Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 4 maart 2022 0reacties

Musk helpt Oekraïne met Starlink, maar peinst over mogelijk fatale nasleep

Ondernemer Elon Musk besloot eerder Oekraïne te helpen middels het internetsysteem Starlink, maar waarschuwt ook voor de dodelijke gevolgen. Hoewel de dienst internet levert via het uitgebreide satellietensysteem rondom de aarde, zijn er op aarde alsnog ontvangers nodig. En die antennes kunnen het doelwit worden van aanvallen vanuit Rusland.

Het is een grote zorg van Elon Musk. Zijn internetdienst kan namelijk doelwit worden van Russische aanvallen, omdat die momenteel nog de enige niet-Rusissche communicatiedienst in (delen van) Oekraïne is. Daarom raadt de SpaceX-CEO aan de benodigde antennes ver uit de buurt van mensen te installeren.

Musk helpt Oekraïne met Starlink

Eerder werd het KA-SAT-netwerk van Viasat getroffen door ddos-aanvallen. Reuters schreef daar toen over, waardoor naar buiten kwam dat de internetdienst onbereikbaar werd. Elk ander alternatief vormt dan een doelwit waar de Russen op af kunnen komen met wapens en allerlei andere oorlogsmiddelen.

Elon Musk SpaceX Starlink
Het indrukwekkende project (Afbeelding: SpaceX)

Elon Musk is overigens niet de enige persoon die waarschuwt over het potentiële gevaar. Beveiligingsonderzoeker Nicholas Weaver, van de Universiteit van Californië, bracht dezelfde boodschap naar voren in een interview met CNN. Dit is dus echt een reële dreiging voor gebruikers in het oorlogsgebied in Oekraïne.

Internetsignalen onderscheppen

Weaver zegt dat de Russen de internetsignalen tussen de satellieten en de antennes kunnen onderscheppen met vliegtuigen, waardoor ze de antennes kunnen opsporen. Dat kan leiden tot extra bombardementen in het gebied. Het gaat niet zo eenvoudig als de onderzoeker zegt, maar de dreiging is er niet minder om.

Eerder maakte SpaceX-oprichter Elon Musk bekend dat zijn bedrijf het internetsysteem Starlink beschikbaar maakt in Oekraïne. Zodoende kunnen mensen aldaar toch blijven communiceren met de buitenwereld, mits ze beschikken over de juiste middelen. Daar hoort blijkbaar een verhoogd risico op doodgaan bij. De antennes werden afgelopen weekend beloofd en dinsdag kwamen ze al aan in het oorlogsgebied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Musk helpt Oekraïne met Starlink, maar peinst over mogelijk fatale nasleep
Sluiten