Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 30 november 2021 0reacties
Leestijd: 2 minuten

Jack Dorsey stopt als CEO: wat wil opvolger Parag Argrawal eigenlijk?

Na meer dan tien jaar stopt Jack Dorsey ermee als CEO van Twitter. Zijn opvolger is Parag Agrawal. Wat weten we over hem? Agrawal begon in 2011 bij Twitter te werken aan advertentieproducten. Maar in 2017 werd hij de CTO (chief technology officer) en nam hij moeilijkere taken op zich. Denk dan aan het oplossen van het beveiligingsprobleem met wachtwoorden en de decentralisatie.

De kersverse, 37-jarige CEO en opvolger van Jack Dorsey stond weinig in de schijnwerpers. Maar dat verandert dus meteen door zijn nieuwe rol, waar hij waarschijnlijk de lessen uit zijn oude positie niet vergeet. Mogelijk betekent dit dat Twitter een andere koers gaat varen onder zijn leiderschap.

Jack Dorsey-opvolger Parag Argrawal

Eén van zijn grootste projecten is het Bluesky-platform. Dit is een “open en gedecentraliseerde standaard voor social media”, aangekondigd in 2019. Dit is een standaard waar Twitter zelf op een gegeven moment in over kan gaan. De hoe en wat zijn nog niet duidelijk, maar Agrawal gaat hier ongetwijfeld meer mee doen.

Twitter Jack Dorsey Parag Agrawal
De nieuwe Twitter CEO Parag Agrawal (L) en Jack Dorsey (R) die toen nog meer haar op zijn hoofd had dan onder zijn kin. (Afbeelding: Justin TALLIS / AFP / TWITTER)

Daarnaast zette Twitter, onder leiding van Jack Dorsey, in november een cryptoteam op, onder leiding van Tess Rinearson. Dit team rapporteert direct aan Agrawal en werkt nauw samen met het Bluesky-team. Beide onderdelen binnen het bedrijf kunnen dus leidend zijn in de koers die Twitter gaat varen.

Agrawal deed een hoop achter de schermen

Agrawal werkte achter de schermen aan een aantal dingen. Zo moet de productontwikkeling sneller gaan en moeten de producten van de eigen servers naar meer robuuste servers overgeheveld worden, zoals die van Amazon. Maar één van de grootste uitdagingen wordt de moderatie op het populaire platform.

Met Twitter wil de Jack Dorsey-opvolger een “gezonde plek voor online conversaties” neerzetten. Wat dat precies inhoudt, moeten we nog bezien. Het betekent mogelijk niet dat mensen beperkt worden in wat ze kunnen zeggen. Maar dat betekent niet dat iedereen zonder consequenties kan tweeten.

Dit wordt één van de vele problemen die Agrawal gaat tackelen als CEO. Daarnaast zijn er nog wat andere zaken die belangrijk zijn. Denk dan aan het laten groeien van de gebruikersbasis, privacywetveranderingen die groei en ontwikkeling in de weg zitten en snelgroeiende concurrenten, zoals Snapchat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.