Jeroen Kraak
Jeroen Kraak OMT Lists 7 maart 2023 3reacties
Leestijd: 4 minuten

5 iPhone-mythes die totaal niet waar blijken te zijn

De iPhone is natuurlijk een prachtig toestel met een aantal mooie exclusieve features. Toch gaan er ook een aantal bijzondere mythes rond. Een aantal die niet op waarheid zijn gestoeld. Wij nemen ze met je door en vertellen je waarom ze niet kloppen.

Elk jaar komt Apple met een nieuwe iPhone. We zijn nu bij de iPhone 14 en in het najaar kunnen we de varianten van de 15 verwachten. Het is een van de populairste telefoons in de markt en dat zorgt ook voor een hoop verhalen. Maar kloppen die ook allemaal?

5 bizarre mythes over de iPhone

Wij nemen met jou een aantal mythes rondom de iPhone door en vertellen je waarom ze niet kloppen. Zo kun je jezelf prima verweren als iemand erover begint als jij jouw toestel in de hand hebt.

#1 Met toegangscode toegang tot financiële gegevens

Natuurlijk is het zo dat de iPhone een ideaal doelwit is voor dieven. De telefoon heeft een hoge verkoopwaarde. Maar toch moet je niet elk verhaal daarover geloven, en dan vooral een nieuwe manier van dieven om er eentje te jatten.

iPhone krijgt deze nieuwe functies na de nieuwste update iOS 16.4
De iPhone 14 Pro. (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

The Wall Street Journal kwam met een verhaal waarop een persoon je code afkijkt in een bar en die aan een ander doorgeeft die vervolgens jouw telefoon steelt en door de gegevens je bankrekening plundert.

Ja, dit is niet helemaal een mythe en gebeurt wel degelijk, maar de kans dat dit gebeurt is miniem. Dit kan alleen als je Apple ID hetzelfde wachtwoord heeft als de toegangscode van de telefoon. Maak deze dus sowieso anders. Bovendien staat je iPhone vol met andere veiligheidsfuncties.

Als je iPhone dus gestolen wordt betekent het niet dat meteen je hele bankrekening leeg is. Probeer wel meteen alles te blokkeren. Dit kun je van afstand doen via bijvoorbeeld de Zoek Mijn-app op je iPad. Bovendien doe je er ook goed aan om je bank-app te blokkeren via internetbankieren.

#2 Face ID is niet veilig

In navolging van het artikel in The Wall Street Journal gingen er ook geruchten rond dat Face ID niet veilig is. Sommige mensen gaven zelfs het advies om Face ID uit te schakelen. Dit omdat de beveiligingstechniek gebruikt kan worden zonder toestemming.

Face ID iPhone Apple
Face ID (Afbeelding: Apple / Mark Hofman)

Natuurlijk kun je een iPhone voor iemands gezicht houden om ‘m te ontgrendelen, maar de kans dat dit gebeurt is zeer klein. Sterker nog, het is de beste beschermingstechniek op een mobiele telefoon en beschermt nog beter dan een vingerafdrukscanner.

#3 iPhone ’s avonds opladen is slecht

Er gaat ook een mythe rond dat het slecht is om je iPhone ’s nachts op te laden. Dit kun je echter gewoon doen. Sterker nog, Apple heeft hiervoor een speciale functie om je telefoon optimaal op te laden.

Ga hiervoor naar Instellingen->Batterij->Batterijconditie en opladen. Vink geoptimaliseerd opladen aan. Hierdoor leert jouw iPhone wat je dagelijkse oplaadroutine is en past het laden aan zodat jouw batterij langer meegaat. Je kunt je telefoon dus prima ’s nachts opladen.

#4 De mythe om apps sluiten om batterij te sparen

Het klinkt misschien logisch om apps die je niet gebruikt af te sluiten om batterij te sparen, maar dat is echt niet nodig. Sterker nog het helpt niet en kan er zelfs voor zorgen dat apps langer laden en dus meer energie kosten. De enige keer wanneer dit echt verstandig is om te doen, is als een app is vast gelopen.

