Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 23 november 2021 2reacties
Leestijd: 2 minuten

Windows 11 lijkt dan toch te verschijnen voor Apple Silicon Macs

Met een beetje geluk kunnen mensen met een Apple Silicon Mac binnenkort Windows 11 installeren. Sinds de komst van de nieuwe Apple-computers ontbreekt die mogelijkheid al en weet eigenlijk niemand echt wat hier nu de reden van is.

Parallels, een bedrijf dat virtuele versies van Windows aanbiedt, lijkt het antwoord nu gevonden te hebben. Windows 11 installeren op een MacBook Air of Pro werd gezien als “geen ondersteund scenario”. Een bericht dat door Microsoft ook daadwerkelijk bevestigd is.

Windows 11 op nieuwe Apple-computers

Parallels wist dus welk probleem er was, maar had tot op heden nog geen flauw idee wat dit nu precies veroorzaakte. Daar hebben de mensen van XDA Developers overigens wel een antwoord op. Volgens de website is Qualcomm binnengehaald als exclusieve leverancier van Windows 11 op ARM-processors. Aangezien de M1-chip van Apple ook op ARM gebaseerd is, kan het dus kloppen dat het nieuwe Windows niet (goed) werkt op de MacBook Air of Pro.

Bronnen die bekend zijn met de situatie laten weten dat de overeenkomst binnenkort eindigt. Alleen wanneer “binnenkort” precies is wordt niet duidelijk. Het kan dus zijn dat consumenten, en andere bedrijven, nog even moeten wachten. Het bericht klinkt zeer aannemelijk, maar is officieel gezien nog bevestigd. Neem het dus wel met een klein korreltje zout.

Wat als de deal eindigt?

Mocht de deal bestaan en uiteindelijk tot een eind komen, dan bestaan er weer mogelijkheden voor bedrijven. Zo kan Samsung mogelijk stappen maken met zijn eigen Exynos-processor en kan ook Parallels aan de slag met z’n werk. ARM is een populaire architectuur, dus het is zuur om te zien dat deze beperking bestaat.

Microsoft rolt Windows 11 nog sneller uit dan gedacht

Er zijn nog veel dingen die we niet weten over de zaak. Zo is het niet duidelijk wanneer de twee bedrijven de deal sloten, weten we niet hoeveel geld ermee gemoeid is en of Microsoft het voornemen heeft de deal te verlengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 2

tegenwind
tegenwind

Wordt hier soms Bootcamp bedoeld?
Met Parallels kun je namelijk gewoon de ARM-versie van Windows 11 virtueel draaien op Apple Silicon… Ze hebben er zelfs een installatievideo voor.

rfpels
rfpels

Dat er misschien Bootcamp bedoelt word ja dat zou kunnen. En ja, op Parallels kan je een ARM versie van Windows installeren alleen er is tot nu toe geen commerciële Windows 11 versie voor ARM te koop. Heb het geprobeerd en dat loopt inderdaad als een zonnetje. Het grootste probleem is denk ik de afwezigheid van voor ARM gecompileerde applicaties. Je hebt dus kans dat Windows dan weer een soort van Rosetta ding moet gaan gebruiken.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Windows 11 lijkt dan toch te verschijnen voor Apple Silicon Macs
Sluiten