Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 2 november 2022 3reacties
Leestijd: 2 minuten

iPhone over op USB-C, maar de EU is zeker nog niet klaar met Apple

Het is de Europese Unie gelukt: het heeft Apple zo ver gekregen om in de toekomst de iPhone van een USB-C-poort te voorzien. Dat smaakt ongetwijfeld naar meer, waardoor het volgende punt alweer op de agenda staat: de staat van de App Store. Krijgen we binnenkort dan daadwerkelijk winkels van derde partijen op iOS?

Nou, als het aan de Europese Unie ligt, wel dus. Hier wordt al jaren over gesproken, maar nu is de kans zeer groot dat het er ook daadwerkelijk van komt. Hoe dat ineens? Dat komt doordat de Digital Markets Act sinds 1 november van kracht gegaan is. Die act moet ervoor zorgen dat markten weer opengebroken worden.

iPhone: check, App Store: check

De Digital Markets Act moet er voor zorgen dat de platformen van Apple, Google en andere, grote, partijen onderling beter met elkaar gebruikt moeten kunnen worden. Daardoor staat de App Store wederom in de belangstelling, helemaal omdat Europees diplomaat Gerard de Graaf daar een sterke mening over heeft.

Apple App Store Awards 2021, iPhone
App Store (Afbeelding: Apple)

De Graaf zegt daarover het volgende. “Wanneer je een iPhone hebt, dan moet je in staat zijn apps buiten de App Store om te kunnen downloaden.” In een interview met Wired meldt de diplomaat ook dat “de consequenties significant gaan zijn”. Er komen dus heftige veranderingen aan voor bedrijven die zakendoen in de EU.

DMA moet voor veranderingen zorgen

Welke effecten kan de Digital Markets Act nog meer teweeg brengen? De wet kan ervoor zorgen dat verschillende berichtendiensten onderling met elkaar kunnen communiceren, om oneerlijke concurrentieposities van grote partijen tegen te gaan. Dat zou dus betekenen dat WhatsApp en iMessage elkaar gedwongen gaan ondersteunen, bijvoorbeeld.

Echter, waarschijnlijk gebeurt dit niet van de één op de andere dag. De Graaf verwacht namelijk ook een flinke lading aan rechtszaken die eerst afgerond moeten worden. Rechters gaan dan bepalen of dit de juiste gang van zaken is en of je iPhone beter af is wanneer je apps kunt sideloaden vanuit andere digitale bronnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Europa.eu

Reacties: 3

rw076
rw076

Is het raar dat ik denk dat Apple beter voor mij zorgt dan de EU?
Dat hele gedoe met USB-C laat zien dat de EU zich nergens mee zou moeten bemoeien.
Los van het feit dat de EU betere dingen te doen zou moeten hebben (zou je denken), moeten ze ook goed begrijpen waarom 9 van de 10 mensen kiezen voor Apple. (veiligheid)
Echt, als de EU morgen zou wegvallen en de “schaamte” voor het eigen land weg zou vallen.
Landen gewoon weer zelf hun partners uit zouden mogen kiezen en overheden het beste met hun eigen inwoners zouden mogen voor hebben.
Dan zou het voor ons een stuk beter uit kunnen pakken.

Terugkomend op EU-Apple, laat de consument bepalen of zij iets wel of niet willen, en accepteer dat daar consequenties aan kunnen zitten.
De ander waarop het nu gaat draagt niet bij aan een positief beeld van de EU, het is weer zo’n stap die overkomt als door de strot duwen.

ruwepitje
ruwepitje

Ik zal dan wel de appie zijn maar heb totaal geen enkel vertrouwen in alles wat de EU zogenaamd goed voor mij vind. Ik maak bewust de keuze voor  en heb geen enkele behoefte om zooi te downloaden buiten de Appstore om. Volgens mij heeft Europa echt andere zorgen dan dit gezeik.

Marco
Marco

Gezien de meeste Apple producten al USB-C gebruiken is het gek dat de (moneymaker) iPhone dat dan niet heeft. Daarnaast zijn alleen de muis en oordopje die nog Lightning gebruiken. Dus voor Apple zou het goed zijn om op 1 systeem te gebruiken. Blijkbaar is enige dwang nodig. Maar dat had Apple al lang kunnen zien aankomen. Ik ben als Apple gebruiker (sinds 1989) ook wel moe van al dat gedoe met weer een ander kabel. Is (jammer genoeg) ook wel een verdienmodel voor Apple.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPhone over op USB-C, maar de EU is zeker nog niet klaar met Apple
Sluiten