Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 28 december 2021 14reacties
Leestijd: 2 minuten

Apple moet regels van de App Store voor dating-apps aanpassen van ACM

Apple moet binnen twee maanden de regels in de App Store voor datingapps aanpassen. Als dat niet gebeurt, moet het bedrijf wekelijks een dwangsom van 5 miljoen euro betalen, met een maximum van 50 miljoen. Dat heeft de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

Dating-apps moeten naast het betaalsysteem van Apple in de App Store ook gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen, vindt de ACM. Ook moeten datingappaanbieders de mogelijkheid krijgen om in hun app te verwijzen naar betaalmogelijkheden buiten de app. Als je nu via de App Store een abonnement neemt op een app , krijgt Apple 15 tot 30 procent van de opbrengst.

Machtsmisbruik in App Store

De ACM noemt dit machtsmisbruik van Apple. “Sommige app-aanbieders zijn afhankelijk van Apple’s App Store en Apple maakt daar misbruik van”, zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. “Apple heeft door haar machtspositie speciale verantwoordelijkheden. Daarom moet Apple ook de belangen van app-aanbieders serieus nemen en met redelijke voorwaarden werken. Dat dwingen we nu af.”

Opvallend is dat de beslissing alleen gaat over dating-apps. Dat komt omdat er vooralsnog alleen klachten waren binnengekomen van de Match groep, de makers van onder andere Tinder. De ACM heeft vervolgens alleen deze branche onderzocht. Maar voor andere apps gelden bij Apple dezelfde App Store-regels als voor dating-apps. Het is dus mogelijk dat dit verhaal nog een staartje krijgt.

Tinder
Tinder in de App Store. (Afbeelding: Apple Inc.)

 

Rechtszaak

De ACM nam deze beslissing al in augustus. Dat dit pas afgelopen vrijdag in het nieuws kwam, komt doordat Apple in een kort geding eiste dat de beslissing niet bekend zou worden en dat de rechter ook een streep zou zetten door de dwangsom. De rechter heeft Apple in het ongelijk gesteld en de ACM toestemming gegeven voor publicatie én voor de dwangsom.

Apple zegt in een reactie dat het tegen dit besluit in beroep is gegaan. “Op basis van Europese en Nederlandse wetten hebben wij het recht om aan ontwikkelaars van apps een vergoeding te vragen voor alle diensten en technologie die Apple ter beschikking stelt.” Zolang er echter geen andere uitspraak is in een bodemprocedure of hoger beroep moet Apple de dwangsom gewoon betalen als het bedrijf over twee maanden nog geen verbetering heeft doorgevoerd.

Fortnite

Ook in andere landen lopen juridische procedures over de App Store van Apple. In de VS bepaalde een rechter dat Apple appmakers meer mogelijkheden moet geven om betaalsystemen te gebruiken buiten de App Store om. Apple is ook daartegen in beroep gegaan.

De zaak was aangespannen door Epic, de maker van de populaire game Fortnite. Toen Epic het mogelijk maakte om buiten Apple om te betalen voor Fortnite verwijderde Apple de game uit de App Store. Het spel is er nog steeds niet te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOS

Reacties: 14

diMay
diMay

In ken de juridische geplogenheden van Nederland niet.
Moet ik de ACM beschouwen als een rechterlijke instantie ?

Night
Night

Nee, maar het ACM kan namens de Nederlandse Staat wel een rechtszaak aanspannen.

diMay
diMay

Ze kan een rechtszaak aanspannen.
Maar dus geen verplichtingen of verboden uitvaardigen.

Dan kan ACM volgens mij niet besluiten wat Apple moet doen of laten.

Night
Night

Namens de staat kan de ACM een beslissing nemen. De rechter besluit dan of dit wettelijk toepasbaar en uitvoerbaar is. Als de rechter beslist dat Apple inderdaad ‘fout’ bezig is, dan moet Apple toch echt over de brug komen.

