Sabine Schults
Sabine Schults Digital 14 januari 2023 10reacties
Leestijd: 3 minuten

Waarom PayPal een goed alternatief is voor een creditcard

De kans is groot dat je PayPal regelmatig voorbij ziet komen als je een online aankoop doet. Het is niet alleen een makkelijke manier om online te betalen, maar biedt ook tal van andere voordelen. Het betaalplatform maakt een creditcard zelfs praktisch overbodig. Hoe dat zit, leggen we je uit in dit artikel.

Lang niet iedereen wil een creditcard, bijvoorbeeld vanwege de kosten die eraan verbonden zijn. PayPal is in dat geval een handig gratis alternatief. Bovendien zijn er veel webshops waarbij je met het betaalplatform kan afrekenen. Hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn, lees je hieronder.

Hoe werkt PayPal?

Om de dienst te gebruiken, moet je een account aanmaken. Vervolgens koppel je jouw bankrekeningnummer(s) aan het betaalplatform. Bij een online betaling kies je in plaats van iDeal of een creditcard voor PayPal. Je hoeft vervolgens enkel in te loggen op je account. Kies de gekoppelde rekening die je wil gebruiken en de betaling is in no-time geslaagd.

Iedere keer als je een online betaling doet via PayPal, wordt het bedrag enkele dagen later afgeschreven van je gekoppelde bankrekening. Het is ook mogelijk om geld over te maken naar je PayPal-rekening. Bij betalingen wordt eerst dat saldo aangesproken. Het eventuele overige deel wordt van je bankrekening gehaald.

Betalen met PayPal: de voordelen

Het is niet altijd mogelijk om online te betalen met je bankpas via iDeal. Als je een hotelkamer wil boeken of een online aankoop wil doen op een internationale site is de kans groot dat je bankpas niet ondersteund wordt. PayPal is dan vaak een mooie uitkomst. Je kan dus makkelijk én snel betalen op veel plekken waar dat met een bankpas niet lukt.

Doordat je verschillende bankpassen (en creditcards) kan toevoegen, betaal je eenvoudig vanaf je gewenste rekening. Daarnaast is het mogelijk om geld over te maken naar anderen of een betaalverzoek te sturen. Ook niet onbelangrijk: het gebruik van het betaalplatform is volledig gratis, zolang je niet in een vreemde valuta betaalt. Ook brengen sommige webshops transactiekosten in rekeningen als je via PayPal betaalt.

Een andere bonus is de aankoopbescherming. Als je een product niet ontvangt, beschadigd is, of niet voldoet aan de omschrijving, dan kan je via PayPal een geschil openen, zodat de verkoper een kans krijgt om het probleem op te lossen. Gebeurt dit niet of komen jullie er niet samen uit, dan kan je een claim indienen. Je krijgt het volledige aankoopbedrag dan vergoed.

PayPal

Zijn er ook nadelen?

Hoewel kneiterveel webshops PayPal ondersteunen, zijn er ook een aantal waarbij dit niet het geval is. Het is dus geen betaalmethode die je letterlijk overal voor kan inschakelen. Ook moet je er rekening mee houden dat je sinds 2021 inactiviteitskosten betaalt wanneer je je account langer dan een jaar niet gebruikt. De kosten bedragen 12 euro (of wat je nog aan saldo hebt).

Omdat het enkele dagen duurt voordat PayPal de betaling afschrijft van je bankrekening, heb je mogelijk minder grip op je geldzaken. Wanneer je veel betalingen doet via het betaalplatform, zie je dat niet direct terug op je banksaldo. Wanneer het bedrag na enkele dagen wordt afgeschreven kan je dus zomaar van een koude kermis thuiskomen! Al is dat bij een creditcard natuurlijk ook het geval.

Apple Wallet op iPhone wordt na jaren niet goed benut in Nederland. Waarom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 10

vpqv
vpqv

Een heel belangrijk punt bij Paypal om rekening mee te houden is dat de service op het meest belabberde niveau ligt en dat deze partij zichzelf boven de wet stelt.

Het is vrijwel onmogelijk om contact te krijgen.
De zogenaamde aankoopbescherming voor kopers, maar ook de verkoopbescherming is een ondoorzichtig proces met eigenzinnige regeltjes. Een keuringscommissie beoordeelt een claim en kan deze afwijzen, zelfs als je volgens de wet in jouw gelijk staat.

Geen uitleg, geen contactmogelijkheden en zelfs advocaten (rechtsbijstand) worden met een kluitje het riet in gestuurd.

