Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Digital 17 januari 2022 0reacties
Leestijd: 2 minuten

Google en Facebook topmannen maakten zich schuldig aan illegale praktijken

Google kan zich mogelijk gaan opmaken voor een rechtszaak. De welbekende zoekmachine zou Facebook hebben voorgetrokken op de online advertentiemarkt. Dit is niet toegestaan en zowel Google-topman Sundar Pichai en Facebook-hoofd Mark Zuckerberg zouden op de hoogte zijn van een deal.

Google en Facebook worden ervan beschuldigd dat ze gezamenlijk de macht van overige partijen op de advertentiemarkt hebben ingeperkt. Dit hebben ze gedaan door onder één hoedje te spelen om zo header bidding tegen te gaan. Dit is een nieuwe manier om de reclame posities op een site zo optimaal mogelijk te verkopen.

Facebook ruilt stem voor Google-data

Veel partijen willen dit omdat ze zo hun omzet kunnen verhogen. Google is er echter minder blij mee. De zoekmachine is bang dat header bidding ervoor gaat zorgen dat ze minder commissie kunnen binnenhalen. Met die angst in het achterhoofd klopte het bedrijf aan bij Facebook en presenteerde de overeenkomst Jedi Blue.

Google-topman Sundar Pichai

In deze overeenkomst zou staan dat Facebook, het slechtste bedrijf van 2021, zijn steun voor header bidding intrekt. Daar wil het bedrijf van Mark Zuckerberg uiteraard wel wat voor terug. In de deal zou zijn opgesloten dat Facebook ‘informatie, snelheid en andere voordelen ontvangt van Google. Dit is een overtreding van de antitrust-wetgeving.

Zuckerberg en Pichai op de hoogte van deal

Wat de zaak verder interessant maakt, is dat topmannen Sundar Pichai en Mark Zuckerberg betrokken zouden zijn bij deze illegale deal. Volgens de aanklacht zijn beide mannen te vinden een een e-mailconversatie over deze online advertentie-deal. De Google-directeur zou de afspraken zelf persoonlijk hebben ondertekend.

Google heeft het thuiswerken zojuist een heel stuk makkelijker gemaakt

Om die reden willen zestien verschillende Amerikaanse staten naar de rechtbank. Google wil juist dat de rechter de hele zaak afwijst. Volgens hen is de beschuldiging niet accuraat en zit deze vol met onjuistheden. De zoekmachine moet zich ook het meeste zorgen maken. Alleen de zoekmachine is momenteel formeel gedaagd in deze rechtszaak. Facebook blijft voorlopig buiten schot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.