikkelaars houden daar niet héél veel aan over.

Het is daarom niet gek dat bijvoorbeeld Epic Games in gevecht ging met Apple. Het mocht bijvoorbeeld geen linkjes plaatsen naar betaalde content, want dat was niet volgens de regels van Apple. De EU heeft daar een andere mening over.

Aangezien de iPhone-maker zijn regels voor de App Store niet wilde wijzigen, resulteerde dat ook hier in het voorbereiden van het hogere beroep. Edoch: de App Store wordt straks niet de enige plek waar je content kan downloaden.

Zowel de App Store als berichten op iPhone nu open

Nu wordt dus ook Apple’s iMessage op onder andere de iPhone teruggefloten. Dat moet meer open, volgens de EU. De meest uitgebreide berichtenservices, zoals dus iMessage, Facebook Messenger en WhatsApp, moeten kunnen communiceren met kleinere berichtendiensten.

Memoji WhatsApp
Eye roll Memoji is toch wel een hoogtepunt. (Afbeelding: Apple)

Dit zou gebruikers in staat stellen om berichten uit te wisselen, bestanden te verzenden of videogesprekken te voeren via verschillende berichtenservices. Hoewel dit mogelijk is via SMS-tekstberichten, werkt Apple’s iMessage-service alleen op Apple-apparaten. Begrijpelijk; omdat Apple er alles aan doet om het zo creatief maar veilig mogelijk te maken.

In de EU staat het gebruik van iMessage in flink contrast met diensten als WhatsApp. Niets is minder waar in de VS. Daar is de dienst ongekend populair. Het is dan ook begrijpelijk dat Apple niet happig is op deze nieuwe regel. Het is een belangrijk verkoopargument voor de iPhone.

De iMessage-regel voor iPhone geldt vooralsnog alleen voor Europa, maar dit wordt natuurlijk op grotere schaal opgelegd. Het is dus een intrigerende voorloper op andere drastische maatregelen die de EU gaat doorvoeren voor grote techbedrijven?

‘iPhone 15 krijgt USB-C, maar Apple maakt eigen standaard’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 7

diMay
diMay

De vaak onterechte bemoeizucht van de EU in
dit soort aangelegenheden begint me toch
redelijk de strot uit te hangen.

Vooral omdat ze zonder grondige kennis van zaken ageert.

nlmarco
nlmarco

Dat elkaar naklateren over die zogenaamde bemoeizucht van de EU begint mij toch redelijk de strot uit te hangen.

Uiteraard boeit het niemand wat iemand uit de strot hangt maar dat ter zijde.

Als ik zo Annemarie in Tietjerksteradeel wil bellen met mijn t-mobiile simkaart in mijn iPhone dan kan ik dat zonder problemen doen. Zèlfs als Annemarie helemaal geen simkaart heeft van tmobile maaar eentje van kpn in een Samsung telefoon.

Maar al ik haar een bericht wil sturen via iMessage dan kan dat niet. Dan Moet ik een andere app gebruiken die zij dan ook kan gebruiken op haar Samsung.

Goede zaak dat de EU in belang van Europeanen voorwaarden stelt aan wereldwijd opererende bedrijven als Apple , Google etc.

De EU is altijd nog meer democratisch dan het bestuur van multinationals die veel te veel de vrije hand hebben in beslissingen die miljoenen consumenten aangaan.

Wat de betreft de losse Flodder opmerking ‘zonder en enige kennis van zaken’ aangaat;

Daar vergis je je behoorlijk. Uiteraard zijn het geen programmeurs, product ingenieurs. Dat is niet hun taak. Dat soort mensen worden er ook echt wel bij betrokken. De politiek moet uiteindelijk er overgaan wat we wel en niet willen in de openbare ruimte. Het moet niet zo zijn dat particuliere bedrijven om wille van hun belang gaan bepalen wat wel en niet kan.

