Mark Hofman
Mark Hofman iPhone 30 oktober 2022 3reacties
Leestijd: 4 minuten

iOS 16.1: alle functionaliteiten en verbeteringen die naar je iPhone komen

We zijn iets meer dan een week verwijderd van de lancering van iOS 16. Apple zit echter niet stil en rolt de tweede betaversie voor de volgende update uit. Ontwikkelaars kunnen aan de slag met iOS 16.1, maar welke functionaliteiten en verbeteringen komen hiermee naar je iPhone? OMT-redacteur Mark Hofman legt het je uit.

Met iOS 16.0.1 heeft iOS 16 al vrij snel een opvolger gekregen. Apple heeft de update beschikbaar gesteld voor de nieuwe iPhone 14-modellen, maar werkt ondertussen ook aan de volgende software die alle modellen kunnen gebruiken. iOS 16.1 wordt de update van Live Activiteiten en heel veel meer.

iOS 16.1: alle functionaliteiten en verbeteringen voor de iPhone

Ontwikkelaars kunnen aan de slag met de eerste betaversie van iOS 16.1. Het besturingssysteem volgt de gigantische update van afgelopen maandag op, verbetert een aantal zaken en brengt nieuwe functionaliteiten naar je iPhone.

Om je een duidelijk beeld te geven zet ik alle gevonden wijzigingen op een rij. Dit artikel wordt bij iedere nieuwe betaversie bijgewerkt.

Apple, iPhone, iOS 16
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Wijzigingen op het toegangsscherm van je iPhone

Sinds iOS 16 is het mogelijk om het toegangsscherm van je iPhone volledig naar eigen wens in te stellen. Met de introductie van iOS 16.1 voert Apple een aantal wijzigingen door.

Ten eerste is het instellen van een thuisscherm en een toegangsscherm makkelijker. Waar dit voorheen na het maken van een aangepast scherm moest, kan het nu ook vooraf. Hou het scherm ingedrukt, selecteer welk scherm je aan wil passen en ga dan pas aan de slag.

Helaas gaat je iPhone er ook iets op achteruit. Waar het nu mogelijk is om een Focus-mode te linken in de thuisscherm-instellingen, zal deze link verdwijnen. iOS 16.1 verplaatst de functionaliteit terug naar de Instellingen-app.

Apple, iPhone, iOS 16
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Matter-ondersteuning in iOS 16.1

De officiële lancering voor Matter laat nog even op zich wachten, maar je iPhone is in ieder geval gereed. In iOS 16.1 is binnen de instellingen een aparte sectie te vinden voor Smart Home-accessoires.

Apple laat echter wel weten dat je het juiste profiel op je smartphone moet installeren.

Live Activiteiten op je iPhone

Live Activiteiten is een functionaliteit die je op het toegangsscherm van je iPhone kunt gebruiken. Het is een handige manier om scores bij te houden, een Uber te volgen of de status van een bestelling te checken. Minder handig is het feit dat hij afgelopen maandag, met de lancering van iOS 16, nog niet verscheen.

Apple bevestigt tegenover ontwikkelaars dat hier met iOS 16.1 verandering in gaat komen. Zo krijgen ze toegang tot de ActivityKit API, waarmee de integratie met apps kan beginnen. In de nieuwe betaversie duikt de functionaliteit ook al op.

iOS 16 iPhone
Scores, bestellingen en meer (Afbeelding: Apple)

Opladen met schone energie

Om het milieu zo min mogelijk te belasten, komt Apple met een Clean Energie Charging-functie. In iOS 16 kregen we een klein voorproefje en met iOS 16.1 moet de functionaliteit ook echt gebruikt kunnen worden.

Het komt er in ieder geval op neer dat je telefoon buiten piekuren opgeladen wordt, zodat je het stroomnet niet teveel belast.

iOS 16.1 brengt gedeelde fotobibliotheek

Hij verdween in iOS 16, maar met de eerste betaversie van iOS 16.1 is de gedeelde fotobibliotheek weer terug. Het is dus nu mogelijk om foto’s en video’s in een apart mapje te delen met vrienden en familie. Handmatig of geheel automatisch: het kan allemaal.

iOS 16 iPhone
Meer foto’s met geliefden (Afbeelding: Apple)

Batterijpercentage op meer iPhone-modellen

Het batterijpercentage van je iPhone is eindelijk weer eens te zien. Je kunt sinds iOS 16 het percentage weergeven in de rechterbovenhoek. Al zijn er bepaalde modellen die misgrijpen. Met de introductie van iOS 16.1 lost Apple dat op.

