Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apple Music 29 december 2022 6reacties
Leestijd: 3 minuten

Apple Music of Spotify? Alles wat je moet weten over de diensten

Net zoals bij streamingdiensten voor televisie, zijn er ook qua muziek veel aanbieders. Spotify en Apple Music zijn twee van de grootste. Welke past het best bij jou?

Spotify is natuurlijk de populairste muziekstreamingdienst in ons land, maar Apple Music biedt flinke concurrentie. Vooral als je Apple-producten hebt is het een heel interessante optie. Maar wanneer moet je voor welke dienst kiezen? Wij helpen je op weg.

Apple Music vs. Spotify: de verschillen

Tijdens deze vergelijking zetten we verschillende punten op een rij. Wij nemen muziek, podcasts, functies en natuurlijk de prijzen mee.

Muziek

Ben je een grote muziekliefhebber, dan is Apple Music wellicht de beste optie. De streamingdienst heeft meer dan 100 miljoen nummers beschikbaar. Bij Spotify komt dit aantal op 80 miljoen uit. Hoewel je de grote nummers op beide kunt vinden, vind je op Apple Music misschien wat meer.

Daarnaast houdt Apple Music zijn eigen exclusieve Sessions. Zo hebben onder andere Taylor Swift, Drake en Pharell Williams unieke content op het platform.

Spotify op je MacBook
Spotify op je MacBook (Afbeelding: Unsplash / sgcdesignco)

Kwaliteit

Op dit moment heeft Apple Music lossless audio-ondersteuning. Daarmee support het hogere resoluties wat de kwaliteit van muziek opkrikt. Spotify heeft dit nog niet maar werkt hard aan zijn eigen HiFi-functie.

Daarnaast heeft Apple Music ook Spatial Audio, die een dynamische muziekervaring biedt met behulp van Dolby Atmos. Ook dit ontbreekt op Spotify.

Podcasts

Als je een echte podcastliefhebber bent kun je het best terecht bij Spotify. De streamingdienst heeft een flink aantal podcastmakers exclusief onder contract, al zijn dat vooral niet Nederlandse podcastmakers. Freakin’ Nerds kun je er ook luisteren!

Naast podcast heeft Spotify ook een flink aantal luisterboeken in het assortiment. Hiervoor moet je echter wel per boek betalen. Bovendien kun je ze alleen luisteren via de website van Spotify.

Bij Apple Music zit de podcasts niet in dienst zelf. Hiervoor moet je de speciale Podcast-app downloaden. Ook biedt de dienst geen audioboeken aan.

Functies

De functies van beide streamingdiensten zijn redelijk vergelijkbaar. Bij beiden kun je afspeellijsten maken en krijg je aanbevelingen om nieuwe muziek te ontdekken. Bovendien heeft Apple Music sinds kort zijn eigen ‘Wrapped’. Daarmee kun je net zoals bij Spotify zien welke nummers je het meest hebt geluisterd.

Spotify heeft echter de Blend-functie waardoor je jouw afspeellijsten kunt mengen met die van vrienden. Ook heeft het een speciale Enchance-knop waarmee je voorgestelde nummers toevoegt aan je eigen afspeellijst.

Apple Music biedt dan weer live radiostations. Zo luister je naar wat een dj voor jou in petto heeft.

Apple Music iOS 14.5 swipe screenshot

Prijs

Natuurlijk is een van de belangrijkste punten van een streamingdienst de prijs. Spotify heeft natuurlijk een gratis versie waarbij je tussendoor reclames hoort en niet zo vaak nummers kunt skippen of afspelen op jouw volgorde. Bovendien is de muziekkwaliteit wat minder.

Bij Spotify heb je de keuze uit verschillende abonnementen. Een individueel abonnement kost 9,99 euro per maand. Voor twee accounts betaal je 12,99 euro per maand. Ideaal als je de dienst met iemand deelt. Er is ook een familieabonnement (6 accounts) voor 14,99 euro per maand. Studenten betalen maar 4,99 euro per maand.

