Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 23 november 2022 0reacties
Leestijd: 2 minuten

Bozige menigte voor belangrijke iPhone-fabriek China: rellen breken uit

Werknemers van de Foxconn-fabriek in Zhengzhou (China) protesteren al enige tijd voor de deur van hun werkplek. De fabriek, die mede verantwoordelijk is voor de productie van de iPhone 14, is al langer het middelpunt van controverse.

Het protest had al langere tijd een grimmige sfeer, maar is inmiddels geëscaleerd. Rellen tussen werknemers van Foxconn en de autoriteiten zijn uitgebroken.

Rellen voor belangrijke iPhone-fabriek China

Op social media zijn verschillende video’s en foto’s verschenen van de rellen tussen Foxconn-werknemers en de plaatselijke politie. Die agenten zijn in witte COVID-pakken te zien en gewapend met knuppels. De beelden, die de wereld overgingen voor de Chinese regering kon ingrijpen en censureerde, laten de grimmige sfeer voor de iPhone-fabriek duidelijk zien.

Volgens de Wall Street Journal begonnen de protesten vreedzaam. Werknemers van Foxconn, die mede verantwoordelijk zijn voor de productie van de iPhone 14, uitten middels deze weg hun ongenoegen over de werkomstandigheden. Leidinggevenden lieten echter niets van zich horen en besloten de politie in te schakelen. Na het arriveren van de autoriteiten braken de rellen uit.

De beelden op social media zijn schokkend. Zo is te zien dat de politie de protesterende mensen hardhandig aanpakt. Beelden van bebloede en gewonde Foxconn-medewerkers vliegen het internet over.

Gigantische druk bij Foxconn

Hoewel Apple enige alternatieven heeft, wordt ongeveer 95% van de iPhone-modellen in China geproduceerd. De verantwoordelijke partij is Foxconn. Het bedrijf heeft zo’n 200.000 werknemers en moet alles op alles zetten om genoeg iPhone-modellen te produceren voor de feestdagen. Iets dat door een recente COVID-19-uitbraak voor een gigantische werkdruk zorgt.

Medewerkers, die in quarantaine moesten vanwege een besmetting met het virus, moesten hierdoor bijvoorbeeld hun bonussen inleveren. Daarnaast moeten de werknemers al weken doorbrengen in een ontzettend kleine (gesloten) leefruimte met minimale levensmiddelen.

Foxconn staat al enige tijd in een kwaad daglicht door verschillende controversiële ontwikkelingen, waardoor de werknemers op hun tenen lopen. De meest recente maatregelen, in combinatie met de gigantische werkdruk, zijn de druppels die de emmer doet overlopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Bozige menigte voor belangrijke iPhone-fabriek China: rellen breken uit
Sluiten