Daarbij heeft Apple het icoontje zelf ook aangepast in de tweede betaversie. Waar bij iOS 16 de batterij altijd vol zat, ongeacht het percentage, loopt deze nu met het percentage mee. Wie dus nog 50% over heeft ziet niet alleen dat getal in de batterij staan, maar ook aanschouwt ook een half gevulde batterij. De grootte van het batterij-icoontje is overigens ook aangepast, waardoor deze groter uitvalt op je iPhone.

Wie zijn iPhone overigens oplaadt in iOS 16.1 ziet het percentage op het toegangsscherm nu ook boven de tijd staan.

iOS 16.1: oplossing voor plak-probleem

Sinds iOS 16 stelt Apple consumenten de vraag of de inhoud van het klembord geplakt mag worden in een andere app. Het probleem is echter dat de iPhone dit erg fanatiek doet. Iets té fanatiek, volgens Apple. Het Amerikaanse bedrijf heeft laten weten te maken te hebben met een fout.

Gelukkig wordt deze met de iOS 16.1 update weer opgelost.

Overige aanpassingen

Er zijn nog een aantal andere veranderingen die Apple doorvoert. Zo wijzigt iOS 16.1 bijvoorbeeld de uitstraling van een screenshot en is het eindelijk mogelijk om de Wallet-app van je iPhone te verwijderen.

Benieuwd welke functionaliteiten nog meer in de pijplijn zitten? In het onderstaande artikel zette ik er negen op een rij die bij de volledige lancering van iOS 16 nog ontbraken.

iOS 16: deze 9 features laten voorlopig nog even op zich wachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 3

wimbers
wimbers

Ik heb liever dat ze zsm met een update komen voor CarPlay, AirPlay, etc. Niks werkt meer, probeer nu te downgraden naar 15.7 want dit is echt drama.

poezenbeest
poezenbeest

Ik kan in 16.1 nog steeds vanuit het startscherm een focus koppelen. Hoef ik niet voor naar de instellingen. Zie dus even de ‘achteruitgang’ op dat punt niet.

Night
Night

iOS 16 biedt meer dan alleen maar functionaliteits-verbeteringen en het is dus zinnig de update direct te installeren:

Apple patcht opnieuw een actief misbruikt iOS, iPadOS zero-day
Apple heeft patches uitgebracht voor een zero-day-fout in iOS en iPadOS die volgens het bedrijf actief in het wild is uitgebuit. Het zero-day lek treft iPhone 8-modellen en later, evenals alle iPad Pro-modellen. Naast de zero-day patch zijn in de 16.1 update nĂłg 13 beveiligingsproblemen opgelost.

“Apple is op de hoogte van een melding dat dit probleem mogelijk actief is uitgebuit”, aldus het bedrijf in documentatie over de beveiligingsupdates zonder details te geven over een aanval.

Het out-of-bounds write probleem in de kernel, CVE-2022-42827, zou een aanvaller in staat kunnen stellen om code uit te voeren met de hoogste privileges op het meest fundamentele niveau van het besturingssysteem.

Out-of-bounds write flaws stellen applicaties in staat om gegevens buiten de bedoelde buffer in het geheugen te schrijven, wat kan leiden tot datacorruptie, crashes en ander onverwacht gedrag.

Apple heeft de zero-day kwetsbaarheid in iOS 16.1 en iPadOS 16 gepatcht. De nieuwste patch van Apple verbetert de geheugenverwerking in de volgende apparaten waarop die OS’en draaien:

  • iPhone 8 en nieuwer
  • iPad Pro (alle modellen)
  • iPad Air 3e generatie en later
  • iPad 5e generatie en later
  • iPad mini 5e generatie en later

Dit is de negende zero-day bug die dit jaar door Apple is verholpen.

In januari bracht Apple updates uit voor iOS 15 en iPadOS 15 die onder meer een bufferoverloopprobleem verhelpen waardoor een app willekeurige code kon uitvoeren met kernelprivileges.

In februari patchte Apple een andere actief uitgebuite zero-day in WebKit waarmee bedreigers willekeurige code konden uitvoeren om iPads, iPhones en MacOS-apparaten te compromitteren.

En in augustus bracht het bedrijf patches uit voor een andere bug CVE-2022-32894 die de kernel aantastte, waardoor aanvallers de controle over het apparaat konden overnemen; en in september werd nog een zero-day CVE-2022-32917 opgelost die iPhones en iPads aantastte.

Bron: crn.com

Reageer op artikel:
iOS 16.1: alle functionaliteiten en verbeteringen die naar je iPhone komen
Sluiten