Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 januari 2022 1reactie
Leestijd: 2 minuten

Duitse politie door het stof na ernstige privacy­schending corona-app

In Duitsland is een corona-app in opspraak geraakt nadat de politie deze gebruikte om mensen die in de buurt van een misdrijf in waren op te sporen. Het gaat om de Luca-app, die onder andere in de horeca en bij sportclubs gebruikt wordt.

Het politiekorps van de Duitse stad Mainz heeft de app onrechtmatig gebruikt in een onderzoek naar een misdaadzaak. Daarbij zijn de gegevens van personen die in de buurt van het misdrijf waren via de app gedeeld met de autoriteiten. Het Duitse OM start een onderzoek naar de privacyschending en steeds meer deelstaten stoppen met het gebruik van de app.

Particuliere corona-app Duitsland

Het gaat om een mogelijk misdrijf dat in november 2021 plaatsvond. Een man viel nadat hij een restaurant in het centrum van Mainz had verlaten dood neer. De autoriteiten hebben in de zoektocht naar getuigen onversleutelde gegevens opgevraagd bij de corona-app. Op deze manier contacteerde de recherche mensen die rond de tijd van het misdrijf in het restaurant zaten. Er zijn in totaal 21 getuigen gevonden.

Goed om te benadrukken: Luca is niet de officiële corona-app van Duitsland. Het is een particulier iniatief waarmee bezoekers van horeca en andere openbare gelegenheden hun gegevens kunnen achterlaten. Bezoekers scannen een QR-code bij de ingang, vullen hun gegevens in en kunnen plaatsnemen. Wanneer een bezoeker besmet blijkt, is het simpel om te traceren waar diegene is geweest en hoelang. De app vervangt een papieren lijst. De officiële corona-app van Duitsland heet Corona-Warn en slaat geen persoonlijke gegevens of locatiedata op. Net als de Nederlandse app.

Bezoekers van openbare gelegenheden registreren zich via de Luca-app – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Luca)

Ernstige privacyschending

De gegevens in de Luca-app zijn versleuteld opgeslagen. Alleen wanneer het restaurant in kwestie en de lokale gezondheidsdienst toestemming geven, worden ze ontgrendeld. Dit kan nuttig zijn bij contacttracering, maar de recherche mag deze gegevens niet inzien. Er is een wettelijk verbod op het gebruik van gegevens uit corona-apps voor politiedoeleinden.

Het politiekorps van Mainz heeft zijn excuses aangeboden en zegt de data niet meer te gebruiken. Stefan Brink, functionaris gegevensbescherming van de deelstaat Baden-Württemberg, noemt het in een gesprek met Handelsblatt „een ongelofelijke misstap.”

Nut betwist

Nadat de app in opspraak raakte, kondigden enkele Duitse deelstaten al aan te stoppen met contacttracering via Luca. Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern zijn er al zeker van en andere deelstaten overwegen het volgens Radio Bremen. Het nut van de app voor het traceren van contacten wordt betwist. Volgens lokale gezondheidssenator Claudia Bernhard was de app niet nuttig. Bremen linkte slechts tien besmettingen aan de app en spoorde handmatig een veelvoud op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

san402
san402

Het misbruiken van deze privé gegevens is onder geen enkele voorwaarde goed te praten.
Echter de essentie van de strekking hierboven klopt niet, of wel…jullie info klopt niet helemaal.

De Luca-App is door velen, met name horeca in gebruik genomen, om sneller de contactgegevens te registeren.
Wat we ook in NL deden, contactgegevens registeren bij een bezoek aan horeca of iets dergelijks, doet/deed men in D ook.
De Luca-App zorgde ervoor dat dit proces makkelijk en snel kon. Dit zorgde dus voor minder vertraging bij binnenkomst van de (horeca)gelegenheid.

Door te stellen dat dit ‘geen waarde’ heeft, doordat er zelden besmettingen me opgespoord zijn, is dus erg kort door de bocht. Vergelijk het dan met hoeveel besmettingen überhaupt zijn opgespoord door registratie van contactgegevens.

De app is een tool voor snellere verwerking van het registeren van contactgegevens. Niet meer niet minder.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Duitse politie door het stof na ernstige privacy­schending corona-app
Sluiten