Sabine Schults
Sabine Schults Hardware 8 oktober 2022 4reacties
Leestijd: 2 minuten

Lightning officieel ten einde: deze Apple-producten moeten overstappen

Ja hoor, het is zover! Apple kan er niet langer omheen draaien, maar moet toch echt afscheid nemen van zijn Lightning-aansluitingen. Het bedrijf uit Cupertino wordt verplicht om over te stappen op USB-C in Europa.

Het Europees Parlement wil namelijk dat alle fabrikanten van smartphones en enkele andere elektronicaproducten dezelfde oplaadpoort gaan gebruiken in hun producten. Dat betekent voor Apple het einde van Lightning. Andere smartphonefabrikanten maakten eerder al de overstap.

Apple moet afscheid nemen van Lightning

Niet alle producten van Apple maken momenteel gebruik van Lightning, maar bij alle producten waarbij dat nog wel het geval is moet Apple de nodige wijzigingen doorvoeren aan de oplaadpoort. Hieronder vind je de Apple-apparaten die over moeten stappen naar USB-C.

In 2012 werd Lightning door Apple geïntroduceerd. Dat was in tijden van de iPhone 5, toen de Lightning-poort door het bedrijf nog een ‘moderne connector voor het komende decennium’ werd genoemd. De afgelopen tijd heeft Apple er al voor gekozen om USB-C naar de meeste iPad-modellen te brengen, maar veel producten werken nog altijd met Lightning.

iPhone USB-C
iPhone met USB-C-poort (Afbeelding: Ken Pillonel, YouTube)

Deze producten krijgen USB-C

Uiteraard moeten alle nieuwe iPhones voor de Europese markt vanaf 2025 voorzien worden van een USB-C-poort. Er gaan echter geruchten rond dat de iPhone 15, die volgend jaar verwacht wordt, al de eerste iPhone met een USB-C-poort zal zijn. Al is dat natuurlijk nog speculeren, we zien het pas echt in het najaar van 2023.

De standaard iPad is de enige tablet van Apple die momenteel nog gebruikmaakt van een Lightning-aansluiting. De andere iPads hebben al wel een USB-C-poort, zoals bijvoorbeeld de iPad Air.

Daarnaast hebben alle oplaadcases voor AirPods momenteel een Lightning-poort. Ook accessoires moeten het ontgelden. MagSafe Battery Pack, Magic Keyboard, Magic Trackpad, Magic Mouse, EarPods en producten van Beats moeten over op USB-C. Apple heeft dus nog wel wat werk te verzetten.

Apple-oprichter Steve Jobs vandaag 11 jaar geleden overleden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 4

matador
matador

Het is eigenlijk van de pot gerukt dat het Europese Parlement daar in deze tijden tijd voor heeft. Het gaat innovatie tegen (maar het Europese Parlement verkoopt het graag als innovatie stimuleren). Wat volgt er? Afstandsbedieningen van TV’s, slimme speakers, hi-fi moeten uitwisselbaar zijn? Onderdelen van auto’s moeten uitwisselbaar zijn? Aanfluiting. En ik geloof dat Apple in z’n iPhones vanaf 2025 helemaal geen aansluiting meer heeft, maar enkel draadloos. Dat zou nog eens een flinke neus zetten zijn :slight_smile:

diMay
diMay

Helemaal mee eens.

rw076
rw076

Komt omdat mensen de afgelopen jaren allemaal op D66 achtige partijen hebben gestemd.
Ook al zal dat in de toekomst veranderen (dat weten deze partijen dondersgoed) hebben ze zo structureel en diepgaande veranderingen ingezet dat we hier nog decennia last van zullen hebben.

planeten-paultje
planeten-paultje

Het is een oplossing voor een probleem dat alweer jaren geleden verdwenen is, met de komst van laders met een USB-C plug. Je hoefde toen niet meer een lader weg te gooien als het kabeltje dat er aan vast zat defect raakte. Met die laders kan je zowat alles opladen wat er nu is aan apparatuur. Maar je hebt nog steeds dat kabeltje nodig, of het nu naar een USB-C poort of een Lightning poort gaat, of wat voor poort dan ook. Dat maakt dus geen verschil uit voor de afvalstroom. De EU had dus allang bereikt waar ze naar streefden, maar het was niet genoeg. Men moest aan de wereld laten zien dat men doortastend handelde. En dus verzinkt men in BS-maatregelen.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Lightning officieel ten einde: deze Apple-producten moeten overstappen
Sluiten