Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Mac 14 maart 2022 0reacties
Leestijd: 2 minuten

Combineert nieuwe Mac Pro twee Ultra-chips voor ultieme prestaties?

Als we de nieuwste geruchten mogen geloven dan haalt Apple hetzelfde trucje van de Mac Studio uit voor de Mac Pro qua processorkracht. Mogelijk combineert het bedrijf twee M1 Ultra-chips tot één krachtige system-on-a-chip die beschikt over veertig kernen. Uiteraard maakte Apple hier zelf niets over bekend.

De M1 Ultra, die we in de Mac Studio aantreffen, combineert twee M1 Max-chips tot één geheel. Dat bewerkstelligt het bedrijf door middel van een die-to-die interconnect genaamd UltraFusion. Daardoor werken twee processors als één geheel, met twintig cpu-kernen, 64 gpu-kernen en 32 Neural Engine-kernen.

Van Mac Studio naar Mac Pro

Nu wil Apple dat trucje mogelijk herhalen voor de Mac Pro, door twee M1 Ultra’s samen te voegen. De nieuwe processor heet intern Redfern. Ook deelt de bron via Twitter dat de aankomende computer in september verschijnt. Je bekijkt de tweet, inclusief een foto van de schema’s, hieronder in het bericht.

Mocht de bovenstaande informatie correct zijn, dan combineert Apple vier chips dus tot één product middels een long bridge. Apple gebruikt hiervoor drie interconnects. Twee om de twee paar M1 Max-processor samen te voegen en dan nog eentje om ervoor te zorgen dat beide paren samenwerken.

Zijn er dan geen beperkingen?

Dat klinkt mooi en aardig, maar we kunnen ons voorstellen dat er wel beperkingen zijn. En die zijn er ook. Zonder nieuwe technologie voor het aanleggen van de brug tussen de processors, is het niet mogelijk meer dan 128 GB aan werkgeheugen te gebruiken voor de Mac Pro. Dat is dezelfde hoeveelheid als in de Mac Studio.

Geruchten over een Mac Pro met twintig tot veertig cpu- en 64 tot 128 gpu-kernen doen zich al heel lang voor. Een foto zoals hierboven kan natuurlijk nep zijn en speciaal voor de tweet zijn opgesteld, maar ergens ligt het wel in de lijn der verwachtingen. Het wachten is nu op een aankondiging van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Combineert nieuwe Mac Pro twee Ultra-chips voor ultieme prestaties?
Sluiten