Apple Music is iets duurder. Voor de dienst betaal je 10,99 euro per maand. Als je een Apple-apparaat koopt krijg je 6 maanden gratis. Tevens maakt de deal uit van Apple One. Als je naast muziek ook Apple TV+, Arcade en iCloud wil gebruiken is dit een erg interessante optie.

Spotify
Zing maar mee! (Afbeelding: Spotify)

Apple Music vs. Spotify: het verdict

Het is moeilijk om deze vraag te beantwoorden. Beide diensten zitten dicht bij elkaar en qua prijs schelen ze ook niet veel met een individueel abonnement. Toch lijk je net iets goedkoper uit te zijn bij Spotify. Bovendien heb je daar ook een flink aantal podcasts.

Ben je een echte muziekpurist en wil je meer nummers ook nog eens in de beste kwaliteit horen. Dan is Apple Music jouw ideale optie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

TheBigZ
TheBigZ

Spotify Connect wordt helemaal niet genoemd in het artikel. Voor mij al reden genoeg om Spotify te prefereren boven Apple Music.

kuipers-hans
kuipers-hans

Heb bij de tariefverhoging van Apple Music de switch naar spotify gemaakt, maar ondertussen al weer terug bij Apple
Music. Waarom:
Muziekaanbod en de look&feel
En waar ik niemand over hoor is de integratie met radio, die gebruik ik erg veel binnen Apple
Music.

knrd
knrd

Apple Music is iets duurder.

Als je kiest voor een jaarlijks abonnement dan kost de dienst 9,08 euro p/mnd

mvdenberg
mvdenberg

Sinds dat Apple music cd kwaliteit en hoger (lossless met hoge resolutie 24 bit 96 kHz alac) aanbiedt ben ik weg bij Spotify. Via een dragonfly dac en bedrade koptelefoon luister ik met veel plezier naar muziek in goede geluidskwaliteit. Ik vind dat geluid in een zo goed mogelijk vorm aangeboden moet worden, ongeacht of je het verschil echt hoort. Het enige wat ik aan spotify mis zijn de playlisten zoals kink FM bijvoorbeeld heeft.

MrM
MrM

Exact!

Sinds 3 weken ben ik overgestapt op Apple Music van Spotify - laatst genoemde sinds begin van dienst gebruikt.
Waarom deze keuze? Aangezien Apple eco-systeem; aanschaf van nieuwe AppleTV, iPad, AirPods iPhone etc. En ben serieus aan het denken om Apple one te nemen nu ik iCloud + Apple Music kan combineren.

Maaaar! Ben eigenlijk beetje teleurgesteld over de werking synchronisatie tussen Apple devices. Waar Spotify Connect magische dingen doet qua bediening en switch tussen devices laat Apple Music serieuze steken vallen.

Zo connected Apple Music met iWatch / iPhone meeste gevallen niet (je bent vaker bezig met resetten van iWatch 6 series ). Apple TV bedienen met iWatch werkt niet en wanneer je wilt switchen van iPhone of Apple TV naar iPad dan kun je opnieuw playlist gaan zoeken met specifieke track om deze opnieuw af te spelen.

Grootste minpunt is connectie tussen Apple devices en Apple Music.

Pluspunten Apple

  • Mooie User interface
  • Muziekvideo playlist (in combi met AppleTV)
  • Bekende radio stations streamen
  • Betere geluid (mits juiste apparatuur aanwezig)

Minpunten

  • Connectiviteit tussen devices (dramatisch in vergelijking met Spotify Connect).

Aangezien ik vaak switch tussen devices vind ik het storend dat het niet soepel werkt waardoor ik Apple Music komende maand passeer en terug Spotify gebruik. Hopelijk kan Apple probleem snel oplossen want het is zeker een aangename App!

TheBigZ
TheBigZ

Ik heb dezelfde ervaring. Muziek besturen op de Apple Watch gaat met Spotify béter dan met Apple Music. Ik vind dit eigenlijk onbegrijpelijk.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple Music of Spotify? Alles wat je moet weten over de diensten
Sluiten