Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Digital 4 maart 2022 6reacties

Disney+ wordt mogelijk goedkoper, maar…

We kunnen nu bijna twee jaar genieten van Disney+. Het afgelopen jaar is het abonnement duurder geworden, maar de prijs daalt weer mogelijk, al zit er wel een grote maar aan.

Het lijkt voor je persoonlijke gevoel misschien een eeuwigheid, maar streamingdienst Disney+ is nu bijna twee jaar actief. In die tijd zagen we al verschillende topseries voorbijkomen zoals The Mandalorian, WandaVision en Loki. Daar blijft het zeker niet bij, want er staat nog genoeg op de planning zoals Moon Knight, Obi-Wan Kenobi en She-Hulk. Mogelijk kun je die series goedkoper bekijken dan dat nu het geval is.

Bob Iger: ‘Apple en Disney samengevoegd als Steve Jobs nog leefde’

Op deze manier wordt Disney+ mogelijk goedkoper

Tijdens de beginperiode kostte Disney+ nog 6,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar. Een jaar later werd dat verhoogd naar 8,99 euro per maand en 89,99 euro per jaar. Voor die verhoging kregen gebruikers wel wat terug. Zo werd het kanaal Star toegevoegd, waardoor er ontzettend veel content bij kwam. In star zitten nieuwe series en films, maar ook oude bekenden zoals How I Met Your Mother, Braveheart en Lost.

Vind je 8,99 euro per maand te veel geld? Dan heeft Disney binnenkort wellicht een oplossing voor je. Volgens website The Information werkt het bedrijf aan een goedkoper abonnement van Disney+. Wel zit er een grote maar aan. In ruil voor het goedkopere abonnement krijg je wel reclames te zien. Ook is het de vraag of dat lidmaatschap ook in Nederland komt, want in het artikel wordt nog alleen over de Verenigde Staten gesproken.

Disney+ lancering
Het logo van de streamingdienst (Afbeelding: AFP/Robyn Beck)

Geen nieuw idee

Toch is het idee van Disney niet helemaal nieuw. Verschillende andere streamingdiensten werken al met een soort gelijk abonnement. Zo hebben Paramount+ en Discovery+ in de Verenigde Staten al een goedkoper abonnement waarbij je reclames krijgt te zien. In Nederland is streamingdienst Videoland met zo’n soort abonnement actief. Daar betaal je vier euro minder als je reclames accepteert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

csteelooper
csteelooper

No, No, No, absolutely not…! Ik ga absoluut niet betálen voor een dienst waar ik dan alsnog reclame door m’n strot geduwd krijg. Da’s gewoon absoluut geen optie!

DokterBibber
DokterBibber

Volgens mij wordt je lid van zo’n dienst om juist verlost te zijn van reclame…

Night
Night

Daarnaast is het van den zotte dat je ook nog apart moet bijbetalen voor bepaalde content. Amazon Prime heeft hier ook een handje van.

csteelooper
csteelooper

Ja, daar word ik ook niet goed van. Als ik betaal voor de dienst, dan wil ik toegang tot álle content. Overigens vind ik dat bij Apple TV+ ook niet duidelijk, want in die app zie je content die binnen de dienst valt, maar ook content die je kunt kopen of huren in de iTunes Store. Dat is ook niet bevorderlijk. Nogmaals, als ik lid ben van een dienst en daarvoor betaal, dan verwacht ik verder álle content te kunnen zien die die dienst te bieden heeft. Betalingen achteraf zijn mijns inziens uit den boze en zouden voor mijn part door de wetgevende macht verboden moeten worden. Als de aanbieder van een dienst niet uit de kosten komt met de maandprijs die ze hun klanten berekenen, dan zouden ze díe moeten verhogen, in plaats van naast de maandelijks te betalen kosten nog extra te vragen voor geselecteerde content. Het feit dat Amazon dit bijvoorbeeld doet is voor mij reden genoeg om mijlenver van Amazon Prime vandaan te blijven, ook al zijn zij (voor Nederland) de dienst met exclusieve rechten voor enkelen van mijn all-time favoriete films…!

Night
Night

Inderdaad. Het is hetzelfde als dat ik een huis huur en de verhuurder achteraf zegt dat, als ik de keuken gebruik, ik dan nog even 100 euro extra moet aftikken. Net zo’n belachelijk idee.

csteelooper
csteelooper

Dat dus… Sommige autofabrikanten (lookin’ at you, BMW!) onderzoeken ook of ze features beschikbaar kunnen maken door rijders een maandbedrag te laten betalen. Nota bene nádat ze de auto gekocht hebben… Voor lease-modellen zou het wellicht interessant kunnen zijn (dit betekent niet dat ik vóór dergelijke constructies zou zijn), omdat je dan tóch al een maandbedrag betaalt. En dan kun je een SKU (als dat bij auto’s ook zo heet) beheren die hardwarematig álles aan boord heeft maar daarvoor in-software features activeren op basis van het (totale) maandbedrag dat een rijder betaalt. Maar voor auto’s die gekocht zijn, dus waarvoor een totaalbedrag ineens werd betaald, vind ik het idee alleen al belachelijk…

Reageer op artikel:
Disney+ wordt mogelijk goedkoper, maar…
Sluiten