Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 10 november 2021 3reacties

Apple App Store moet vanaf 9 december externe betaalopties toestaan

De rechter in de zaak Epic Games vs Apple besloot dat de App Store-eigenaar vanaf 9 december links naar externe betaalopties moet toestaan. Dit is een nieuwe ontwikkeling in de rechtszaak die de Fortnite-ontwikkelaar in 2020 aanspande tegen de iPhone-maker. Apple argumenteerde eerst tegen het besluit.

Het bedrijf uit Cupertino gaf aan meer tijd nodig te hebben voor het doorvoeren van de beleidsveranderingen die de rechter oplegde. Dit betreft natuurlijk het beleid dat voorkomt dat ontwikkelaars mogen linken naar alternatieve betaalmogelijkheden. Daardoor waren ze afhankelijk van het betaalsysteem van de App Store.

Apple moet haast maken

Mark Perry, de advocaat van Apple, zegt dat dit de eerste keer is dat het bedrijf externe links toestaat. “Het kost maanden om van alles uit te vogelen”, aldus Perry. De advocaat doelt dan op zaken als de techniek, maar ook zakelijke en economische aspecten. En zo zijn er volgens hem nog wat voorbeelden te noemen.

Epic Games Fortnite 16x9
De game waar de rechtszaak ooit over begon (Afbeelding: Epic Games)

“Dit is een buitengewoon moeilijk proces”, vervolgt Perry. Er waren altijd beschermingen en richtlijnen waarmee de App Store-houder kinderen, ontwikkelaars, consumenten en Apple beschermde. Het nieuwe beleid heeft tijd nodig om geschreven, geïmplementeerd, uitgelegd en uitgevoerd te worden.”

Onveilig voor iedereen

Apple vindt het aanbieden van links onveilig voor gebruikers. Ontwikkelaars en kwaadwillenden kunnen zodoende gebruikers verwijzen naar malafide websites. “Als we deze veranderingen moeten doorvoeren, dan is dat een klap voor het platform. Ze beschadigen ontwikkelaars. Dat is een feit. Dit gaat gebeuren.”

De rechter moet er echter niets van hebben en ziet in dat Apple tijdrekt. “Dit kan gemakkelijk drie tot vijf jaar duren”, aldus de rechter. Perry’s repliek daarop is dat Apple wilde wachten totdat de rechtszaak voltooid is. De advocaat is er namelijk van overtuigd “dat we het hogere beroep gaan winnen”. Ook dat antwoord beviel de rechter niet, waardoor het bedrijf de veranderingen nu voor 9 december moet doorvoeren.

The Verge

Reacties: 3

diMay
diMay

Rechter laat de indruk na bevooroordeeld te zijn, en weinig
kaas gegeten te hebben van de techniciteit van een en ander.

zwah
zwah

Ik geloof er niet in dat de consument hier baat bij heeft want ik zie niet gebeuren dat je buiten de appstore opeens 30% minder zou gaan betalen. Epic heeft het maar over oneerlijk terwijl het uitsluitend eigen belang is dat ze wel op een platform willen zijn maar alle verdiensten in eigen zak willen steken. Wat mij betreft laat Apple een bedrijf als Epic nooit meer toe in de appstore.

diMay
diMay

Mijn vaststelling is dat als je pakweg 100 klanten hebt,
dat je die per individu anders moet behandelen
dan als je er 100.000 hebt.

Zo interpreteer ik het tenminste.

Want de policy van Apple is al van in het
begin van haar App Store dezelfde.
En nu is die niet meer oké.

Omdat Apple er aan verdient.
En dat vinden sommigen niet plezant.

Wanneer is men beginnen klagen en zagen ?
Zijn werkelijk álle ontwikkelaars ontevreden ?
Hebben ze niets in ruil voor hun percentage afdracht ?

Of probeert men binnen te breken in het
privacy-bastion dat Apple minutieus heeft opgebouwd ?

Of heeft de [ Amerikaanse ] overheid het niet zo graag
dat ze belet wordt te snuffelen in ons doen en laten ?

Enfin, het is alleszins een bedenkelijke evolutie waarbij
ik onomwonden hoop dat Apple zich niet laat intomen.
En dat is ook in mijn belang.

Reageer op artikel:
Apple App Store moet vanaf 9 december externe betaalopties toestaan
Sluiten