Jeroen Kraak
Jeroen Kraak iPhone 4 januari 2023 1reactie
Leestijd: 2 minuten

Waarom alle Android-telefoons deze fijne iPhone-feature krijgen

Natuurlijk zijn er vrij veel overeenkomsten tussen de iPhone en Android-telefoons. Toch zijn er ook veel verschillen. Een daarvan is de manier van opladen, maar aan dat verschil komt een einde.

Heb je een iPhone? Dan weet je dat je de telefoon op kan laden via MagSafe. De oplader plak je er als het ware achterop door middel van een magneet, waardoor het toestel goed blijft zitten. Bij Android kan dit binnenkort ook.

Deze iPhone-functie komt naar Android

Toen Apple voor het eerst met MagSafe kwam, keken veel mensen nog al sceptisch naar het bedrijf. Was een magneet in de iPhone nou echt zo’n grote toevoeging? Inmiddels is de feature niet meer weg te denken. Niet alleen laad je er jouw telefoon sneller en efficiënter mee op, ook blijven accessoires die je aan je telefoon ‘plakt’ beter zitten.

Kortom, het is een functie die veel Android-gebruikers moesten missen, maar daar komt een einde aan. The Wireless Power Consortium, dat standaarden stelt voor draadloos opladen, heeft een nieuw magnetisch oplaadprofiel opgesteld. Deze is gebaseerd op MagSafe van de iPhone en werkt daarom ook prima met Apple-producten.

Die nieuwe MagSafe-standaard gaat straks door het leven als Qi2. Doordat het een nieuwe oplaadstandaard wordt, is het vrijwel zeker dat alle Android-telefoons deze feature krijgen. Overigens geldt dat niet alleen voor telefoons, maar ook voor andere gadgets. Waarschijnlijk gaat de standaard in 2024 in.

MagSafe duo
Draadloos laden met de MagSafe Duo. (Afbeelding: screenshot Apple)

Voordelen voor MagSafe op alle apparaten

Toch zijn er nog wel verschillen. De huidige Qi op Android ondersteunt tot 15W, terwijl MagSafe op iPhone met 7,5W moet doen. Mogelijk gaat Apple daarom de snelheden van zijn oplaadproducten ook verhogen. Overigens kunnen accessoires van derden wel al boven die 7,5W zitten. Het is nog onbekend welke snelheid Qi2 ondersteunt.

De magneet van de iPhone heeft verschillende voordelen. Zo is er geen vlak oppervlak nodig om goed op te kunnen laden en kan het ook verschillende andere gadgets ondersteunen. Het is dus een interessante functie voor Android-gebruikers.

Overigens is dit ook goed nieuws voor iPhone-eigenaren. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen veel meer opladers van derden worden gebruikt. Bovendien zou het handig zijn als je een oplader voor zowel iPhone als Android kunt gebruiken.

Vijf Android-features die we in 2023 dolgraag op de iPhone willen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

Dokter_Apple
Dokter_Apple

Het Wireless Power Consortium kondige CES 2023 aan dat Qi2, een nieuwe standaard voor het draadloos opladen van smartphones en mobiele apparaten, inclusief wearables, later dit jaar zal verschijnen. De Qi-standaard is reeds aanwezig op Android toestellen, deze ondersteund reeds 15W aan draadloos oplaadvermogen. De nieuwe Qi2 standaard, zo is de verwachting, zal dit vermogen overtreffen. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om draadloos op te laden van apparaten die niet (kunnen) voorzien in een plat laadvlak.

Apple heeft bij de ontwikkeling, als lid van het consortium, een significante bijdrage geleverd om tot een universele standaard te komen voor zowel toekomstige iPhones als toekomstige Android apparatuur. Een kanttekening daarbij is dat de de laadspoel en werking dusdanig afwijken dat het de vraag is of bestaande MagSafe apparatuur zal werken met de toekomstige standaard.


Echter, dit is echt geen cadeau aan de Android gemeeschap. De QI-1 standaard voorziet in 15w laadvermogen ipv 7.5 MagSafe. De QI-2 standaard zal een verbetering zijn voor zowel Android als iPhone, maar binnen deze context meer voor iPhones dan voor Android.

Maakt verder weinig uit, maar het geplaatste perspectief is wel heel erg richting propaganda … “Deze fijne iPhone-feature”. Ze krijgen helemaal niets van de iPhone Features. QI bestaat al, en vrij lang en op sommige opzichten zelfs beter dan op de iPhone en de nieuwe QI2 standaard komt ditmaal naar ZOWEL Android als iPhone. Context is dus anders, maar goed … Zal wel een soortgelijk verhaal lezen dat iPhones deze fijne Android feature zal krijgen bij de concurrerende Android boards …

Feitelijk is het gewoon het consortium dat QI2, waar onder andere Samsung, Apple en anderen inzitten iets aankondigt, maar neen, we moeten weer eilandjes in stand houden en bovenal aantonen dat “ons kamp beter is” dan de ander :rofl: … Ach ja … Zo … en nu een wijntje, wandellingetje en verder het nieuws lezen. Groeten!

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Waarom alle Android-telefoons deze fijne iPhone-feature krijgen
Sluiten