Maar als je het stukje leest (m.n. over dat het nu pas bekend is geworden) dan kon je diezelfde conclusie trekken.

ahenket
ahenket

https://www.acm.nl/nl

De ACM heeft wel degelijk specifieke bevoegdheden. Maar in dit geval heeft de rechter dat voor hen gedaan

diMay
diMay

@ Night :

In de zin dat dit een Nederlandse specificiteit is,
zie ik er het nut niet van in om mij daar
verregaand in te verdiepen.

Niettemin toch zeer bedankt om toe te lichten.

Weet je, de Belgische ingewikkeldheid is op zich al
meer dan genoeg om dagelijks te verteren.

Zo zie je maar, ieder land zijn eigen cultuur.
Nu eens zoet, dan weer zuur.

ahenket
ahenket

Ik kom net van een Brugs plein waar meerdere soorten rechtspraak naast elkaar bestaan. Ik denk dat ik snap wat je bedoelt.

Night
Night

Hahaha

diMay
diMay

Maar sta me toe dat ik jou nu niet snap.

Help me.
Leer me bij.

ahenket
ahenket

Bij de Brugse basiliek van het Heilig bloed zitten twee rechtbanken. Een kerkelijke in een vrij dof gebouw dat nog ‘gekuisd’ moet worden en een burgerlijke in het eerste profane gebouw in gotische stijl, uitgebouwd in Franse stijl ernaast. Zoals ik ben voorgelicht is de jurisdictie van die laatste zoiets als die van een Nederlands kanton.

Goderikus
Goderikus

Ah, voorwaar. Laat ons aanstonds onze burgerplichtige voornemens ten uitvoer brengen de uit te vaardigen oordelen dezer gerechten naar waarde in te schatten en waar mogelijk onderling op propere wijze te verenigen

diMay
diMay

Deze namiddag nog rakelings Brugge gepasseerd op
weg naar en van het natuurgebied de ‘Westhoek’.

Ik moet toegeven, mijn Vlaams-Brugse kennis
staat op een lager peil dan de uwe. Een uitstekend
excuus om een paar keer eerder naar daar af te zakken.

Alvast bedankt voor de voorzet.

Is ‘ahenket’ een Bruggeling,
of een Nederlandse vluchteling ?

Prometheus
Prometheus

Ik blijf het maar een raar iets vinden. Je bedenkt iets en mag daar ineens niet meer je eigen regels bepalen… Het voelt voor mij een beetje als op het terras je eigen meegebrachte lunch opeten. Of je eten kopen bij de concurrent ernaast. En dan moet de eigenaar van het restaurant van het terras het maar toestaan dat anderen geld verdienen en dat jij wel gratis gebruik maakt van de zitplaats.

Ik sta dus volledig achter Apple hierin.
Maar dat is mijn mening.

ahenket
ahenket

Ben Nederlander op reguliere vakantie geweest die in plaats van Venetië in het vliegtuig, is gegaan naar het Venetië van het Noorden, Brugge dus. Niet zozeer vluchteling dus, maar per ongeluk deel van de NL-tsunami in BE.

Terug on topic: ik vind die store-regels een heel lastig ding. Eigen store, eigen regels, dus in beginsel snap ik Apple wel. Echter: de Apple Store is alleenheerser als store dus daar gaat het al mis. Niet in de store, is gelijk aan niet op iOS. Tweede is dat je na aanschaf (gratis of niet) tot in de eeuwigheid Apple moet betalen voor alles wat je op iOS verdient en dat niet zelf mag regelen als ontwikkelaar.

Dan ik als consument … ik wíl graag via Apple betalen en niet bij X bedrijven met mijn koopgedrag gelogd worden. Ik wíl helemaal niet via een Steam winkel, een los Netflix abonnement en weet ik veel aan evenzoveel voorwaarden voor ontbinding/reclamatie/support worden verbonden. Ik wil dus graag minimaal de optie houden dat zo te laten en niet via de ACM gaan ontdekken dat ik alleen via Tinder Inc mag afrekenen … ik heb gelukkig geen noodzaak aan datingapps, maar zoals eerder al gesteld zou het apart zijn als het daar bij bleef.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reacties 0
Reageer op artikel:
Apple moet regels van de App Store voor dating-apps aanpassen van ACM
Sluiten