Jeroen Kraak
Jeroen Kraak iPhone 14 oktober 2022 6reacties
Leestijd: 2 minuten

Apple heeft moeite: is de iPhone 14 Plus de nieuwe 13 mini?

De iPhone 14 Plus is nu net een week uit. Toch lijkt de telefoon nu al een blok aan het been te zijn voor Apple. De telefoon doet het namelijk minder goed dan verwacht. Gaat het model rechtstreeks de 13 mini achterna?

Het gaat niet goed met de iPhone 14 Plus. De telefoon is nog maar een week uit en nu al komen er meerdere berichten naar buiten dat de release niet zo gaat zoals Apple het voor ogen had. De telefoon verkoopt niet goed genoeg.

iPhone 14 en 14 Plus tegenvaller voor Apple

Dit keer is het nieuws afkomstig van DigiTimes. De iPhone 14 en 14 Plus worden overschaduwd door de successen van de 14 Pro en Pro Max. Die laatste twee doen het juist erg goed.

Apple had echter gehoopt dat dit bij de 14 en 14 Plus ook zo zou zijn. Als de verkoop ‘zo plat’ blijft als het nu is, zou Apple de productie en bestelling van onderdelen in de tweede helft van oktober kunnen terugschroeven. Als Apple dit doet kan de totale verkoop van iPhone 14-modellen zelfs lager zijn dan dat van de 13 vorig jaar.

Apple verwachtte in de tweede helft van 2022 ongeveer 90 miljoen nieuwe iPhones te maken, maar dit kan nu teruglopen naar 80 miljoen vanwege de ‘karige vraag’.

iPhone 14, röntgenfoto's, macbook
De 14 en zijn grote broer. (Afbeelding: Apple)

Niet het eerste bericht over tegenvallende resultaten

De berichtgeving staat niet op zich. Eerder kwam onder andere Apple-analist Ming-Chi Kuo al met het nieuws dat de vraag naar de iPhone 14 en 14 Plus laag is, met slechtere pre-orderresultaten dan de iPhone SE en zelfs de 13 mini. Apple had volgens hem eerder juist plannen om de productie in een later stadium te kunnen verhogen.

En dat is natuurlijk vrij pijnlijk. De 13 mini werd juist vervangen door de 14 Plus omdat het model niet goed zou verkopen. De 14 Plus doet het dus echter niet veel beter.

Ook Display-analist Ross Young zei dat paneelorders voor de iPhone 14 vorig jaar met 38 procent zijn gedaald ten opzichte van de 13. Daarnaast keldert de verkoopwaarde van een tweedehands 14 twee keer zo snel als die van de 13 en 13 mini.

Waarom de iPhone 14 (Plus) tegenvalt

Eigenlijk valt dit alles ook wel te verklaren. De verschillen tussen de iPhone 14 en de Pro zijn groter dan voorgaande jaren. Dit komt mede doordat de 14 en 14 Plus maar een kleine stap voorwaarts hebben gemaakt ten opzichte van de 13.

Zo zit er in de iPhone 14 en 14 Plus dezelfde chip als de gewone 13 en 13 Pro. Hierdoor is de 13 Pro zelfs een betere keuze dan de normale 14 Plus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

diMay
diMay

Is dat nu echt slecht nieuws ?
Of eerder goed nieuws ?

De verkoop van de Pro is belangrijker.
En zal, qua zakencijfer, de lage verkoop van de 14 compenseren.

rw076
rw076

Er is gewoon meer vraag naar de mini dan Apple wil, geen mini geen nieuwe iPhone (voor mij en andere die ik ken).
tel daarbij op dat het verschil tussen de 14 en de 13 en 12 wel heel summier is, en mensen wachten rustig af of de 15 of volgende se iets voor hen is.

matador
matador

@rw076 de reden dat er geen iPhone 14 mini is, is juist omdat de voorgaande mini’s voor geen meter verkochten. De wereld is blijkbaar groter dan ‘jij en anderen die je kent’

ibaar
ibaar

Voor mij geldt hetzelfde….geen nieuwe mini….geen nieuwe iPhone ……
Voorlopig gaat m’n iPhone 13mini nog wel even mee

rw076
rw076

Ik vind je reactie op zijn minst passief agressief. (Ik zou daar iets aan doen als ik jou was).
Om inhoudelijk op je te reageren; En toch zou je je daar toch nog eens in kunnen vergissen.
Er gaan steeds meer stemmen op van mensen die een mini hebben (of iemand kennen met een mini) die maar niet kunnen begrijpen dat deze in de cijfers van Apple zo slecht naar voren zouden komen.
Mini bezitters zijn over het algemeen zeer tevreden over het formaat en zo goed als 100% geeft aan bij een volgende aankoop weer een mini aan te schaffen.
Ook zijn er cijfers bekend waaruit blijkt dat Apple zelf het meest verdiend aan de toestellen boven de standaard iPhone en de verkleinde variant daarvan (mini).
En Apple er om die reden alles aan gelegen was (mede door te korten in onderdelen) om vol in te zetten op deze modellen. (want je kunt er bij een beperkt aantal maar beter meer dan minder op verdienen)
Maw, de standaard iPhone (en de mini) verkopen zo slecht nog helemaal niet, maar Apple vind het vooral fijn om meer dan minder te verdienen.
Daarnaast, richt Apple zich vooral op Azië en andere opkomende markten (waar ze schijnbaar bulken van het geld) en het is geen geheim dat dit vooral de jongere generaties zijn. Daarbij is de wens voor een groter toestel met de meest gave camera’s het grootst.
Het is dus zeker geen gek idee wat Apple doet, het is echter geen vriendelijk idee. Apple is groot geworden in het westen door gebruikers die nu in de 30 tot 50 leeftijd zitten, deze in de kou laten staan met hun voorkeuren is op zijn zachts gezegd onaardig.
Maar dus prima te verklaren vanuit een financieel oogpunt.

aka-oscar
aka-oscar

Ik denk ook dat het tijd is voor een betere mini en dat het gerucht (feit?) dat de 13 mini niet goed verkoopt (omdat 'ie te groot, te duur en te vol met wratten zit) niet meteen betekent dat een nieuwe versie die nog groter, duurder en ‘wrattiger’ is dan opeens beter verkoopt.
Hoewel ik in mijn omgeving ook mensen zie die het heel belangrijk vinden veel grote wratten ten toon te spreiden en zeer tevreden zijn met hun handtas/rugzak/hutkoffer om hun ‘mobiele’ telefoon mee te nemen zie ik ook mensen die terug verlangen naar de vorm van de iphone (niet schrikken) 4 in hun (broek)zak.
Ik begrijp ook dat er een markt is voor de grotere en wellicht betere modellen maar mijn idee is het niet.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple heeft moeite: is de iPhone 14 Plus de nieuwe 13 mini?
Sluiten