Sabine Schults
Sabine Schults OMT Specials 11 september 2022 2reacties
Leestijd: 3 minuten

Een gezonde batterij is key voor je iPhone, maar hoe onderhoud je ‘m?

Alle iPhone-gebruikers zullen vast opmerken dat de batterij van het toestel het steeds korter volhoudt naarmate je hem langer gebruikt. Lithium-ion-batterijen slijten nu eenmaal naar verloop van tijd. Daarom is het belangrijk om goed voor de batterij te zorgen vanaf het moment dat je een iPhone koopt.

Het onderhouden van je iPhone-batterij is vrij eenvoudig; er zijn simpelweg een paar dingetjes waar je rekening mee moet houden. Verder kun je jouw telefoon gewoon gebruiken zoals je dat normaal ook zo doen. OMT-redacteur Sabine legt je uit hoe je de batterij van je iPhone gezond houdt (voorlopig).

iPhone-batterij: zo onderhoud je ‘m

De lithium-ion-batterijen die tegenwoordig in smartphones worden gebruikt, slijten nu eenmaal. Dat proces is simpelweg niet te stoppen. Door middel van het gedrag van de gebruiker én de software van de telefoon, kan de levensduur van een batterij iets worden verlengd. Bij aankoop van je iPhone heeft deze een batterijcapaciteit van honderd procent, maar na ongeveer vijfhonderd volledige oplaadbeurten (van nul naar honderd procent) zou de batterij volgens Apple nog tachtig procent van zijn originele capaciteit moeten behouden.

Hoe snel jouw batterij achteruitgaat is afhankelijk van hoeveel je de iPhone gebruikt. Een gemiddelde gebruiker zal het langer met dezelfde batterij kunnen doen dan hoogverbruikers. Die laatste groep laadt het toestel een stuk vaker op omdat het toestel door het hogere gebruik ook sneller leegraakt. Om te voorkomen dat de iPhone zichzelf uitschakelt als de batterij minder dan tachtig procent van zijn oorspronkelijke capaciteit heeft bereikt, wordt er een beveiligingsmechanisme ingeschakeld.

accu batterij Processor Throttling
Houd je batterij in topconditie. (Afbeelding: Apple)

#1 Hele nacht opladen

Het kan voor de batterij geen kwaad om je iPhone de hele nacht aan de lader te laten liggen. Je iPhone weet namelijk aan de hand van jouw slaapritme wanneer je hem weer nodig hebt, en bepaalt op basis daarvan hoe snel de batterij opgeladen wordt. Het toestel zal ‘s nachts dus niet tot honderd procent worden opgeladen, maar pas vlak voor je ‘s ochtend opstaat. Tegelijkertijd opladen met je Apple Watch is ook geen probleem.

#2 Temperatuur

Misschien vind jij het fijn om met 30+ graden op het strand te flaneren, maar je smartphonebatterij maak je er totaal niet blij mee. Of je iPhone nu uitstaat of niet, batterijen kunnen die tropische weersomstandigheden gewoon niet zo goed aan. De accu verliest op die manier voor eens en altijd bruikbare capaciteit. Ook kan de batterij zich uitzetten bij hoge temperaturen. Omdat opladen zelf ook voor warmte zorgt, is het al helemaal niet slim om je telefoon in de volle zon op te laden. Zorg er altijd voor dat de warmte van je iPhone goed wegkan.

iPhone Apple Watch charge
Heel de nacht aan de lader? Geen probleem! (Daniel Gotteswinter / Unsplash)

#3 iPhone wegleggen tijdens laden

Zoals je net gelezen hebt, is je batterij geen fan van hoge temperaturen en wordt je toestel vaak warm tijdens het opladen. Als je jouw toestel ook nog eens gebruikt terwijl hij aan de lader ligt, wordt je iPhone nog warmer. Al die warmte samen is niet zo goed voor je batterij en zorgt voor extra slijtage. Leg je iPhone daarom gewoon even weg tijdens het laden. Gebruik eventueel een snellader als je ongeduldig bent.

#4 Opbergen met halflege batterij

Als je een nieuwe iPhone hebt en je oude iPhone wil verkopen, ligt het toestel misschien wel even in een la. Zorg er dan voor dat de batterij niet helemaal vol is, maar ook weer niet helemaal leeg. Apple zegt zelf dat een laadpercentage van rond de vijftig procent ideaal is, maar alles tussen de twintig en tachtig procent is in orde. Zet je oude iPhone daarna uit zodat de batterij niet meteen weer leegloopt en bewaar het toestel op een plek waar het niet te warm en niet te koud is. Ben je van plan je iPhone langer dan een halfjaar niet te gebruiken? Laad hem dan telkens opnieuw op bovenstaande manier op.

10 tips om de batterij van je iPhone langer mee te laten gaan

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 2

merman
merman

Ze zeggen dat t niet meer uitmaakt maar kan je toch niet beter je batterij helemaal leeg laten lopen voor je hem weer oplaadt? Als je elke keer al de je iPhone aan de oplader legt omdat deze 40% is dan lijkt me dat best schadelijk.

Vrijdag een nieuwe batterij voor mijn iPhone 11 Pro Max gekocht. Zat na 3 jaar op 79%. Wat een verschil een nieuwe batterij

whaha
whaha

Nee, leeg laten lopen en vooral leeg laten zijn is slecht voor Lithium-ion accu’s.
(Een oplaadbare batterij is een accu. Het blijft verwarrend dat ze in de VS altijd over batterij praten. Ik vind het jammer dat mijn telefoon niet over accu spreekt, maar ja, je kunt niet alles hebben!)

Wanneer de maximale accucapaciteit onder de 80% duikt, dan gaan de prestaties van je telefoon omlaag, om te voorkomen dat je telefoon uitvalt doordat er meer gevraagd wordt van je accu dan ie kan leveren.

Ik heb mijn telefoon nu 27 maanden en heb ergens tussen de 93 en 96 % maximale accucapaciteit, naar gelang de meetmethode.

Ik leg overigens mijn telefoon elke nacht aan de lader en het is ook vrij geregeld gebeurd dat mijn toestel een huidige capaciteit van boven de 40% had.
Overigens is 10x 10& opladen gelijk aan 1x 100% laden. Beiden zijn 1 laadcycli.
Leuk voordeel van bij 40% laden is dat ie sneller laadt. Een telefoonaccu die verder leeg is, laadt sneller op. Schijnt iets met het chemische proces te maken. Dat is ook de reden dat ze aanraden om je telefoon zo veel mogelijk tussen de 20% en de 80% te houden.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.