Jeroen Kraak
Jeroen Kraak OMT Lists 4 februari 2023 3reacties
Leestijd: 3 minuten

5 meesterlijke CarPlay-apps voor iedereen met een elektrische auto

Als je een auto hebt, dan is Apple CarPlay natuurlijk een magistrale toevoeging. Het platform van Apple zorgt ervoor dat apps in de auto geweldig werken. Voor elektrische auto’s gaat het platform nog een stapje verder. Deze apps mogen daarbij zeker niet ontbreken.

Een elektrische auto is natuurlijk hartstikke fijn om in te rijden. Toch loop je wellicht tegen een specifiek probleem aan: het opladen van je auto. Je moet dan dus op zoek naar een laadpaal. Gelukkig zijn er een aantal apps op CarPlay die je die zorgen uit handen neemt.

Speciale apps voor elektrische auto’s op Apple CarPlay

Apple CarPlay is natuurlijk beschikbaar in een aantal verschillende elektrische auto’s. Zo vind je het systeem onder andere in de Volkswagen ID.4 en de Kia EV6. Maar welke apps heb je daarop nodig. Dit zijn ze.

Google Maps in de elektrische auto

De meest gebruikte app in de auto is Google Maps. Logisch, want het bedrijf brengt magistraal navigeren, terwijl het helemaal niets kost. Maar het kan veel meer dan alleen maar de weg vinden. Zo vindt het de meest efficiënte route voor elektrische auto’s. Daarnaast kun je er ook heel makkelijk laadpalen op vinden. Handig, als je nodig bij moet laden!

Google Maps iOS
Maps onderweg Afbeelding: Unsplash

Chargemap

Chargemap doet daar nog een schepje bovenop op Apple CarPlay. Met de app kun je zelfs een route zoeken en daarbij de laadpunten inplannen. Bovendien is de app erg gebruikersvriendelijk en heeft het een eigen community. Zo houden gebruikers elkaar op de hoogte door foto’s en berichten over laadpalen naar elkaar toe te sturen.

ABRP

Wil je naar het buitenland met je elektrische auto. Dan kan het vinden van een goede route heel lastig zijn. In Nederland zijn er natuurlijk laadpalen in overvloed, maar in andere landen is dat soms een stuk minder het geval. Gelukkig helpt ABRP je daarbij op Apple CarPlay.

In de app geef je aan welke elektrische auto je hebt, waardoor het precies weet wat je actieradius is. Op basis daarvan plant het jouw ideale route en voegt het ook laadstops toe. Daarbij houdt het ook rekening met de oplaadtijden, waardoor je precies weet hoe lang je onderweg bent.

Smoov

Ben je enkel op zoek naar een laadstation voor je elektrische auto, dan kun je wellicht beter Smoov gebruiken. Deze app laat zien waar ze zich precies bevinden. Het handige aan deze app is dat het een Google Streetview-foto laat zien, zodat je precies weet waar je moet zoeken. Dat neemt natuurlijk een grote frustratie weg. De app voor Apple CarPlay is hier te vinden.

WWDC 2022 CarPlay
Carplay wordt uitgebreider dan ooit (Afbeelding: Apple)

Apple Kaarten voor CarPlay

Apple’s eigen Kaarten-app mag natuurlijk niet ontbreken maar er zit wel een grote maar aan. Het heeft een aantal perfecte features die echt een enorme toevoeging zijn. Hier komt nu dus de echte grote maar: die werken nu alleen nog bij de elektrische Ford Mustang.

Zo geeft Apple Maps voor dat voertuig precies aan hoeveel procent de batterij heeft en maakt het een ideale route op basis van hoeveel energie de auto verbruikt. Iets dat je dus kent van ABRP (A Better Routeplanner). Hopelijk rolt Apple dus ook snel de CarPlay-functie uit naar andere elektrische auto’s.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 3

mika_janssens
mika_janssens

Google Maps magistraal in navigeren? Ik ben geen fan. Irritante stem ook en slechte interface.

ruwepitje
ruwepitje

Een beetje elektrische auto heeft deze apps helemaal niet nodig. Navigatie vanzelfsprekend aanwezig, mijn bereik is zichtbaar evenals een planning maken en dichtstbijzijnde vrije laadpalen.

Goderikus
Goderikus

Inderdaad, het is erg triviaal wat CarPlay biedt.
Iedere beetje (EV) fabrikant levert dat standaard en dan ook beter geïntegreerd.
Wanneer levert Apple nu eens een oplossing voor dat automatisch muziek afspelen wat je helemaal niet wil en ook absoluut niet uit kan zetten. Zo lang ze dat erop blijven zetten activeer ik de Bluetooth niet eens.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
5 meesterlijke CarPlay-apps voor iedereen met een elektrische auto
Sluiten