Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 14 december 2022 2reacties
Leestijd: 2 minuten

App Store alleenheerser op iPhone, maar dat gaat niet lang meer duren

We naderen het einde van een tijdperk, nu het erop lijkt dat Apple de alleenheerschappij van de App Store opheft. Naar verluidt gaat de iPhone-maker officieel winkels van derde partijen ondersteunen op iOS. Ook moet je applicaties kunnen sideloaden (installeren vanuit andere bronnen dan een officiële winkel).

Dat zijn nogal wat veranderingen, maar ze liggen in de lijn der verwachting. Dit heeft namelijk alles te maken met nieuwe wetten die vanaf volgend jaar gelden binnen de Europese Unie. Apple heeft zich er flink tegen verzet; maar wil het bedrijf op Europees grondgebied commercieel actief blijven, dan moet het schikken.

App Store krijgt concurrentie

Bloomberg schrijft dat Apple-ingenieurs hier achter de schermen hard aan werken. De iPhone-maker moet immers belangrijke kernelementen openbaren, zodat andere partijen ook hun eigen downloadwinkel kunnen openen. Het gaat er dus écht van komen, zoals nu lijkt: de App Store krijgt concurrentie.

App Store
De App Store krijgt na jaren alleenheerschappij concurrentie. (Afbeelding: EPA/RITCHIE B. TONGO)

Dit biedt opties voor gebruikers, omdat ze niet meer afhankelijk zijn van de App Store voor hun apps. Natuurlijk schuilen hier ook gevaren in, zoals Apple terecht opmerkt, maar dat mag de concurrentie niet beperken. Het is aan gebruikers zelf om veilig om te gaan met de middelen die ze tot hun beschikking hebben.

Kans voor iPhone-ontwikkelaars

Daarnaast liggen er kansen voor iPhone-ontwikkelaars, die met andere downloadwinkels en sideloading de App Store-belasting kunnen ontwijken. Apps kunnen daardoor – in theorie – goedkoper aangeboden worden. Ook hoeven gebruikers daardoor niet altijd meer dieper in de buidel te tasten voor producten die elders goedkoper zijn.

De nieuwe wet die dit mogelijk maakt is de Digital Markets Act (DMA). Daar is in het afgelopen jaar heel veel om te doen geweest, omdat het de macht van grote techbedrijven aan banden legt. Over die macht raken mensen ook niet uitgesproken — sterker nog, politici zouden daar bang voor moeten zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bloomberg

Reacties: 2

Hitzel1985
Hitzel1985

Mooi streven natuurlijk, maar wat idd een groot probleem is dat meer dan de helft van de gebruikers de problemen niet kan overzien. Het is natuurlijk mooi, zoals de Cydia store al deed om andere apps door te laten die niet goedkeuring hebben gehad. Maar hier zit straks wel een groot probleem voor de standaard gebruiker die zonder te lezen overal mee akkoord gaat.

Het is natuurlijk wel zo dat de appstore afdracht vrij hoog is waardoor de eind-gebruiker het uiteindelijk moet betalen. Zoals in artikel ook wordt gezegd ben je baas of het product wat je koopt, maar ook de concequenties moet dragen wanneer het mis gaat.

diMay
diMay

Wat mij betreft zal het de App Store blijven.
Redenen genoeg.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
App Store alleenheerser op iPhone, maar dat gaat niet lang meer duren
Sluiten