Jeroen Kraak
Jeroen Kraak iPhone 22 december 2022 8reacties
Leestijd: 2 minuten

EU nog niet klaar met Apple: iPhone moet deze verandering ondergaan

Apple lijkt zich binnenkort opnieuw te kunnen melden bij de Europese Unie. Dit keer niet vanwege de 0plaadpoort, maar vanwege de batterij in de iPhone of iPad.

De Europese Unie lijkt het laatste jaar flink werk te hebben gemaakt van het klant- en milieuvriendelijker maken van mobiele telefoons. Eerst was de oplaadpoort aan de beurt. Iets waar Apple niet al te blij mee was. Het kan nu nog vervelender worden.

De EU wil korte metten maken met iPhone-batterij

De Europese Unie is dit keer bezig met batterijen in allerlei apparaten. Van de kleinere in mobiele telefoons tot de grotere accu’s in elektrische in elektrische fietsen. In al dit soort apparaten moet de batterij erin en -uit kunnen worden gehaald. Iets wat je zeker kent van oudere mobiele telefoons.

Een groot voordeel van een batterij die je in en uit je toestel kunt doen, is dat je deze makkelijker vervangt. Hiervoor hoef je niet zelf meer te klungelen, of ‘m te brengen naar een reparateur. Dat bespaart je natuurlijk veel geld. Bij een iPhone 4 was het nog gemakkelijk om de batterij te vervangen, maar inmiddels is dit een lastig klusje vanwege gelijmde onderdelen. Bij een Pro moet je zelfs eerst het scherm weghalen.

De Europese Unie doet het om een andere reden. Het wil milieuvriendelijkere apparaten. Doordat een batterij makkelijker is te vervangen, zijn mensen minder geneigd om een nieuwe iPhone te kopen. Bovendien kunnen batterijen beter gerecycled worden.

iPhone 14 Pro, Review
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT) (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Niet alleen Apple moet actie ondernemen

Als de nieuwe wetgeving wordt aangenomen, moeten fabrikanten binnen 3,5 jaar aan de nieuwe eisen voldoen. Zo hebben de bedrijven nog even tijd om dit mogelijk te maken.

Toch heeft een vervangbare batterij niet alleen maar voordelen. Een extra opening voor een batterij zorgt ervoor dat een iPhone moeilijker water- en stofdicht te maken is. Apple zal daar dan wat op moeten verzinnen.

Overigens is niet alleen Apple de sjaak met de iPhone. Ook merken als Samsung en OnePlus zullen dus wat aan hun batterijen doen. Bij de USB-C aansluiting ontliepen ze nog de dans.

iPhone over op USB-C, maar de EU is zeker nog niet klaar met Apple

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 8

diMay
diMay

In technische dossiers weet de EU meestal niet waar ze het over heeft.

Dramatisch.

whaha
whaha

Een van de redenen waarom ik geen Fairphone heb, is dat dit product minder makkelijk waterdicht te maken is.
Wanneer dat ook voor de iPhone gaat gelden wordt het voor mij aantrekkelijker om een Fairphone te nemen.

De andere redenen zijn onder andere dat het geen iOS heeft en dat de Fairphone 4 vrij groot is, dus ik zal wel bij de iPhone blijven.

rw076
rw076

Waar bemoeien ze zich toch allemaal mee? Dat Milieu gaat ons nog eens de das om doen. Alles lijkt er voor te moeten wijken. Of we niets belangrijkers te doen hebben.

hagar2008
hagar2008

Kan je dit ook even toelichten?

hagar2008
hagar2008

Fantastisch toch dat de EU dit doet. Het Milieu is alles wat we hebben. Of wil jij batterij smurrie in de natuur of op je bord laten belanden? Nee toch.

rw076
rw076

Loop niet zo te deugen man, er is zoveel aan de hand in de wereld momenteel. De nieuwe religie hoeft niet altijd op de eerste plaats te komen. Daarnaast is het gek dat een stelletje egotrippers van de rijkste kaste (ongekozen bovendien) wel even met veel dedain gaan bepalen hoe andere moeten leven. De laagste kaste profiteerde er al nooit van en nu de middelste ook steeds minder. Alle subsidies gaan naar Tesla’s en warmtepompen en enkel de guttmensch profiteert er van. Als je echt iets voor het milieu wil doen zorg je dat iedereen een goed inkomen krijgt uit zijn werk, en geef je de milieu blabla aan de armste zodat ook zij profiteren van de vergroening. Dat heeft zin, maarja dan zal de rijkste kaste zelf moeten betalen voor haar deugen.

jmo
jmo

Heej, wil je het wat rustiger aan doen en wat rustiger toon aanhouden? Het is goed dat dit nu gebeurd, want nu ligt de economische macht en kennis bij bedrijven en door deze wetgeving wordt dat toch wel weer terug gegeven aan de EU burgers. Nota bene, als het aan de pvv, FvD, VVD had gelegen was dit niet gebeurd en hadden we duizenden euro’s gegeven aan deze praktijken.

Domo24
Domo24

Dus jij ziet liever dat er in de natuur overal losse batterijen komen omdat iedereen ze weg gooit als ze kapot zijn ??

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
EU nog niet klaar met Apple: iPhone moet deze verandering ondergaan
Sluiten