Misschien moet je eerst eens uitzoeken hoe een en ander tot stand komt. Het is groot deels openbaar beschikbaar informatie. En voorkomt wellicht dat mensen elkaar maar naklateren omdat je zo lekker fijn snelle bijval krijgt van anderen die elkaar ook graag naklateren.

rkous
rkous

Top comment!!
Degene zonder verstand van zaken is hier diMay.
Dit is een goede ontwikkeling en hoog nodig, bedrijven doen dit gewoon niet uit zichzelf.

jojodragon2000
jojodragon2000

Zeker geen goede ontwikkeling. Dwing Apple dan om de nieuwe sms technieken van Samsung/Google over te nemen. Daarnaast kan je ook gwn een sms bericht versturen naar een Android telefoon. Precies waar telefoneren en sms’en voor bedoelt zijn. Whatsapp, iMessage dienen een ander doel. Want betekent dit dan ook dat bijvoorbeeld discord moet kunnen praten met bijvoorbeeld Microsoft teams? Het online onderscheid tussen bijvoorbeeld werk en privé verdwijnt dan.
En nogmaals je kan gewoon via de berichten app een berichtje aan je vriendin sturen, alleen via een ander protocol. Ja geen leuke foto’s of whatever maar precies daarom ook de enchanced sms protocol van Samsung.
Daarnaast zou ik een product niet zien als de openbare ruimte. Daarnaast heb je ook politieke stelsels waar de meeste mensen wel daadwerkelijk kennis van zaken hebben en vaak al een lange carrière in een betreffend gebied hebben gehad. In mijn ogen veel wenselijker dan wanneer politici vooral bezig zijn met politiek bedrijven. Neem in Nederland bijvoorbeeld dat er vroeger vrijwel geen moties waren en het daar nu zowat de hele dag omgaat.
Verder de EU neemt inderdaad contact op met professionals, developers, ingingeurs etc. Maar wat ze met die informatie doen is aan hun. Vaak word er dan toch wat informatie of belangrijke adviezen ter zijde neergelegd, vooral wanneer het op technologie aankomt, in de EU. Over deze kloof tussen technologie en de EU zijn al een aantal kritische rapporten verschenen.
Hoe democratisch de EU is, wie er gekozen word, is ook best discutabel maar daarnaast zijn deze zaken begonnen door Alphabet en Epic, niet omdat de EU er zelf nou zoveel zin in had. Maarja als Google niet veel producten na een jaartje of twee afmaakt hadden ze nu misschien wel ook een succesvol berichten platform gehad ¯_(ツ)_/¯ dus misschien naast uitzoeken hoe dingen horen te gaan, even wat dieper graven en ook uitzoeken wat er in de praktijk gebeurt :wink:

ome-kor
ome-kor

De vraag is wat die interoperabiliteit met de end-to-end encryptie gaat doen. Hopelijk gooien ze het kind niet weg met het badwater. Of is dat een plezierige bijkomstigheid voor de ordehandhavers?

snipper
snipper

Ik denk dat het in de praktijk allemaal niet zo veel uitmaakt.

Iedereen zit al jaren op whatsapp, ook de iPhone-bezitter en die gaat niet massaal straks overstappen op iChat, omdat het kan. En omdat, ook als de protocollen van iChat, WhatsApp, whatever verplicht ‘open’ worden, je zult zien dat het weer een halfbakken oplossing wordt. Dat de Telegram stickers het niet doen op iChat en de iChat emoticons het niet doen op WhatsApp. Dat je in iChat de berichten van WhatsApp weer niet op ‘ongelezen’ kunt zetten of niet vast kunt pinnen of zo, waardoor iedereen toch weer op zijn eigen app blijft hangen.

En de app store ga ik zéker niet van een onbekende fabrikant gebruiken, voor zover ik überhaupt ooit betaalde apps gebruik.

vpqv
vpqv

Ik begrijp die bemoeizucht ook helemaal niet.
Je kunt nou eenmaal niet alles doen met een bepaalde app, zo ook iMessage. Gelukkig zijn er tal van alternatieven om berichten te sturen.

De grote bemoeiclub wil echter weer een centje verdienen door mogelijke boetes.

Mijn AH bonuskaart kan ik alleen maar bij Ah gebruiken. Machtsmisbruik​:rotating_light::rotating_light::rotating_light:. En de lidl app alleen maar bij Lidl. Dit MOET toch ook aangepakt worden?

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple ook op de knieën bij EU voor iMessage na USB-C-wet voor iPhone
Sluiten