Sabine Schults
Sabine Schults iPhone 7 januari 2023 7reacties
Leestijd: 2 minuten

Maak je iPhone weer razendsnel met dit slimme trucje

Wanneer je iPhone al een tijdje meegaat, werkt ‘ie mogelijk wat langzamer dan je gewend was. Het kan helpen om de RAM op te schonen. OMT-redacteur Sabine legt je uit wat je moet doen om je toestel weer razendsnel te laten werken.

Je iPhone kan trager worden wanneer de RAM (Random Access Memory) vol zit. Hier bewaart de processor tijdelijk data, waardoor je apps werken. De hoeveelheid RAM op je iPhone is beperkt. De iPhone 14 heeft bijvoorbeeld 6GB RAM. Bij ouder toestellen is dit vaak lager. Als de RAM vol is, werkt het systeem niet langer op volle toeren.

RAM opschonen op je iPhone

Is je iPhone slomer dan gebruikelijk? Probeer dan je RAM op te schonen. Eerst moet je AssistiveTouch inschakelen (tenzij je een toestel met fysieke thuisknop hebt). Open de instellingen en druk op Toegankelijkheid. Ga naar Aanraken en schakel AssistiveTouch in. Druk op het ronde bolletje dat in beeld verschijnt. De onderste optie is de thuisknop. Die heb je later nodig.

Ontgrendel je iPhone en druk de volgende knoppen snel achter elkaar in: eerst de bovenste volumeknop, daarna de onderste volumeknop en houd vervolgens de aan/uit-knop ingedrukt. Het is geen hogere wiskunde, maar het moet wel goed gebeuren.

AssistiveTouch iPhone

Nog een paar stappen

Wanneer het gelukt is zie je alleen een slider om het toestel uit te zetten. Als je het toestel op een normale manier probeert uit te schakelen is er ook nog een SOS-knop te zien. Die ontbreekt nu. Houd vervolgens de thuisknop lang ingedrukt (op nieuwere iPhones via AssistiveTouch).

Vul vervolgens je toegangscode in om je iPhone weer te ontgrendelen. Op dit moment is de RAM van je toestel opgeschoond. Om te checken of het echt gelukt is, swipe je vanaf onderen naar boven. Normaal gesproken kan je dan wisselen tussen apps die op de achtergrond draaien. Deze zijn nu als het goed is gewist (en hopelijk merk je het verschil al).

5 fantastische iPhone-apps die je helpen met goede voornemens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 7

hugovandenbeld
hugovandenbeld

Het lukt me helaas niet. Meerdere keren geprobeerd, maar na het uitvoeren zijn toch alle apps nog te zien via de app slider. Lijkt dus geen effect te hebben.

BertNL2008
BertNL2008

Lijkt mij een stuk makkelijker het hele toestel even uit te zetten en daarna weer inschakelen.

Night
Night

Dat is het feitelijk ook; een soft restart.

jasper050
jasper050

Denk dat deze website wat te gemakkelijk vertaald is. De apps in de slider zijn niet weg maar als je er een aanklikt herstart deze app.

hugovandenbeld
hugovandenbeld

Dank! Je hebt gelijk, Jasper.

macteacher
macteacher

Wat een rare, overbodige en ingewikkelde manier. Ga gewoon naar Instellingen, algemeen en helemaal onderaan zie je Uitzetten. Klaar. Dan weer aanzetten.
Of: volume op, volume down, dan volume op en zijknop beide ingedrukt houden net zolang totdat je iPhone herstart.

Raar gedoe met toegankelijkheid, home knop… slaat echt nergens op…

hydrae
hydrae

Oftewel in een woord: herstarten. En apps afsluiten werkt ook prima om je iPhone weer snel te maken.

Reageer op artikel:
Maak je iPhone weer razendsnel met dit slimme trucje
Sluiten