Mark Hofman
Mark Hofman macOS 11 februari 2022 3reacties

[UPDATE] Apple lost batterijprobleem op met macOS 12.2.1

Apple heeft de afgelopen week snel gehandeld. Sinds macOS 12.2 lopen MacBooks sneller leeg dan normaal en het leek er heel even op dat er pas met macOS 12.3 een oplossing zou komen. Gelukkig lijkt dat niet het geval te zijn en komt Apple nu al met een update.

Afgelopen nacht heeft Apple macOS 12.2.1 uitgerold voor Mac-gebruikers. Deze update is voorzien van oplossing voor het Bluetooth-probleem waar veel Mac-gebruikers mee te maken hadden. Erg fijn voor mensen die langer met de accu van hun MacBook willen doen en voor mensen met een Mac die de energierekening laag willen houden.

Wat was er aan de hand?

Vorige week doken er allerlei klachten op over macOS 12.2. Sinds Mac-gebruikers het besturingssysteem hebben geïnstalleerd lopen MacBooks een stuk sneller leeg dan voorheen. De oorzaak werd al snel gevonden: een bug in de software zorgt ervoor dat Bluetooth-apparaten de laptop uit de slaapstand haalt.

Daarmee werd overigens niet alleen het probleem gevonden, maar ook de oplossing. In de reacties onder het artikel lieten ook bezoekers van onze website weten de problemen te ervaren. Het uitschakelen van de Bluetooth-verbinding of het bekabelen van accessoires zoals het Magic Keyboard bood de oplossing. Maar laten we eerlijk zijn: deze oplossing is slechts tijdelijk.

Pas opgelost met macOS 12.3?

De hoop was er dat Apple in ieder geval niet zou wachten met een oplossing tot macOS 12.3. Dat leek echter eerder deze week wel het geval te zijn. Op dinsdagnacht werd de tweede betaversie van het besturingssysteem uitgerold naar ontwikkelaars. Daar werd direct een verwijzing naar het probleem gevonden.

De ontwikkelaar in kwestie probeerde het probleem meerdere malen na te bootsen, maar kreeg het niet voor elkaar. Het leek er dus heel even op dat macOS 12.3 de oplossing zou bieden.

Geen macOS 12.3, maar macOS 12.2.1

Gelukkig wordt het vandaag (11 februari) duidelijk dat Apple sneller gehandeld heeft dan verwacht. Het Amerikaanse bedrijf heeft macOS 12.2.1 vannacht beschikbaar gesteld voor alle gebruikers en raadt logischerwijs aan deze update door te voeren. Het zorgt ervoor dat gekoppelde apparaten met Bluetooth de MacBooks en Macs niet meer uit de slaapstand haalt.

Dit bericht is op 11 februari bijgewerkt nadat Apple macOS 12.2.1 heeft uitgerold en het probleem heeft opgelost. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 3

diMay
diMay

Dat MacBook gebruikers daar niet happy
mee zijn, is een understatement.

Helaas is dat bluetooth issue ook voor desktops verre van ideaal.
Geen batterij leegloop.Wel aanhoudend stroomverbruik.
In deze dure energietijden evenmin aantrekkelijk.

Toch is dat niet het enige euvel aan 12.2.
Ook backups via Time Machine lopen niet meer zoals het hoort.

Ieder backup, dus in principe om het uur, is er
een van het kaliber alsof je Mac net nieuw is.

Slorpt tijd en data.
En iedere backup duurt uren.

Bovendien, de periode waarover je
backups beschikbaar zijn, slinkt zienderogen.

Want eens je schijf dreigt dicht te slibben, wordt er ‘opgeschoond’.

ome-kor
ome-kor

macOS Monterey 12.2.1 is vandaag uitgebracht en schijnt het op te lossen.

fvdam
fvdam

Ik heb MacOS 12.2.1 geïnstalleerd op mijn MBP M1 2021 16 inch; batterijduur is ipv 12-14 uur nu opeens 6-8 uur bij dezelfde activiteit. Ga downgraden naar 12.1.

Reageer op artikel:
[UPDATE] Apple lost batterijprobleem op met macOS 12.2.1
Sluiten