Wesley Akkerman
Wesley Akkerman iOS 19 januari 2022 6reacties

Apple waarschuwt voor Amerikaanse wet die sideloaden mogelijk maakt

Apple wil duidelijk maken dat nieuwe wetten in de Verenigde Staten voor een forse nachtmerrie voor consumenten kan zorgen. Mocht de nieuwe wet aangenomen worden, dan moet het bedrijf wederom veranderingen doorvoeren aan de App Store. iOS-gebruikers moeten dan namelijk ook apps kunnen ‘sideloaden’.

Maar wanneer Apple sideloaden mogelijk maakt, dan kan dat voor problemen zorgen. Met sideloaden wordt bedoeld dat gebruikers ook apps van buiten de App Store kunnen installeren. Dat maakt hen vatbaar voor het installeren van zaken als malware en ransomware, aldus Senior Director of Government Affairs Timothy Powderly.

Apple wil sideloaden voorkomen

Powderly voegt daaraan toe dat het “bijna onmogelijk wordt” de privacy van gebruikers te beschermen. Daarnaast krijgen scammers alle ruimte op het platform, terwijl Apple daar weinig aan kan doen. Dat zijn argumenten die we vaker horen; dat het bedrijf niet verdient aan apps die mensen sideloaden, speelt natuurlijk ook een rol.

App Store 16x9 iOS
Dé plek voor je apps en games (Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Apple moet de laatste tijd veel dingen veranderen aan de App Store. Centraal staat bijvoorbeeld ook het aanbieden van alternatieve betaalmethoden. Mochten de American Innovation and Choice Online Act en Open Markets Act van kracht worden, dan moet de fabrikant sideloaden dus ook nog eens toestaan.

Nog meer argumenten

Daarnaast heeft Apple nog wat tegenargumenten. Wanneer de wetten ingevoerd worden, dan is dat een grote overwinning voor ontwikkelaars en partijen die gebruikersgegevens verzamelen en doorverkopen. Miljoenen Amerikanen lopen daardoor risico, zo laat Powderly weten, terwijl dat dus helemaal niet hoeft.

Het is niet zo dat Apple alle veranderingen wil tegenhouden. Het bedrijf wil graag met het committee samenwerken en de problemen omtrent concurrentiebeperkingen oplossen. Echter, dit moet wel lukken zonder dat daarvoor de privacy en online veiligheid van gebruikers op het spel staan, zegt Powderly. Of dat allemaal gaat lukken… De tijd zal het leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Macrumors

Reacties: 6

Night
Night

Simpel: Zet in de iOS instellingen een optie 'Sideloading toestaan" en zet deze standaard op “uit”. Dan is de verantwoordelijkheid aan de gebruiker zelf, terwijl ‘simpele’ gebruikers er nooit mee geconfronteerd worden.

diMay
diMay

En dat zou volgens u voldoende
moeten zijn om onheil te voorkomen ?

Night
Night

Onheil wordt dan puur door de gebruiker zelf veroorzaakt, niet door Apple. Het is trouwens nu ook al mogelijk om er een puinhoop van te maken, als je je iPhone jailbreakt.

diMay
diMay

Ik stel mijn vraag nauwgezetter :

En dat zou volgens u ‘technisch’ voldoende
moeten zijn om onheil te voorkomen ?

Met andere woorden, de ‘wall’ die achter
de coulissen opgeworpen wordt, is afdoend.

Night
Night

Nee natuurlijk niet. De enige manier om dat te bereiken is alles te laten zoals het nu is. Maar als Apple verplicht is de sideloading optie toe te staan, moet de verantwoordelijkheid naar de gebruiker verschoven worden. De meeste gebruikers zullen er echter geen behoeft aan hebben, net zoals de meeste iPhone niet jailbroken zijn. Die hebben er dus ook geen behoefte aan om de sideloading optie aan te zetten. Verberg die optie diep in iOS, zodat deze ook niet per ongeluk aangezet kan worden en 95% van alle iPhone gebruikers zal er nooit mee geconfronteerd worden :wink: De overige 5% kiest er zelf bewust voor dit wel aan te zetten. Die krijgen dan nog een mooie waarschuwing van Apple te zien dat alle gevolgen die het aanzetten tot gevolg kan hebben vanaf nu onder de eigen verantwoordelijkheid valt.

diMay
diMay

Nu ben ik 100 procent mee.
Bedankt voor de toelichting.

Reageer op artikel:
Apple waarschuwt voor Amerikaanse wet die sideloaden mogelijk maakt
Sluiten