Mark Hofman
Mark Hofman Digital 15 maart 2023 2reacties
Leestijd: 2 minuten

De lange weg naar Spotify HiFi: waarom Apple Music een grote rol speelde

Waar Apple Music zijn abonnees al tijden Lossless Audio weet aan te bieden, blijft de HiFi-functionaliteit van Spotify nog altijd uit. Dat zal volgens Co-President Gustav Söderström binnenkort ook niet veranderen. Al zal de feature er uiteindelijk wel komen.

Dit maakt hij duidelijk in een gesprek met The Verge. In de meest recente aflevering van Decoder, een podcast waarin hoofdredacteur Nilay Patel met markante techfiguren in gesprek gaat, haalt hij de functionaliteit, en de reden dat die er nog altijd niet is, zelf aan.

Apple Music draaide Spotify HiFi de nek om

Twee jaar geleden kondigde Spotify een HiFi-abonnement aan. Uiteraard bedoeld voor de echte liefhebber die zijn muziek het liefst zonder kwaliteitsverlies tot zich neemt. Het zorgde logischerwijs voor enthousiasme, maar anno 2023 is de functionaliteit nog altijd nergens te bekennen.

Gustav Söderström zegt het misschien niet, wijst wel met de vinger naar Apple Music. “Nadat we het hadden aangekondigd veranderde de industrie om verschillende redenen”, zo laat hij weten. Hiermee refereert de co-president van Spotify logischerwijs naar de streamingdienst van Apple.

Het idee was namelijk dat Spotify zijn HiFi-functionaliteit, tegen een verhoogd tarief, aan het einde van 2021 op de markt zou brengen. Of laten we het beter zeggen: sinds dat moment is de functionaliteit gereed voor lancering. Maar goed, toen kwam Apple Music met Lossless Audio, dat kosteloos voor bestaande abonnees te gebruiken was.

Spotify besloot zijn plannen terug te trekken en zoekt vandaag de dag nog altijd naar een manier om HiFi naar de consument te brengen.

Streamingdienst wacht op het juiste moment

Amerikaanse website The Verge is er onlangs achtergekomen dat Spotify HiFi inmiddels al meer dan een jaar in de startblokken staat. Toch brengt het bedrijf de functionaliteit nog altijd niet op de markt. Volgens Gustav Söderström heeft dat een duidelijke reden.

“We gaan het echt doen”, zegt hij in Decoder. “Maar we moeten het wel doen op een manier dat het nut heeft voor ons als bedrijf en voor onze luisteraars. De industrie is flink veranderd en wij moeten daarop anticiperen.”

Net zoals alles in het leven draait de beslissing natuurlijk om geld. Spotify kan de functionaliteit op dit moment voor een meerprijs aanbieden, maar daarmee gaat het abonnees verliezen aan Apple Music. “We moeten het op een manier doen waarop ook het kostenplaatje voor ons klopt”, sluit hij af.

Spotify geeft app TikTok-ontwerp in nieuwe update voor iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 2

jojodragon2000
jojodragon2000

Tidal was er daarvoor al, naast nog meerdere streaming diensten die HiFi aanbieden of er juist hun main feature van maken. Maar snap meerdere keuzes van spotify niet, waarom wel die replay videos maar geen hele muziek video’s. Waarom hadden ze vroeger al lyrics, toen verwijderd om vervolgens een aantal jaar later Musixmatch te integreren. Of hun nieuwe focus op podcasts (wel flinke markt maar simpelweg niet m’n ding) of de audioboeken. Waar ze dus ook geld tegen aan gooien.

FerdyBossy
FerdyBossy

Wanneer jouw installatie of koptelefoon beter is dan gemiddeld, dan heb je spijt dat je niet eerder 'n DAC ging aanschaffen. ALAC van Apple Music (Hi-Res lossless 24-bit/192kHz) zet de Bösendorfer-concertvleugel niet in de huiskamer, nee dat klinkt niet. Elk instrument klinkt pas fantastisch in de concertzaal, nu als de opname goed is, dan zit je met Apple Music in deze concertzaal. 28 maart is genre klassiek van Apple Music nog uitgebreider. De bediening van Spotify is veel beter dan Apple Music, soms kan je het niet vinden, terwijl het WEL op de server staat. De oplossing, pas de taal aan dus ipv 'bijvoorbeeld ‘orgel’ organ, organe, órgão etc. Je kunt 'n playlist netzoals bij Spotify maken of vinden, maar is zo goed als overbodig want de app van Apple Music gaat automatisch verder met het zelfde genre. Vond streamen overbodig, maar het assortiment muziek is gigantisch en zoals eerder genoemd klinkt audiofiel. Meerdere malen geopperd, maar management van Apple heeft nog steeds niet de mogelijkheid om met de iPhone, de Music app op de Mac mini, iMac etc te bedienen. Met €109,-- de goedkoopste, maar klinkt als, en heeft 'n veel groter assortiment dan Tidal of Qobuz.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
De lange weg naar Spotify HiFi: waarom Apple Music een grote rol speelde
Sluiten