Elago iPhone MagSafe
Opladen als een pro. (Afbeelding: Elago)

Apps op je iPhone die je ziet als je omhoog swipet zijn eigenlijk bevroren. Hierdoor zijn ze makkelijker op te starten en kost dat ook nog eens minder energie.

Merk je toch dat een app op de achtergrond flink energie verbruikt? Dan zijn er manieren om dit te stoppen. Ga naar de desbetreffende app naar de instellingen en zet Ververs op achtergrond uit. Zo verbruikt deze geen energie meer op de achtergrond. Dit is geen mythe en werkt wel.

#5 Leg je iPhone in rijst om op te drogen

Je hebt deze mythe vast wel eens gehoord. Je moet je iPhone in rijst leggen als deze in aanraking is gekomen met water. De korrels zouden het vocht opzuigen. Dit kan helemaal niet, want rijst kan niet water uit de lucht halen en absorberen. Sterker nog, wellicht doet dit meer kwaad dan goed.

Een klein deel van een korrel kan namelijk zo vast komen te zitten in een van de gaatjes eronder. Iets wat je absoluut niet wil. Bovendien kan de iPhone wel tegen een stootje en een flinke lading water.

Gelukkig is er een andere oplossing. Zet je iPhone meteen uit als deze in het water terecht is gekomen en probeer ‘m af te drogen met papier of een microvezeldoekje.

Deze idioot dure iPhone 14 Pro kocht Messi voor zijn teamgenoten

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 3

planeten-paultje
planeten-paultje

Deze bewering is echt onzin. Droge rijstkorrels zijn redelijk hygroscopisch en nemen -als ze onverpakt zijn- water op uit de lucht. Het is echter bepaald geen tovermiddel; het duurt een tijd voordat je effect hebt. Je moet het voorwerp dat je wilt drogen dus eerst grondig mechanisch afdrogen en dan pas kan je overwegen rijst te gebruiken, maar wikkel je iPhone in een doek of (droog :wink: ) washandje om stof weg te houden.

De calcium-chloride in vochtvreters doet hetzelfde, maar véél effectiever. Dus een vochtvreter samen met de al afgedroogde iPhone in een gesloten plastic zak is het beste. Zorg wel dat de iPhone niet door de plastic zak afgedekt wordt, dat zou het droog-effect tegengaan; er moet altijd ruim lucht omheen zijn.

De reden dat het drogen met deze chemische methode de tijd neemt is simpel; het vocht moet eerst uit het apparaat verdampen om vervolgens door het hygroscopisch materiaal te kunnen worden opgenomen. Het wegnemen van het vocht uit de omringende lucht versnelt het verdamping-proces. Maar het is dus altijd de laatste stap nadat je eerst de directe en snelle droog-methoden (afdrogen, droogblazen) hebt gebruikt.

mmww
mmww

Zodra iemand je toegangscode en je iPhone heeft, is het zeer eenvoudig voor die persoon om je Apple ID wachtwoord te wijzigen via die toegangscode! Instelling, iCloud, iCloud wachtwoord, dan kunnen ze vervolgens ook “find my iPhone” uitschakelen en je iPhone verkopen.

Dan kunnen ze ook al frauderen via Apple Pay. Veel mensen gebruiken dezelfde toegangscode ook voor diverse bank apps. Wat zeer onverstandig is.

ome-kor
ome-kor

Gelukkig is het wel zo dat dankzij touchID (iPad) en FaceID (iPhone) de kans heel erg klein is dat iemand mijn alfa-numerieke toegangscode van 12 karakters te weten kan komen. De bank apps hebben helaas maar een vijfcijferige code.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
5 iPhone-mythes die totaal niet waar blijken te zijn
Sluiten