Sabine Schults
Sabine Schults OMT Lists 8 januari 2023 1reactie
Leestijd: 2 minuten

5 redenen waarom iOS beter is dan Android

Veel mensen zitten óf in team iOS óf in team Android. Voor beide besturingssystemen valt wat te zeggen. Hoewel er zeker een aantal Android-features bestaan die we dolgraag op de nieuwe iPhone willen zien, zijn er ook genoeg redenen waarom iOS beter is dan Android.

De daily pick van OMT-redacteur Sabine is (niet verrassend) een iPhone. En dat terwijl ze ook over een (nieuwere) Android-telefoon beschikt. De vijf redenen die hieronder volgen, geven een goed beeld waarom iOS tóch de overhand heeft. Zet je schrap, want hier komen ze.

Waarom iOS beter is dan Android

#1 Gebruiksvriendelijkheid van de iPhone

Wanneer je tussen verschillende Android-smartphones wisselt, duurt het soms even om wegwijs te raken. Bij een iPhone is dat niet zo. Bovendien kunnen de vele personalisatie-opties op Android wat overweldigend zijn voor sommige gebruikers. Het iOS van Apple staat juist bekend om zijn simpliciteit en gebruiksvriendelijkheid. Het werkt goed en is makkelijk in gebruik. Wat wil je nog meer?

iPhone 14 line-up, Apple, iOS 16
De nieuwe iPhone 14 Plus (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

#2 Eerste in de rij

Een prettig voordeel als iPhone-gebruiker is dat ontwikkelaars hun apps en games vaak eerst uitbrengen op iOS en pas later naar Android brengen. Android heeft meer iteraties. Fabrikanten gebruiken verschillende softwareschillen, en dat maakt het voor ontwikkelaars iets ingewikkelder dan op iPhones. Apple-gebruikers hebben dus vaak geluk en kunnen soms maanden eerder aan de slag met de nieuwste apps.

#3 Apple-ecosysteem

We ontkennen niet dat Apple-producten aan de prijzige kant zijn. Je krijgt echter wel waar voor je geld. Het Apple-ecosysteem zit namelijk kneitergoed in elkaar. Je iPhone, iPad, Mac, Macbook, AirPods en AirTags werken steengoed samen. Features als Airplay, Airdrop, iCloud, Handoff en Continuity zetten de puntjes op de i als het gaat om naadloze productiviteit. Zie dat maar eens op een Android-apparaat te vinden.

iPhone 14 Pro, Review
De iPhone 14 was niet echt wereldschokkend. (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

#4 Langdurige updates

Een groot nadeel aan Android-toestellen is dat ze na twee of drie jaar al geen nieuwe systeemupdates meer krijgen. Dit verschilt per merk en model, maar Apple doet het een stuk beter. De nieuwste softwareversie is ook beschikbaar op oudere iPhones, iOS 16 is bijvoorbeeld te downloaden op toestellen vanaf de iPhone 8. Deze verscheen 5,5 jaar geleden en is nog steeds niet afgestoten door het bedrijf uit Cupertino.

#5 Geen bloatware op iPhone

Niemand zit er op te wachten en toch staat menig Android-smartphone er vol mee: bloatware. Deze vooraf geïnstalleerde apps heb je negen van de tien keer niet nodig en nemen onnodig opslagruimte in beslag. Het ene merk lust er meer pap van dan de ander, maar één ding is zeker: bij Apple heb je dit probleem niet. Een overduidelijke reden waarom iOS beter is.

Hoe Samsung zorgt voor het Dynamic Island op jouw iPhone 14 Pro

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

Night
Night

Ik mag mezelf toch wel in het Apple-kamp zien, maar… really?

Wanneer is dit artikel geschreven? 10 jaar terug? Alle punten waarmee de auteur komt zijn inmiddels wel achterhaalt, tot en met het hele hand-off idee aan toe.

Het enige punt waar de auteur enigszins gelijk in heeft, zijn de trage(re) systeemupdates. Maar met de frequentie waarmee Apple deze uitvoert, zijn dan weer gevoelig voor bugs. Pas na versie 1 of 2 is er fatsoenlijk mee te werken. Bovendien zijn functies vaak (nog) niet beschikbaar bij het uitkomen of zijn deze aan andere landen dan Nederland voorbehouden.

Bloatware kun je wissen, maar er zitten in iOS ook voldoende overbodige, al dan niet onderhuidse, software waar je op je iPhone prima zonder kan. Gelukkig zijn die met ingang van de laatste versies iOS ook weer vanaf te gooien, maar dat is lang niet zo geweest. Ga een gratis spelletje spelen op je iPhone, dan merk je pas dat advertenties ook op de iPhone goed vertegenwoordigd zijn.

Wat is pas echt mis in dit artikel, is het gevaar dat je besmette software eerder op je Android toestel kan installeren, dan dat bij iOS het geval is. Er worden regelmatig gratis apps aangeboden buiten de Google Playstore om, waar je liever verre van blijft. Kleine uitglijder dus, dit artikel. Of op zijn minst achterhaalt.

Ik zou liever een echt artikel zien, waarin alle iOS functionaliteit 1:1 wordt vergelijken met die van Android en of het mogelijk is op het ene of andere toestel met behulp van externe software, diezelfde functionaliteit te bereiken. Want iOS heeft functies, die Android niet heeft, en vice versa.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
5 redenen waarom iOS beter is dan Android
Sluiten