Mark Hofman
Mark Hofman iPad 19 oktober 2022 0reacties
Leestijd: 2 minuten

Hoe de schermen van de iPad en iPad Air (2022) van elkaar verschillen

Wie het beeldscherm de nieuwe iPad (tiende-generatie) op de Apple-website bekijkt ziet in eerste instantie weinig verschil met de iPad Air (vijfde-generatie). De twee tablets beschikken over hetzelfde Liquid Retina-beeldscherm met dezelfde resolutie en helderheid. Toch zijn er verschillen.

Zet de twee modellen in het dagelijkse leven naast elkaar en je zult toch zien dat de één bepaalde zaken beter doet dan de ander. Wat precies? Dat legt OMT-redacteur Mark Hofman je uit.

iPad vs iPad Air: wat is het verschil in beeldscherm?

De Air (vijfde-generatie) beschikt over een 10,9-inch Liquid Retina-beeldscherm. Het heeft een resolutie van 2360 x 1640 pixels, helderheid van 500 nits en een pixeldichtheid van 264 ppi. De nieuwe iPad (tiende-generatie) beschikt over exact hetzelfde beeldscherm. Althans, op het eerste gezicht. Er zijn namelijk bepaalde zaken die de Air toch beter doet.

Zo is het beeldscherm van de iPad (tiende-generatie) bijvoorbeeld niet gelamineerd, een handige manier om de beeldkwaliteit te verhogen. Dat geldt overigens ook voor de antireflectiecoating, waarmee weerspiegeling wordt tegengegaan. De Air heeft hem wel, de nieuwe iPad (tiende-generatie) niet.

Apple, iPad, tiende-generatie iPad
🖊 (Afbeelding: Apple)

Hoewel de twee beeldschermen niet heel veel van elkaar verschillen, zijn er hier en daar dus wel wat wijzigingen te vinden. Naast het gelamineerde beeldscherm en de antireflectiecoating is de iPad (tiende-generatie) ook niet voorzien van een bredere kleurweergave. Een onderdeel dat vaak als P3-beeldscherm wordt omschreven.

Niet het enige dat ontbreekt

Waar beiden modellen niet over beschikken is de nieuwe Hover-functie. De Air moet deze afstaan aan zijn grotere broer en de iPad (eerste-generatie) heeft überhaupt geen Apple Pencil (tweede-generatie)-ondersteuning. Dat model moet het dus nog doen met de eerste-generatie van de accessoire.

Opvallend, want de nieuwe tablet heeft de Lightning-poort-aansluiting achter zich gelaten. Een aansluiting die nodig is om de Apple Pencil op te kunnen laden.

Hoe Apple dat precies oplost? Dat wil je eigenlijk niet weten, maar we vertellen het voor de nieuwsgierigen onder ons in het onderstaande artikel:

Dongle-gate is terug en op de iPad (tiende-generatie) erger dan ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Hoe de schermen van de iPad en iPad Air (2022) van elkaar verschillen
Sluiten