Mark Hofman
Mark Hofman OMT Guides 21 november 2021 5reacties

De beste iOS-feature die je niet gebruikt (en zoveel tijd kan schelen)

iOS 15 zit vol fantastische functionaliteiten waarmee het dagelijkse gebruik van je iPhone naar een hoger niveau getild wordt. Maar wat als ik je zeg dat de beste feature die je niet gebruikt er al sinds iOS 14 is?

Vorig jaar heb ik al wat mensen enthousiast gemaakt voor deze feature en dit jaar wil ik dat eigenlijk weer doen. Ik heb het namelijk over de functionaliteit Tik op achterkant (ook wel: Back Tap). Een feature die je wat mij betreft echt eens moet proberen

Deze iOS-feature wil je proberen

Het maakt niet uit welke iPhone je precies in huis hebt. Wanneer je toegang hebt tot iOS 14 zit je goed. De functionaliteit Tik op achterkant werd vorig jaar met het besturingssysteem geĂŻntroduceerd. Waar het voornamelijk bedoeld is voor mensen met beperkingen, is het eigenlijk handig voor iedere gebruiker. Waarom? Omdat het een extra “geheime” knop toevoegt aan je iPhone.

iPhone 13 Pro Max
iPhone 13 Pro Max (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Door de functionaliteit in te stellen is het mogelijk om twee keer en om drie keer te tikken op de achterkant van je smartphone. Je kunt met die eerste handeling bijvoorbeeld de zaklamp aanzetten en met die tweede handeling de zaklamp weer uitzetten. Maar via deze weg is het ook mogelijk om je camera te openen, Siri te activeren of je favoriete contact te bellen. Als je er via de Opdrachten-app een opdracht mee kunt maken, kun je het in iOS dus ook instellen als extra knop.

Hoe schakel je de feature in?

Het inschakelen van de functionaliteit is eigenlijk best makkelijk. Ga op je iOS apparaat naar Instellingen en selecteer de optie Toegankelijkheid. Zoek naar het kopje Fysiek en motorisch en selecteer de optie Aanraken. Scroll naar beneden tot je Tik op achterkant tegenkomt. In het volgende scherm krijg je de mogelijkheid om een handeling toe te voegen aan Dubbel tikken en aan Driemaal tikken.

iOS 14 Back Tap
Selecteer de opdracht (Screenshot: OMT)

Voila! Je hebt nu een extra knop toegevoegd aan je iPhone en dat scheelt waarschijnlijk toch weer wat handelingen en tijd. Ideaal? Ik dacht het wel!

Reacties: 5

macoris
macoris

Het maakt wel degelijk uit welke iPhone je in huis hebt!

zwah
zwah

Zo geweldig is die future niet want ik had screenshots maken eraan gekoppeld maar het 2x tikken werkte al niet altijd even goed, maar ook werden er regelmatig screenshots gemaakt terwijl ik niet 2x had getikt. Dat was op de 11 pro, dus de future uitgezet en nooit meer gebruikt.

poezenbeest
poezenbeest

Functie is niet erg handig als je je iPhone regelmatig aan je fietsstuur vastmaakt zoals ik doe (als controller voor mijn elektrische fiets). Heb de functie heel even gebruikt, maar op elk niet zo glad fietspas werd de functie geactiveerd en begon Siri te zeuren.

macoris
macoris

Voor alle duidelijkheid een update van mijn post hierboven, omdat het artikel nog steeds niet is aangepast: vanaf iPhone 8.

frimo
frimo

Bedankt voor deze tip, eindelijk kan ik nu mijn iPhone (12 mini met iOS 14.8.1) volledig ontgrendelen zonder te hoeven swipen (vegen) vanaf de onderkant! :slight_smile:

Omdat voor elkaar te krijgen heb ik onder ‘Double Tap’ (dubbel tikken) ‘Notification Center’ (berichten centrum?) ingesteld. Wanneer ik nu mijn iPhone ontgrendel met FaceID kan ik dubbel tikken, heel even wachten en nog een keer dubbel tikken om het scherm te openen, zonder swipen.

Onder ‘Triple Tap’ (driemaal tikken) heb ik Control Center ingesteld, veel handiger dan swipen vanaf de rechter bovenhoek.

Reageer op artikel:
De beste iOS-feature die je niet gebruikt (en zoveel tijd kan schelen)
Sluiten