Jeroen Kraak
Jeroen Kraak macOS 1 november 2021 5reacties

Gebruikers oudere Macs klagen over problemen met Monterey

Monterey is het nieuwste besturingssysteem voor de Macs. De overgang naar het nieuwe macOS gaat niet voor iedereen heel soepel.

Apple lanceerde afgelopen week macOS Monterey. Helaas is dat niet voor iedereen helemaal goed gegaan. Een probleem wat we kennen van vorig jaar. Toen klaagden een aantal gebruikers over de overgang van hun vorige besturingssysteem naar macOS Big Sur.

Problemen met Monterey

MacRumours meldt dat het op Twitter en de Apple kanalen al verschillende klachten is tegengekomen van gebruikers. Deze zijn overigens niet allemaal hetzelfde. Mensen hebben verschillende klachten over Monterey. Dat zijn vooral gebruikers met een oudere MacBook Pro, Mac mini en iMacs. Recentere versies zoals die op de silicon-chips lijken er geen last van te hebben en kunnen dus het systeem zonder problemen draaien.

Op de verschillende internetfora komen er verschillende problemen naar boven. Zo gaat bij sommige mensen hun Mac niet meer aan sinds hun overstap naar Monterey of valt die al na vijf minuten uit. Bij een andere gebruiker doen zijn aansluitingen het meer sinds de update.

Op de verschillende Apple-support pagina’s hebben mensen ook oplossingen aangedragen voor het probleem dat de Mac niet opstart. Zo kan het een goed idee zijn voor gebruikers om de firmware van hun Mac te herstellen.

Wachten op macOS 12.1?

Hoewel de problemen met Monterey niet zo vaak lijken voor te komen als die bij Big Sur, is het natuurlijk wel zorgwekkend. De grote vraag is dan ook of je nu al wil upgraden als je een oudere Mac hebt, of dat je beter kunt werken. Apple test op dit moment al macOS 12.1, maar deze versie komt waarschijnlijk pas over een aantal weken. Wat je dan wel zeker weet is dat door te wachten de kinderziektes eruit zijn.

Ervaar je ook problemen met het nieuwe macOS? Laat het ons weten in de reacties.

Reacties: 5

MacHammerFan
MacHammerFan

Voorlopig zelf weinig problemen gevonden op mijn Macbook Pro 2015. Wat ik gelezen heb op Macrumors naast de opstartproblemen is geheugenproblemen, time machine dat erg traag zou zijn en een te traag OS bij installatie op externe third party ssds omdat de EFI alleen zou upgedate worden bij interne Apple Ssds.

ome-kor
ome-kor

Dat geheugen probleem heb ik hier gezien met mijn M1 MacBook Air. Normale programma’s zoals mail en FireFox gebruiken ineens een hoop geheugen. Ik kreeg een melding dat het systeem door zijn applicatie geheugen heen was. Voor de installatie van Monterey had ik hier geen last van. Het lijkt erop dat er een memory leak is.

Dus niet alleen oude Macs, ook de nieuwe Apple silicon Macs.

ahenket
ahenket

MacBook Pro 2017. “Zo ver, zo goed”. Maar misschien is dat nog niet oud genoeg.

Time Machine was altijd al apetraag in backup en restore en dat blijft met Monterey zo. TM is een van de meest achtergebleven stukken van macOS dat desondanks af en toe mijn hachje redt.

Marco
Marco

Ik had problemen met het uitzetten van mijn MBP (2019) en iMac (2019). Wat bleek, na wat speurwerk dat de Timemachine (ssd) schijven het probleem zijn. Ik heb Monterey op de macs gezet terwijl de backup schijven waren aangesloten. Daarna zagen de macs nog wel een gewone externe schijf maar niet meer als een Timemachine schijf. Je ziet ook niet meer wat op de schijf staat. Dus noodgedwongen mijn backup/timemachine schijven moeten wissen. Erg onhandig dus. Heb Apple gebeld en ze zouden er naar gaan kijken of het een bug is. Wie weet.
Daarnaast werkt de kaarten-app erg traag, zeker met in de satelliet-modus.
Positief is dat ik het gevoel heb dat Monterey mijn macs net iet soepeler en sneller laat lopen.

MacHammerFan
MacHammerFan

Misschien dan toch maar Carbon Copy Cloner gebruiken?

Reageer op artikel:
Gebruikers oudere Macs klagen over problemen met Monterey
Sluiten