Mark Hofman
Mark Hofman Digital 18 februari 2022 4reacties
Leestijd: 2 minuten

Veel websites binnenkort mogelijk onbereikbaar op Chrome en Firefox

Het kan zomaar zijn dat grote websites, waaronder jouw favorieten, binnenkort stoppen met werken. Althans, wanneer je Mozilla Firefox of Google Chrome gebruikt. Zo maakt Mozilla vandaag bekend.

Het bedrijf achter de populaire browser waarschuwt gebruikers voor aankomende update. Die zou namelijk nog wel eens roet door het eten kunnen gooien.

Google Chrome en Firefox zonder grote websites?

Mozilla waarschuwt zijn gebruikers dus voor aankomende updates. Het bedrijf achter Firefox laat namelijk weten dat zijn browser langzaam maar zeker richting versie 100 gaat. Op dit moment draait versie 97 en zijn er dus nog maar drie updates nodig om versie 100 te bereiken. Google Chrome is overigens ook aan die versie toe en is nog dichterbij. De browser van Google draait op dit moment op versie 98.

De reden dat Firefox en Google Chrome in de problemen komen heeft puur en alleen met dat getal te maken. Volgens Mozilla kunnen grote websites niet langer de twee browsers identificeren, wanneer versie 100 aangebroken is. Dat heeft te maken met het feit dat dit getal niet uit twee, maar drie cijfers bestaat. Hierdoor zou het dus kunnen zijn dat je favoriete websites niet meer werken.

Google Chrome Face ID incognito
Google Chrome (Afbeelding: Pexels / Deepanker)

Op dit moment zijn ontwikkelaars van Mozilla en Google druk bezig met het onderzoeken van het probleem. Zo lijkt nu al duidelijk te zijn dat websites van T-Mobile, Yahoo en Daimler geraakt zullen worden.

Een tijdelijke oplossing

Mozilla Firefox en Google Chrome gaan langzaam maar zeker richting versie 100, maar hebben zelf in de hand hoe die overgang zal lopen. Ontwikkelaars van beide partijen zijn bijvoorbeeld al aan het kijken naar mogelijkheden. Niet alleen om de overgang soepel te laten verlopen. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om op tijd op de handrem te trekken.

Mozilla maakt een einde aan Firefox Lite, reguliere browser is snel genoeg

Er is nog enige tijd voordat het zover is, maar Google Chrome en Mozilla Firefox hebben de mogelijkheid om tijdelijk op versie 99 te blijven hangen. Zo kunnen beide browsers zichzelf nog wat tijd geven om de problemen te verhelpen, voordat ze plaatsvinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 4

poezenbeest
poezenbeest

Maar zijn de browsers wel opgewassen tegen de Millenniumbug?

tegenwind
tegenwind

Het verbaast me oprecht dat zoiets als dit anno 2022 nog een issue kan zijn, en dat men daar klaarblijkelijk nu pas achterkomt.
Misschien hadden ze (even afgaande op Firefox) vanaf versie 4 toch beter het oude versiemodel aan kunnen houden zoals in Firefox 3 het geval was en niet voor ieder wissewassie een nieuwe ‘major’ release uit kunnen brengen. Dan hadden we nu op versie 7 of 8 gezeten en had de rest van het web nog 100 jaar gehad om zich aan te passen. En was iedereen straks massaal overgestapt van Chrome versie 100+. :smirk:

ome-kor
ome-kor

Gelukkig is er nog tijd voor websites om maatregelen te nemen. Firefox 100 komt 29 maart en Chrome 100 op 3 mei. De enige grote die problem hebben zijn Yahoo, Bethesda, HBO Go en Daimler, niet echt sites die ik dagelijks bezoek. Voor wat betreft die site van t-mobile, dat is t-mobile Polen met dit probleem.

neuerburg
neuerburg

Dan gebruik je toch lekker een hexadecimale nummering. Dan ben je met versie 255 pas bij FF. Nu dan dus versie 64. Zijn wel al de statistieken om zeep

Reageer op artikel:
Veel websites binnenkort mogelijk onbereikbaar op Chrome en Firefox
Sluiten