Dunke van Boekel
Dunke van Boekel Apple Music 10 maart 2023 2reacties
Leestijd: 2 minuten

5 dingen die je wil weten over Apple Music Classical op je iPhone

Gisteren maakte Apple bekend dat ze deze maand komen met een gloednieuwe app voor klassieke musiek: Apple Music Classical. De iPhone-app zou de grootste collectie aan klassieke muziek moeten aanbieden.

Met ruim vijf miljoen klassieke nummers op de app, nieuw en oud, biedt de app dan ook zeer specifieke zoekfuncties aan. Maar dit is niet simpelweg Apple Music met klassieke muziek. Er zijn een aantal features die juist voor deze app zijn.

Dit is Apple Music Classical

Natuurlijk ben je benieuwd wat Apple te bieden met Music Classical. Bekijk de vijf punten hieronder.

#1 Meer informatie tijdens het luisteren

Op het ‘Now Playing’ scherm van de app zie je flink veel extra informatie. Je kunt deze optie selecteren bij het zien van de lyrics van een stuk, waardoor je een zeer uitgebreide uitleg van het nummer krijgt.

Apple Music Classical, iPhone
De interface. (Afbeelding: Apple)

Bepaalde werken en componisten krijgen ook biografieën. Waar al deze informatie zal komen te staan is nog niet bekend.

#2 Apple Music Classical op je iPhone

Mocht je nou heel graag klassieke muziek willen luisteren op je iPad of MacBook, dan hebben we slecht nieuws. Vooralsnog is Apple Music Classical namelijk alleen beschikbaar op de iPhone. Er is nog niets bekend over een versie voor andere Apple-apparaten. Daarentegen zal er ergens in de toekomst ook een versie op Android verschijnen.

#3 Geen klassieke radio

De app voor klassieke muziek heeft geen tabblad voor het luisteren naar radiostations met klassieke muziek. Of de klassieke radiostations van Apple Music worden toegevoegd op de iPhone-app is ook nog niet bekend.

#4 Nieuwe UI op iPhone

De iPhone-app van Apple Music Classical zal voor gebruikers van de normale app geen grote verandering zijn, al is de applicatie iets simpeler vormgegeven. In plaats van de kleuren van het album weer te geven op het ‘Now Playing’ scherm zal dit in de Classical app alleen zwart of wit zijn.

Primephonic logo, Apple Music Classical, iPhone
De basis van de nieuwe streamingdienst. (Afbeelding: Primephonic)

#5 De inspiratiebron

Apple Music Classical is gebaseerd op Primephonic, een klassieke muziekstreamingdienst die in 2021 werd gekocht door Apple. De nieuwe iPhone-app gebruikt dan ook de content, zoekfuncties en meer uit Primephonic.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 2

egrafland
egrafland

Goed nieuws, echt goed nieuws, ik ben heel benieuwd.
Wat me nog een raadsel is: ‘geniet van de hoogste kwaliteit’ in audio, wordt er verkondigd in een ander OMT-bericht. Dat is voor mij hoge resolutie audio in 24 bits 96 kHz, of 24/192 (al kan het nog hoger), en die waarden worden ook genoemd in andere artikelen elders over Apple Classical. Alleen, Apple Classical is er slechts op de iPhone. Die kan - voorzover ik begrijp - niet meer leveren dan 24/44, of je nu je koptelefoon aan een draadje hangt of bluetooth gebruikt. Dat is stukken beter dan mp3, maar verre van de hoogste kwaliteit. Moet iedereen gaan prutsen met een externe DAC (tips welkom) of heb ik iets gemist?

FerdyBossy
FerdyBossy

Iedere audiofiel weet dat de weergavekwaliteit wordt bepaald door de zwakste schakel. Luidsprekerboxen van €100.000,-- klinken identiek aan die van €400-- als de overige apparatuur niet aan deze norm voldoet. Niet alleen kleur maar ook geluid is afhankelijk van onze hersenen en daardoor uniek. Er zijn nog steeds liefhebbers van de LP’s, inderdaad analoog is beter dan (ADC) digitaal, ofschoon het verschil (zijn steeds meer cijfers achter de komma 0,000etc.%) is nihil. Èn studio"s die nog analoog wereldwijd werken, kun je op een hand tellen. Digitaal bewerken is veel makkelijker/sneller, ook de nieuwe LP"s zijn digitaal opgenomen en daarna via 'n DAC analoog (LP). Iedere DAC klinkt anders, vergelijkbaar met de elementen MM / MC van de draaitafel. Ook de DAC liefst met lineaire voeding klinkt veel warmer/voller dan schakelende voeding.

  • Lijstitem

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
5 dingen die je wil weten over Apple Music Classical op je iPhone
Sluiten