Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apple Inc. 15 november 2021 4reacties

‘Apple koopt in het diepste geheim Google Ads’: dit is waarom

Apple koopt “in het geniep” Google Ads voor belangrijke apps, met als doel meer omzet te genereren. Dat blijkt uit een onderzoek van Forbes. Het gaat naar verluidt om “miljoenen dollars aan abonnementsgelden”. Dat laten ontwikkelaars weten aan de online publicatie. Het bedrijf uit Cupertino plaatst de advertenties zonder goedkeuring van de eigenaars. Google wil ze daarnaast niet verwijderen, aldus de uitgevers.

Dit heeft mogelijk grote gevolgen voor de makers en uitgevers van apps die volgens Apple veel waarde hebben. Die bedrijven zeggen veel omzet mis te lopen, omdat de App Store-houder er veel van afsnoept. Daarnaast rijzen de kosten voor eigen advertentiecampagnes de pan uit, omdat er minder ruimte is.

‘Apple koopt stiekem Google Ads’

Getroffen apps zijn applicaties als Tinder, Bumble en HBO. Daarnaast komen Masterclass en taalapplicatie Babbel ook aan bod. Zo op het eerste gezicht valt niet op dat de advertenties van Apple komen. Als consument heb je het idee dat die reclame ‘gewoon’ van de uitgever van de applicatie in kwestie is.

Tinder
Tinder (Afbeelding: Pexels/cottonbro)

De advertenties hebben wel allemaal zo goed als identieke trackers. Dat indiceert dat ze afkomstig zijn vanuit één partij. Dat is reden om aan te nemen dat de uitgevers zelf er niet verantwoordelijk voor zijn. Het verslag van Forbes bevat helaas geen onomstotelijk bewijs dat Apple daadwerkelijk achter de advertenties zit.

Meer geld verdienen aan apps

Eén bron meldt dat Apple hier meer geld aan verdient. Door consumenten direct naar de App Store om te leiden, en het verkeer niet via de website van de app te laten gaan, loopt zo’n uitgever geld mis. Klanten die via de App Store iets kopen, leveren dergelijke appmakers tot zo’n dertig procent minder omzet op.

Opvallend is dat veel van deze appmakers zich fel uitspreken tegen de praktijken die Apple hanteert in de App Store. Ze probeerden meer dan eens de richtlijnen omtrent geld verdienen te omzeilen. Mocht dit kloppen, dan vinden enkele bedrijven dit “slinkse bedrijfsvoering” van het bedrijf uit Cupetino.

Forbes

Reacties: 4

zwah
zwah

Iedereen blijft nog steeds maar volhouden dat Apple nog steeds voor alle ontwikkelaars 30% commissie rekent. Van JANUARI 2021 is dit voor het overgrote deel van de ontwikkelaars gezakt naar 15%. Het dubbele klinkt natuurlijk wat dramatischer want blijkbaar moeten journalisten altijd alles opkloppen en vooral niet op de hoogte zijn van de werkelijkheid. Bij deze dan ook het verzoek om mijn account te wissen want ik ben nu wel klaar met alle onzin en onwaarheden die hier worden geschreven.

Night
Night

Daar hoort idd. nog het woordje ‘tot’ bij te staan. Bedrijven die minder dan 1 miljoen dollar per jaar via de App Store verdienen, betalen 15% commissie. Bedrijven die meer verdienen, blijven gewoon de in het artikel genoemde 30% betalen.

ruwepitje
ruwepitje

M.a.w. nagenoeg ieder bedrijf betaald dus 15% want er zijn niet heel veel bedrijven die meer dan 1 miljoen dollar omzetten. Eens met Hansz…

zwah
zwah

De bedrijven met een miljoen+ omzet maakt slecht 5% uit van het totaal, dus een enorme minderheid die zoals gewoonlijk altijd het hardste schreeuwen over recht en onrecht, terwijl ze vaak dezelfde regels hanteren als Apple via hun eigen verkoop kanalen. Blijkbaar is het voor de journalistiek interessanter om Apple steeds als grote boosdoener neer te zetten in plaats van eens te onderzoeken hoe het nou werkelijk zit. En nee, Apple is zeker niet heilig maar zaken publiceren die gewoon niet kloppen gaat mij te ver. En waarom zou Apple geen gebruik mogen maken van Google Ads om meer omzet te genereren. Hadden ze alle journalisten van de wereld moeten uitnodigen om dit te melden.

Reageer op artikel:
‘Apple koopt in het diepste geheim Google Ads’: dit is waarom
Sluiten