Mark Hofman
Mark Hofman iPhone 4 oktober 2022 10reacties
Leestijd: 2 minuten

BREAKING | Europese iPhones vanaf 2025 officieel zonder Lightning-port

Het zat er al lang en breed aan te komen, maar het Europese Parlement schiet vandaag de kogel door de kerk. Alle iPhone-modellen die Apple vanaf 2025 op de markt brengt moeten voorzien zijn van een USB-C-aansluiting. En daar blijft het niet bij.

Tijdens de stemronde werd duidelijk dat het Europees Parlement alles behalve verdeeld was. Er stemden 603 leden voor de wet en slechts 13 leden tegen de wet.

Apple moet vanaf 2025 zonder Lightning-port

Het Europees Parlement maakt zojuist, door middel van een persbericht, bekend dat USB-C in Europa de standaard wordt. Vanaf het einde van 2024 mogen er geen alternatieven meer op de markt beschikbaar zijn en moeten alle bedrijven de overstap gemaakt hebben.

Je zou er heel veel bedrijven bij kunnen betrekken, maar een ieder weet dat de wet voornamelijk bedoeld is voor Apple. Het Amerikaanse bedrijf hanteert zijn eigen Lighting-port-aansluiting voor de iPhone. Daar moet volgens het Parlement dus voor het einde van 2024 een einde aan komen.

iPhone 14 Pro, Review, google foto's
🔋 (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Eerder werd door betrouwbare bronnen al de verwachting uitgesproken dat Apple kijkt naar mogelijkheden om de aansluiting vanaf 2023 te gebruiken op de iPhone.

Niet alleen de iPhone moet veranderen

Apple moet de komende twee jaar niet alleen een oplossing vinden voor de iPhone. Het Amerikaanse bedrijf moet de Lightning-aansluiting op de AirPods ook aanpassen. De nieuwe wet geldt namelijk voor alle elektronische apparaten.

Al zijn er wel wat uitzonderingen te vinden. Apparaten die te klein zijn voor een USB-C-aansluiting, bijvoorbeeld smartwatches en gezondheid-trackers, hoeven niet aan de wet te voldoen.

Stapt Apple met de iPhone over op MagSafe?

De grote vraag is natuurlijk wat het alternatief gaat worden. Gaat Apple overstag en brengt het in 2023 of 2024 een iPhone met USB-C op de markt, of zet het in op MagSafe? Waar die eerste waarschijnlijk het meest voor de hand liggende is, lijkt de kans op het tweede groot te zijn.

Sinds de lancering van MagSafe valt er namelijk weinig voordeel te bespeuren op de oplaadmethode. De iPhone zit nog steeds vast aan een oplader, het laadproces is minder duurzaam en de laadsnelheden liggen lager.

Wat ons betreft is Apple zich al sinds 2020 aan het voorbereiden op een leven zonder Lighting-port en zonder USB-C-aansluiting. Benieuwd wat we daar destijds over zeiden? Je leest het in het onderstaande artikel:

MagSafe review: de voordelen, nadelen en het einde van lightning-port

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 10

daveflash
daveflash

2025? dat lijkt me sterk, op zulke ontwikkelingen is Apple zeker al een poosje aan het anticiperen, zeker als het al 2024 in gaat, aan de iPhone van volgend jaar is begin van de zomer al aan begonnen door Apple die zal dus waarschijnlijk al USB-C krijgen, dat was voor de 14/14 Pro’s niet meer mogelijk, die was natuurlijk al in productie gegaan voor dit jaar.

Dus, ik zie Apple ongeveer het volgende gaan doen in 2023, gewoon om 1) EU te sarren en 2) nog één jaartje of twee extra MFI inkomsten uit te kunnen knijpen van verschillende lijnen.

