Mark Hofman
Mark Hofman iPhone 26 september 2022 3reacties
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel het je per jaar, maand en dag kost om je iPhone op te laden

Hoeveel functionaliteiten Apple er ook ieder jaar aan hangt: het opladen van de batterij is voor iPhone-gebruikers nog altijd een dagelijks ding. Zeker voor mensen met de gloednieuwe iPhone 14 Pro en het Always-on beeldscherm. Maar hoeveel kost dit je eigenlijk per jaar, dag en uur?

Gezien de hoge energieprijzen is het besparen van je batterij misschien wel belangrijker dan ooit tevoren. Het kan je op jaarbasis namelijk best wel wat geld besparen. Of valt dat allemaal wel mee? OMT-redacteur Mark Hofman weet het zelf eigenlijk ook niet, dus nam de proef op de som.

[UPDATE 27-09] Het verbruik is na een gesprek met Electrical Engineer Timo Broekman opnieuw berekend en het artikel is bijgewerkt

Hoeveel het je kost om je iPhone op te laden

Ik val direct met de deur in huis: het opladen van je iPhone kost je in Nederland gemiddeld zo’n 2,70 euro per jaar. Uiteraard laadt niet iedere consument dagelijks (thuis) zijn telefoon op en zijn er verschillende opladers waarmee je het kunt doen. Daarom heb ik het dus over het gemiddelde.

Om tot dit bedrag te komen, heb ik gebruikgemaakt van een iPhone 14 Pro. De smartphone is voorzien van een 3.200m Ah batterij, wat omgerekend 12,8 Wh is. Dat is dus het verbruik wat je per volledige laadbeurt hebt.

iPhone 14 Pro, Review
🔋 (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Gezien ik in mijn voorbeeld dagelijks de iPhone oplaad, moet dit verbruik keer 365 dagen gedaan worden. Je komt dan uit op een verbruik van 4.672 Wh. In Nederland wordt de energieprijs per kilowattuur (kWh) berekend, wat simpelweg betekent dat je het aantal watt gedeeld door duizend moet doen. Per jaar zit je dus op een verbruik van 4,67 kWh.

Volgens de Consumentenbond ligt de gemiddelde prijs (augustus 2022) in Nederland op 58 cent per kWh. Hiermee kom je op een jaarbedrag van 2,70 euro uit.

Zo bespaar je batterij

Een jaarbedrag van 2,70 euro is natuurlijk te overzien, maar je iPhone is niet het enige apparaat dat je op moet laden. Daarom is het slim om zoveel mogelijk uit de batterij van je smartphone te halen. Hoe je dat precies doet?

Dat kan ik je nu snel vertellen, maar in een ander artikel zet ik tien handige tips op een rijtje. Benieuwd naar dat verhaal? Je checkt het via de onderstaande link:

10 tips om de batterij van je iPhone langer mee te laten gaan

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 3

ahenket
ahenket
  • Opladen in de auto
  • Opladen op werk
  • Opladen op vakantie?

Kortom: opladen doe je toch niet alleen thuis?

gnimiurc
gnimiurc

Het is per maand 71 cent óf 0,71 euro! Dus niet 0,71 cent…

Goderikus
Goderikus

Vanwege de belabberde batterijduur gebruik ik mijn Tesla nu als back-up batterij. Is nog gratis ook (bouwjaar 2017)

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Hoeveel het je per jaar, maand en dag kost om je iPhone op te laden
Sluiten