Jeroen Kraak
Jeroen Kraak iPhone 7 juni 2022 6reacties
Leestijd: 2 minuten

Kogel door de kerk: einde Lightning-poort is definitief

In de toekomst krijgt je iPhone een USB-C aansluiting in plaats van de bekende Lightning-poort. Dat heeft de Europese Unie besloten.

Heb je verschillende gadgets dan herken je waarschijnlijk wel het probleem: elk apparaat heeft een andere aansluiting. Dat betekent dus dat je verschillende oplaadkabels nodig hebt om je apparatuur op te laden. Bij een iPhone is dat de bekende Lightning-aansluiting, terwijl veel Android-telefoons een USB-C-poort hebben. Voor de Europese Unie is dat een grote bron van ergernis en dus pakt het dit probleem aan met nieuwe regelgeving.

De EU komt met nieuwe regelgeving omtrent opladers

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben deze dinsdag definitief een akkoord bereikt voor een oplader voor alle middelgrote apparaten. Hierbij moet je naast telefoons ook denken aan tablets, camera’s en koptelefoons. Dat betekent dus ook dat het gaat gelden voor de AirPods en de iPad naast de iPhone.

Overigens heeft de EU nog een reden om een standaardoplader te creëren voor alle toestellen. Het moet afval verminderen doordat mensen niet steeds nieuwe opladers kopen en de oude weggooien. Daarnaast staat in de nieuwe wet ook dat de verkoop van laders losgekoppeld wordt van de verkoop van gadgets als telefoons. Iets wat Apple natuurlijk al doet met de iPhone.

oplader
Een wirwar aan opladers. (Afbeelding: Unsplash/Solen Feyissa)

De iPhone 15 verandert

Toch is USB-C niet helemaal nieuw voor Apple. Het gebruikt de aansluiting al voor verschillende iPads. Toch staat Apple niet helemaal achter de beslissing van de EU. Eerder liet het al weten dat het vindt dat de beslissing nadelige gevolgen heeft voor de innovatie.

USB: alles wat je van de verschillende soorten moet weten

De USB-C-poort zul je naar alle waarschijnlijkheid nog niet tegenkomen op de iPhone 14. De nieuwe wet gaat pas in tijdens de herfst van 2024. Dat betekent dat naar alle waarschijnlijkheid de iPhone 15 de eerste telefoon van Apple wordt met een USB-C-aansluiting, aangezien die in het najaar van 2024 verschijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

diMay
diMay

Bu . bu . bu . bu . rocratie op zijn smalst.
Wijsheid of inzicht onbestaande.

ahenket
ahenket

Als de EU dat nou ook eens op monitoren toepaste. Zijn we van dat gezeur met HDMI af. En koptelefoons en al die andere usb varianten.

Pjottervmr
Pjottervmr

Heel simpel Apple houd gewoon de huidige poorten aan en levert een verloop stukje mee. EU blij en Apple ook, nadeel is dat wij dat stukje verloop moeten betalen :grinning:

pjotr
pjotr

Inmiddels hebben we USB-C kabels die niet allen alles kunnen. Sommig zijn goed in opladen met 100 Watt, andere goed voor video. De meeste vooral bedoeld om een telefoontje niet te snel op te laden.
Dus dan nog steeds: allerlei verschillende kabels die er wel hetzelfde uitzien, toch niet hetzelfde kunnen.

whaha
whaha

Wat moet dan de standaard worden als HDMI dat niet moet worden?

whaha
whaha

Of ze gaan stiekem toch voor draadloos?
Er zijn mensen die dat denken. Het lijkt me niet logisch, maar toch.

Reageer op artikel:
Kogel door de kerk: einde Lightning-poort is definitief
Sluiten