Wesley Akkerman
Wesley Akkerman iOS 20 januari 2022 6reacties

Apple gaat iPhone gebruikers toch ‘dwingen’ om naar iOS 15 te gaan

Mocht je van plan zijn om voorlopig van iOS 14 gebruik te maken, dan hebben we slecht nieuws. Apple wil dat je snel overstapt naar iOS 15. Het bedrijf laat weten dat het een tijdelijke handreiking was aan mensen die nog geen behoefte aan iOS 15 hadden. Eerder kwam aan bod dat er geen beveiligingsupdates meer verschijnen voor iOS 14. Overstappen is daardoor bijna een must.

Het was dus nooit echt de bedoeling dat iPhone-eigenaars blijvend gebruikmaken van iOS 14. Apple wil heel graag dat je snel de update voor iOS 15 downloadt. Dat vertelt het bedrijf tegenover de redactie van Ars Technica. Door geen beveiligingsupdates meer uit te brengen, valt de support voor iOS 14 ook in feite weg.

Apple wil dat je overstapt

Dat is andere taal dan toen Apple iOS 15 uitbracht. Destijds liet het bedrijf weten dat gebruikers de opties hadden voor twee besturingssystemen. Ook zou de iPhone-maker net zo lang software-updates uitbrengen voor iOS 14 totdat mensen zelf bereid waren om over te stappen. Maar daar komt het bedrijf nu dus geheel op terug.

iOS 14 privacy tracking adverteerders
iOS 14 (Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Destijds was ook niet duidelijk dat dit een tijdelijke optie was voor gebruikers. In september van 2021 publiceerde Apple nog wel een geüpdatet ondersteuningsdocument waarin staat dat iOS 14 voor “slechts een beperkte periode” nog te gebruiken is. De kans is groot dat je dit document niet gelezen hebt.

Van iOS 14 naar iOS 15

De laatste update die voor iOS 14 verscheen is iOS 14.8.1. Dat gebeurde in oktober 2021 en sindsdien is er geen update meer voor die versie van het systeem verschenen. Wanneer je nu zoekt naar updates voor je iPhone, dan kun je meteen upgraden naar iOS 15.2.1. Dan is het dus officieel gedaan met iOS 14.

Vind je het belangrijk dat je online beter beschermd bent tegen allerlei soorten gevaren, dan is het belangrijk dat je je software up-to-date houdt. Dat Apple dit soort praktijken erop nahoudt om mensen toch te dwingen om over te stappen is betreurenswaardig, aangezien niet iedereen tevreden is over iOS 15.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ars Technica

Reacties: 6

csteelooper
csteelooper

Dit gebeurde ongeveer anderhalve maand geleden (Met 15.2 geloof ik) al bij m’n zus. Eigenlijk jammer, aangezien ik de ‘vrijwillige’ overstap wel een mooi idee vond. Bij de Mac kun je al jarenlang overstappen wanneer je wilt, en ik stap dus meestal ook pas over bij de tweede of derde minor version update (.2 of .3). Op de Mac zie ik nú pas een heel irritant rood 1-tje staan omdat ik gepusht wordt om naar Monterey over te gaan, maar tot voor kort was dat nog niet zo. Die 1-tjes komen er vroeg of laat te staan; dat gaat al jaren zo, maar je bent nooit echt gedwongen. Bij iOS is dat helaas anders: je kon letterlijk wakker worden met een nieuwe versie op je telefoon. Heel vervelend. Zeker als je geavanceerde (toegankelijkheids-)voorzieningen gebruikt, die ten ene male volledig worden gewijzigd waardoor randapparatuur daarvoor ineens heel anders werkt dan voorheen. Erg lastig als je bijvoorbeeld met doofblinde cliënten te maken hebt, die helemaal niks meer snappen van de bediening van hun telefoon middels de brailleleesregel… Ik zou graag zien dat een versie van iOS, net zoals dat tot nog toe voor de Mac gold, nog minimaal een jaar na release van diens opvolger wordt ondersteund, opdat ook voor de niche-gebruikers de laatste kritische fouten er uit zijn, waardoor de telefoon ook voor hen in ieder geval volledig toegankelijk blijft.

frimo
frimo

Zolang deze (Safari 15- bug zorgt ervoor dat je gegevens praktisch op straat liggen) niet is opgelost denk ik dat iOS 14 veiliger is.

csteelooper
csteelooper

@frimo die bug ís al opgelost, in iOS 15.2.1. Dus… iOS15 is veiliger. Je kan de security log van Apple er op nalezen. En voorts is het niet zo dat jan en alleman inzage had in je gegevens, maar dat dit gold voor websites die je in tabbladen open had. Vreemd genoeg niet voor nieuwe vensters, dus ik heb met mijn redelijk conservatieve browsegedrag op MacOS sowieso weinig last gehad van de bug. Uiteraard ligt het op iOS wat dat betreft gevoeliger: je kunt niet naar een andere browser, want die hebben allemaal dezelfde bug (want WebKit), en je kunt alléén maar nieuwe tabbladen openen. Maar zoals al gezegd ís de bug dus al opgelost sinds 15.2.1.

Goderikus
Goderikus

Hmmm…volgens iCulture:
Update 20 januari 2022 : “Deze Safari-bug is gefixt in de zojuist verschenen Release Candidate van iOS 15.3. De officiële release duurt nu niet lang meer.”

frimo
frimo

Precies. Nog even wachten dus…

csteelooper
csteelooper

15.3 is er inmiddels… Dus is de bug opgelost. Maar nu op MacOS nog. Is dat 12.2? Want ik wil eigenlijk dan pas over naar Monterey…

Reageer op artikel:
Apple gaat iPhone gebruikers toch ‘dwingen’ om naar iOS 15 te gaan
Sluiten