Dus volgend jaar (2023),

Mét Lightning:

 • iPhone 15
 • iPhone 15 Plus
  (om dus inkomsten uit MFI deels te behouden)

Met USB-C (én USB 3, TB3 dan wel TB4/USB4 data speeds):

 • iPhone 15 Pro
 • iPhone 15 Ultra (voorheen Pro Max)

Daarbij, Apple kennende gaan ze gewoon de USB-C overstap van de iPhones óók nog eens verder uitsmeren over meerdere jaren,

Daarom in 2024,

Met USB-C (én USB3, TB3 of TB4/USB4 data speeds*):

 • iPhone 16
 • iPhone 16 Plus
 • iPhone 16 Pro
 • iPhone 16 Ultra
  (*mogelijk alleen TB3/4 in de Pro en Ultra, USB3 in niet Pro’s)

zoals ze bij de iPads er ook meer alsdan 4 jaar over deden, te weten:

In 2018:

 • iPad Pro (11-inch)
 • iPad Pro (12.9-inch)
  over op USB-C

In 2020:

 • iPad Air (4th gen)
  over op USB-C

In 2021:

 • iPad mini (6th gen)
  over op USB-C

Daarnaast, moet de gewone iPad (de instap iPad) zelfs nog over op USB-C, ik gok dat die bij de aanstaande refresh dan dus USB-C krijgt, eventueel ook met USB3, TB3 dan wel TB4 data speeds. V

Volgende de recentste geruchten krijgt die nog dit jaar een nieuwe ontwerp, dus dan zit je idd op een periode van 4 jaar voor het product ‘iPad’ als geheel mbt volledige overstap naar USB-C, als die idd dit jaar of begin volgend jaar bij de refresh USB-C krijgt.

Tevens zullen tussen al deze releases dan ook alle accessoires over gaan op USB-C, denk aan Magic …'s, AirPods, iPhone SE, etc.

ome-kor
ome-kor

Kweenie, het zou me niets verbazen als Apple zegt f*** you EU en gewoon die poort achterwege laat. Zodat je alleen nog maar kunt laden met MagSafe of Qi.

ruwepitje
ruwepitje

Dat is inhoudelijk dezelfde uitleg als die van daveflash maar dan gelukkig in maar 2 zinnen :wink:

macteacher
macteacher

Alleen MagSafe? eh… en Carplay? 90% van, ook de nieuwe, auto’s heeft geen draadloos CarPlay!

daveflash
daveflash

gaat niet gebeuren, draadloze tech staat nog in de kinderschoenen, en is te inefficient.

spelbook
spelbook

Ik hoop het, dit jaar geen nieuwe iPhone aangeschaft omdat ie nog geen USB-C heeft. Ik ben wel klaar met al die verschillende snoertjes die ik steeds mee moet nemen om van alles op te laden. 1 zou genoeg moeten zijn.

(OffTopic: en dan is het extra suf dat mijn Adidas koptelefoon wel een usb-c aansluiting heeft maar alleen wil laden als aan de andere kant van het snoer een usb-a stekker zit)

Night
Night

Chinese toeleveranciers-bronnen spreken al over de iPhone 15 met USB-C

tomc
tomc

Ik hoop alleen maar dat Europa in de toekomst mee-evolueerd met de technische evoluties. In eerste instantie lag namelijke micro-USB op tafel voor deze wet :roll_eyes:.

gijzzz
gijzzz

Ik heb al jaren voor al mijn electronica magnetische adaptertjes.
Dan ben je meteen van al het geneuzel af.
Micro-usb, usb-c, of lightning van Apple, ze kosten ongeveer een euro per stuk, je stopt ze 1 keer in het apparaat en vervolgens hoef je nooit meer te kijken of te zoeken naar de juiste apdapters.
Voor de opladers eenmalig een bijbehorend snoertje aanschaffen en klaar. Alles past altijd
Verdere voordelen deze snoertjes zijn magnetisch en geven ook licht en zelfs in het donker zijn ze daardoor dus supermakkelijk aan te sluiten.
Hou je apparaat in de buurt en het magneetje sluit de boel aan.
Ook laten ze los mocht je plots hard aan het snoer trekken.
Een soort universeel en goedkoop magsafe systeem dus.
Bij onze Chinese vrienden voor weinig.
En dan heb je deze hele discussie ook niet meer.

rw1
rw1

Interessant wat je daar zegt gijzzz. Welk merk zijn deze magnetische adaptertjes?? Of waar kan je ze kopen? Bedankt!!

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
BREAKING | Europese iPhones vanaf 2025 officieel zonder Lightning-port
Sluiten