Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apple Inc. 16 december 2021 19reacties
Leestijd: 2 minuten

Alle verwijzingen naar controversiële Apple-functie zijn verdwenen

Apple verwijdert alle verwijzingen naar de controversiële CSAM-functie van zijn website. Wat betekent dit voor de toekomst? Met de functionaliteit kan de iPhone-maker foto’s scannen op de iPhones en iPads van gebruikers wanneer ze die uploaden naar iCloud. De functie zoekt dan naar foto’s en video’s van kindermisbruik.

De CSAM-optie kon vlak na zijn aankondiging rekenen op een sloot van kritiek uit verschillende hoeken. Onder meer beveiligingsonderzoekers, klokkenluider Edward Snowden en de Electronic Frontier Foundation waren hier niet over te spreken. Datzelfde geldt voor de voormalige veiligheidschef van Facebook, politici en Apple-medewerkers.

CSAM-technologie

De kritiek heeft altijd een gemene deler. De verschillende partijen vinden de technologie die Apple hiervoor gebruikt gevaarlijk. Het neigt namelijk sterk naar constant toezicht houden. Ook zou de technologie helemaal niet zo goed zijn in hetgeen waarvoor het bestaat: het ontdekken van materiaal van kindermisbruik.

Apple Store Black Friday
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: AFP / Philip Fong)

In eerste instantie ging Apple hierop in door meer informatie aan te bieden. Denk dan aan FAQs, documenten, interviews en meer. Maar het mocht niet baten. Daarom besloot het bedrijf eerder al om de release van de scantechnologie uit te stellen. Het was de bedoeling dat die samen met iOS 15.2 uit zou komen.

Apple verwijdert verwijzingen

En ondertussen is het ook zo dat Apple de verwijzingen naar de technologie van zijn website haalde. Wat betekent dat precies? Nou, volgens een statement van vertegenwoordiger Shane Bauer betekent het niet dat de plannen voor CSAM-detectie gewijzigd zijn. De scanner komt er dus nog steeds aan in de toekomst.

Apple stelt CSAM software introductie in iOS 15 uit

Tegenover The Verge zegt Bauer de keuze te baseren op feedback vanuit klanten, onderzoekers en andere mensen. “We willen extra tijd investeren in het verbeteren van de technologie.” Het is op moment van schrijven nog niet duidelijk wanneer de detectie dan daadwerkelijk live gaat, maar dat krijgen we dan wel te horen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apple

Reacties: 19

zwah
zwah

Dan heb ik in ieder geval de juiste keuze gemaakt door mijn Mac mini, iPhone en Apple Watch te verkopen. Nu alleen nog een iPad, die hou ik nog wel even want verder gebruik ik geen enkele dienst meer van Apple. Inmiddels overgestapt op een Pixel 6 en ja, dan ben je een verdienmodel voor Google maar dat is ook redelijk te beperken. Ik blijf die Csam-functie op je toestel een grove schending op je privacy vinden en volledig haaks op hetgeen Apple zelf altijd loopt te verkondigen. Dan ben ik toch liever het verdienmodel voor advertenties.

diMay
diMay

Nog een mogelijke juiste keuze is om
bepaalde fora dan niet meer te frequenteren.

Night
Night

proest :rofl:

zwah
zwah

Ik heb nog altijd een iPad en gelukkig bepaal jij niet op welke fora ik wel of niet kom. Alsof dat slappe gelul van jou nog enige kant of wal raakt.

diMay
diMay

Twee duidelijke zaken :

U voelt u blijkbaar aangesproken door een
suggestie die niet noodzakelijk aan u gericht is.

U hanteert een taal en stijl die ik op ‘n forum
als dit nog niet vaak weten gebruiken heb.

Eindigt zelden goed.

zwah
zwah

Vandaar dat je de suggestie onder mijn antwoord zet, iedereen is natuurlijk dom, behalve jij. De taal die ik hanteer is gewoon Nederlands, afgeleid van slap lullen, wat jij doet dus. Eindigt ook zelden goed.

wazoo
wazoo

Ik begrijp dat wel hoor, want met zo’n Apple Watch ben je binnen no time in het grijze Csam gebied :rofl:

zwah
zwah

Zei de persoon die er alles van snapt.

wazoo
wazoo

U kent mij? :joy:

zwah
zwah

Liever niet!

wazoo
wazoo

Dat is geheel wederzijds!

zwah
zwah

Fijn, houden zo!

wazoo
wazoo

Doei!

zwah
zwah

De mazzel!

wazoo
wazoo

Aha, een laatste woordje frust, gelukkig kun je daar op de Google en Pixel forums je hart ophalen

zwah
zwah

Heintje Davids is weer terug, je had toch al gedag gezegd?

Goderikus
Goderikus

Mr :man_health_worker: Cook behoort anders zelf tot de risicogroep.
Niet dat ik hem ergens van beschuldig, maar ik vertrouw hem even ruimhartig als hij mij

Night
Night

@Zwah @diMay Laten we het wel gezellig houden, anders gaat de streep erdoor.

zwah
zwah

Bericht verwijderd door moderator

Reageer op artikel:
Alle verwijzingen naar controversiële Apple-functie zijn verdwenen
Sluiten