Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apple Music 12 december 2022 3reacties
Leestijd: 2 minuten

Apple Music voor klassieke muziek: waar blijft die veelbesproken app toch?

Toen Apple in augustus 2021 aankondigde een Apple Music voor klassieke muziek uit te willen brengen, noemde het bedrijf 2022 als lanceerjaar. Echter, oud en nieuw staat om de hoek en luidt daarmee het einde van 2022 in. Maar die veelbesproken app laat nog op zich wachten. Gaat Apple dit nog kunnen fixen?

Het persbericht was simpel en duidelijk, maar sindsdien hebben we er dus niets meer over gehoord. Ook gaat Apple niet in op vragen vanuit de pers over Apple Music voor klassieke muziek. Daardoor weten we niet hoe het ervoor staat met de plannen en wat er eventueel veranderd is aan de planning van de lancering.

Apple Music voor klassieke muziek

Destijds was het in ieder geval de bedoeling om de app van het overgenomen bedrijf Primephonic in een nieuw jasje te steken. Het kan natuurlijk zijn dat er dingen achter de schermen veranderen. Maar na zo’n grote aankondiging mag je geïnteresseerde mensen echt wel even op de hoogte brengen van wijzigingen.

Apple Music HiFi lossless
De Apple Music App. (Afbeelding: Unsplash / Brett Jordan)

Apple trok in september de stekker uit de dienst van Primephonic. Mensen met een abonnement kregen zes maanden lang toegang tot Apple Music, maar dat aanbod liep in februari af. Sindsdien zijn er in de Music-app wat verwijzingen naar Apple Classical gevonden, in de code, maar verder kwam er niets aan het licht.

Hoe moet het nu verder dan?

Het kan zijn dat Apple de aankomende twee weken gebruikt om Apple Classical, zoals we Apple Music voor klassieke muziek dan maar noemen, groots lanceert. Maar dat zeggen we omdat we dat hopen voor de mensen die daarop wachten. Er is geen enkel hard bewijs om aan te kunnen nemen dat dit lukt.

De kans is dus veel groter dat Apple Classical ergens in 2023 lanceert. Maar ja, wanneer dan? Nu hebben we nog 31 december 2022 als deadline. Maar zodra 1 januari aanbreekt, weten mensen die hierop wachten helemaal niet meer waar ze aan toe zijn. En dat is eigenlijk niet netjes van Apple.

Sporten met je Apple Watch? Dit zijn 5 onmisbare tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 3

egrafland
egrafland

Handig is het niet van Apple, en ook onnodig. Al hadden ze maar een Apple-logo op de Primephonic app geplakt… Een paar maanden geleden wilde ik die Classic app nog per se hebben, maar heb ik gewacht met het nemen van een Apple Music abonnement om te zien hoe de prijs zou uitvallen voor Classic, want daar weten we ook nog steeds niets concreets over.
Maar onderhand denk ik: waarom zou ik eigenlijk zo’n streaming abonnement nemen? Je krijgt veel meer een band met ‘jouw’ muziek als je de moeite hebt genomen om het bewust te kopen en zelf je eigen tags erin te stoppen dan met het loze happen in de streaming suikerspin. Afgezien van de absolute toppers verdienen artiesten er ook nog eens heel weinig aan, alles wordt afgeroomd door Apple/Spotify en de ‘platenmaatschappij’. Als ik eerst wil weten of iets leuk is, kijk ik wel op youtube, en kopen gaat meestal prima bij Qobuz, Presto en EClassical. Ik ben vast de enige niet die zijn enthousiasme kwijt is.

sjakelien
sjakelien

Ik hoop dat Apple hiermee wacht totdat ze echt iets goeds hebben, zoals we van ze gewend zijn. Er is geen haast bij.
Zomaar een app recyclen met een ander logo heeft geen nut. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat het goed samenwerkt met Siri.
Als ik nu aan Siri vraag: “wat is dit voor muziek” dan krijg ik iets te horen als
“Dit is Piano Concerto No. 3 in C Major, Op. 26: I. Andante - Allegro van London Symphony Orchestra, Piero Coppola & Sergei Prokofiev”
waarbij ‘Op. 26’ letterlijk wordt uitgesproken, en ook ‘Prokofiev’ rijmt op ‘dief’.

Ik wil liever horen: dit is het derde pianoconcert van Prokofiev, uitgevoerd door het London Symphony Orchestra"

Zoiets.

Ook wil ik kunnen zeggen: ‘He Siri, speel deel 4 van de derde van Mahler’.

Daar is de kennis van Siri niet toereikend voor, en de metadata van Apple Music nog niet op ingericht.

Er zal een bak AI a la ChatGPT tegenaangegooid moeten worden.

egrafland
egrafland

De Primephonic app was goed genoeg om een heleboel betalende abonnees te hebben en tot de beste in zijn soort uitgeroepen te worden. Ik denk dat die mensen blijer waren geweest met het halve ei van een werkende app dan met de lege dop van de belofte dat het binnenkort met Siri gaat werken. Had de mensen een werkende app gegund terwijl je ondertussen aan de toekomst werkt, zeg ik dan. Het één sluit het ander niet uit.
Maar dank voor je reactie, want nu begrijp ik wel wat er misgegaan is bij Apple, denk ik. Wat je wilt met Siri is heel mooi en zinvol, maar het resultaat van je vraag geeft al een van de problemen aan. Siri kan zich nu nog veroorloven om allerlei talen te negeren, maar klassieke muziek is mede gemaakt door Polen, Balten, Noren, etc. Die hebben vaak namen die ik zelf ook niet kan uitspreken. Om van hun werktitels maar te zwijgen.
En ja, de metadata inderdaad. Een voor mij simpele, logische vraag: speel iets instrumentaals uit het Italië van 1550-1650, of ‘een opera met Callas in de Scala uit de jaren vijftig’… gaat al niet lukken. Dat inhalen met AI, is het economisch wel interessant genoeg om die inspanning te leveren?
En nu hebben Primephonic-fans dus helemaal niks. Waarschijnlijk omdat een of andere aan Taylor Swift verslaafde nerd bij Apple dacht: Siri erbij? Dat gaan we wel fiksen. How hard can it be?

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple Music voor klassieke muziek: waar blijft die veelbesproken app toch?
Sluiten