Ik ben verbaast dat deze partij nog nooit ter verantwoording is geroepen.
Geef mij maar de creditcard als aankoopbescherming.

whaha
whaha

Ik gebruik mijn Paypal amper nog.
Ik heb problemen met een Paypal van mijn werk.
Ik hoor verhalen van mensen die geld kwijt zijn dankzij PayPal.

Ik ben ook zeker geen fan van betalen met schuld, maar er zijn ook prepaid creditcards, dus dat probleem is te omzeilen. Tevens zijn er banken waarbij je rechtstreeks vanaf je rekening met een kaart kunt betalen, dus ik gebruik Paypal uitsluitend als het écht niet anders kan.

rw076
rw076

Ik gebruik Paypal al voordat MarktPlaats er was en iedereen heel blij was dat er een echte (en veel gebruikte) marktplaats was zonder allemaal stomme biedingen en geOH met betalen en versturen. Ik heb het uiteraard over Ebay.

Maargoed (dat lucht op), dat is dus al heel erg lang. En ja je kunt ze niet bellen en ja je weet niet precies wanneer je geld wordt afgeschreven (ik heb alles al meegemaakt, van direct tot een maand later). Maar elke keer dat ik ze ingeschakeld had (zowel als koper als verkoper) hebben ze mij WEL heel snel geholpen, ik bedoel van bijna direct tot binnen twee dagen uiterlijk.

Misschien ligt het aan het type gebruiker wat ik ben (ik ben ooit begonnen als verkoper van online items in Diablo 2 via Ebay), en is er verschil tussen enkel betalen of ook geld ontvangen.

Maar ik zou het zeker eens proberen. En als laatste, die paar winkels die extra geld vragen voor PayPal. Ik heb er nog geen een keer geen alternatief voor gevonden (want dat gaan we uiteraard niet doen).

Night
Night

Die winkels hebben gewoon het liefst dat je met iDeal betaalt (want dan hebben ze meteen je geld). Om dat te ‘promoten’ maken ze gewoon alle andere betaalmethoden duurder.

Overigens is het bij kleine webshops wel weer begrijpelijk, aangezien elke betaalmethode-transactie de verkoper geld kost. Zeker bij kleine bedragen is dat in verhouding best veel. In die situaties kan ik me wel voorstellen dat er voor bepaalde transactiemethoden een kleine meerprijs wordt gevraagd.

Maar goed, om terug te komen op de titel van dit verhaal: Bij elke zichzelf respecterende bank kun je een gekoppelde creditcard aanschaffen voor een uiterst klein bedrag per maand of jaar. Dan heb je de veiligheid van een creditcard met het gemak van je eigen bankrekening.

zcase
zcase

Maestro en V-Pay - waar iDeal aan opgehangen is - worden vanaf juli uitgefaseerd. Daarvoor in de plaats komen debit MasterCard en Visa debit, die je rechtstreeks voor online aankopen kunt gebruiken. Daarmee loopt Nederland beter in de pas met de ons omringende landen. Ik ben benieuwd wat de Nederlandse banken nu weer gaan verzinnen om de markt af te schermen.

festen
festen

Dat niet alleen, de winkel heeft ook veel hogere kosten. Bij iDeal betaal je als verkoper een vast bedrag per transactie, zo’n 25-35 cent, terwijl bij Paypal en creditcards dit rond de 2% van het aankoopbedrag is. Bij aankoop van een Mac of luxe iPhone is dat al snel tientallen Euro’s. De aankoopbescherming en achteraf afschrijven kunnen daardoor ook betaald worden.

Overigens goede ervaringen bij Paypal, ooit ging een bekende webwinkel failliet, en het geld van een betaalde maar nooit geleverde iPhone werd na een aantal weken keurig teruggestort.

rw076
rw076

Een beetje winkel heeft minimaal 30 dagen om zijn spullen te betalen aan de leverancier. Ik begrijp dat je je geld liever hebt voordat je moet betalen, maar laten we ze niet zielig maken.

poezenbeest
poezenbeest

Grappig dat dit artikel verschijnt aan het begin van het jaar dat we afscheid gaan nemen van Maestro en PayPal dus vrijwel overbodig wordt voor Nederland.

Je kan straks met je normale bankpas (Mastercard) gewoon overal aankopen doen waar je ook met een creditcard terecht kan, dus om de acceptatie hoef je het niet meer te doen. Doe het al jaren, gewoon direct van mijn bankrekening, dus zonder gezeik met lenen. Heb PayPal er dan ook al jaren geleden uitgegooid.

Night
Night

Geeft maar weer aan in hoeverre de schrijvers zich in de materie verdiepen :smiling_imp:

whaha
whaha

Wat is de verhouding tussen de website en het forum inmiddels, @Night ?

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Waarom PayPal een goed alternatief is voor een creditcard
Sluiten