Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 25 oktober 2021 6reacties
Leestijd: 2 minuten

Waarom iPhone-gebruikers de Facebook-app moeten verwijderen

Beveiligingsonderzoekers melden dat iPhone-gebruikers de Facebook-app van hun smartphone moeten verwijderen. De reden daarvoor is vrij simpel. Ondanks het feit dat je bij Facebook aangeeft niet gevolgd te willen worden, kan het bedrijf dat nog steeds doen. Dat gebeurt dan via metagegevens van hun afbeeldingen en IP-adressen.

Facebook laat weten dat dit inderdaad gebeurt. Het bedrijf gaat er echter niet op in waarom dit slecht is, zelfs wanneer een gebruiker aangeeft niet gevolgd te willen worden op iOS. Daarnaast gebruikt het bedrijf achter het sociale medium de snelheidsmeter om te achterhalen wat je doet op bepaalde momenten van de dag.

Facebook volgt iPhone-gebruikers alsnog

Facebook linkt bovendien iPhone-gebruikers aan andere mensen, ook al heb je geen idee wie die mensen zijn. De snelheidsmeter ziet verder wanneer je zit, ligt of wandelt. Helaas is er geen manier op deze vorm van tracking uit te schakelen, zonder de Facebook-applicatie volledig te verwijderen.

Facebook F8 2018 zuckerberg 16x9
Facebook CEO Mark Zuckerman is al vaker op het matje geroepen over zijn gegevensverzameling. Afbeelding: REUTERS/Stephen Lam

Deze gegevensverzameling vindt plaats bij Facebook, Instagram en WhatsApp, al moet je bij de berichtendienst de verzameling kunnen uitschakelen. Het is niet duidelijk waarom de apps van het bedrijf de data van de snelheidsmeter lezen of hoe je die verzameling uitschakelt wanneer je daar logischerwijs geen trek in hebt.

Andere apps doen dit niet

De onderzoekers onderzochten meerdere apps, zoals  TikTok, WeChat, iMessage, Telegram en Signal. Deze apps verzamelen geen gegevens via de snelheidsmeter. De onderzoekers voegen daaraan toe dat de verzameling an sich “onschadelijk’ is. Maar wat het bedrijf van Mark Zuckerberg ervan maakt, “daar valt je mond van open”.

Teveel gezeik en een slechte naam: Facebook verder als Metaverse?

De onderzoekers melden tot slot dat Facebook patenten in handen heeft voor het koppelen van vreemde mensen via telefoonsignalen. Zit je samen met iemand in de bus die wel z’n iPhone-locatie deelt met het bedrijf, dan kan de meter dus meten dat jullie waarschijnlijk samen in dezelfde bus zitten op dat moment. De data van de ene meter komt namelijk overeen met die van jou. Daarom raden de onderzoekers aan dat je Facebook, Instagram en WhatsApp snel verwijdert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

nlmarco
nlmarco

Echt ! Wat dringt er niet tot je door als je nog Facebook gebruikt ? Dit bedrijf bedient zich zelf in de allereerste plaats, in de tweede plaats haar klanten. En JIJ bent geen klant ! Het gaat met jou aan de haal en daarmee ook samenlevingen. Get out of the evil platform. Als je je zelf zonodig moet laten zien, kijk dan’s naar projecten als Mastodon. En eventueel Ello. Laat je in elk geval niet leeg zuigen door Mark Z.

csteelooper
csteelooper

Tja… De Facebook app zuigt. Maar Facebook heeft ook echt wel een paar leuke, en soms zelfs voordelige kanten. Dat laatste vooral voor bedrijven (met name MKB). Ik zelf heb bijvoorbeeld Facebook omdat ik op die manier dingen kan delen/zien van veel internationale familieleden en kennissen. Maar ik moet toegeven dat het actieve gebruik de afgelopen jaren al behoorlijk terug liep voor mij, dus na dit zoveelste bericht over de app gaat die er voor de zoveelste keer weer vanaf. Dan maar de (mobiele) website. Doet wat-ie moet doen, zonder gedoe. Al vraag ik me tegelijkertijd af waarom Apple die k—app dan niet zelf uit de App Store lazert. Ze gaan immers ook tegen Apple’s eigen richtlijnen in.

ian83
ian83

We gaan er nog eens veel spijt van krijgen dat we zoveel en zo makkelijk onze gegevens op straat (hebben laten) gooien.

csteelooper
csteelooper

Zoveel gegevens heb ik er anders niet op staan. Naam (alleen voornaam), facebok-specifiek e-mailadres en dat was het wel. Geen woonplaats of wat dan ook. Bovendien ben ik altijd al heel sporadisch geweest met posten dus ik heb er echt nooit veel opgezet.
Wat spijt betreft; ik denk dat we dat eerder al hébben dan dat we dat gaan kríjgen. Ook al is het aantal (bewust) gedeelde gegevens in mijn persoonlijke geval zo minimaal mogelijk. Zoals ik elders op deze site al eerder zei: van mij mag Facebook, ondanks de eerder genoemde ‘voordelen’ die het heeft, vandaag nog volledig van de aardbodem verdwijnen. Probleem is alleen wel dat er dan tezelfdertijd drie andere spelers in het open gat springen. Dus of een opheffing van Facebook ook echt iets zou opleveren is nog maar zeer de vraag.

zwah
zwah

Het maakt helemaal niet uit wat jij wel of niet deelt op Facebook want ze verzamelen veel meer aan data dan dat jij aan informatie geeft. Een beetje het verhaal van; je geeft ze één vinger en dan… Bovendien lijkt het er op dat ze ondanks de maatregelen van Apple voor het wel of niet geven van toestemming, dit alweer hebben omzeild door veel meer meta gegevens te verzamelen en natuurlijk ook weer zonder jou toestemming. Hier wordt aangegeven wat b.v. Google en Facebook zoal aan data verzamelen, waarbij je bij Google zelf nog wel wat zaken kunt beperken.

csteelooper
csteelooper

lol. Dat weet ik ook wel. Ik zei al: bewust deel ik niet zo veel, maar door alle tracking pixels en cookies en weet ik wat nog meer (elke technologie die men kan gebruiken ís ook in gebruik; tot Favicon Tracking aan toe), weet men uiteraard veel te veel. De cookie-wall van facebook (het “vragen voor toestemming voor het plaatsen van cookies) voldoet ook totaal niet aan GDPR-richtlijnen of zelfs aan het Amerikaanse equivalent daarvan.

Voorzover het gaat om het bewúst delen van info kun je wel heel veel instellen aangaande je Facebook (website/dienst) profiel, maar daarmee is het klaar.
De data die Facebook (aka Meta; het bedrijf) in handen krijgt, kun je op geen enkele manier aanpassen of in volume beperken. Zelfs het opzeggen/beëindigen van je account (als je er al een had, uiteraard) heeft daarop helaas weinig tot geen invloed. Als sites die jij bezoekt technologie van Facebook gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor het plaatsen van likes en/of commentaren, dan krijgt Facebook data van je; zelfs als je überhaupt niets doet met de hier bedoelde elementen op een site.

In het kort: ik gebruik Facebook (de dienst) nog nauwelijks. Maar helaas is zelfs het opzeggen van een account voor de dienst niet genoeg om de datadiefstal door Facbeook (aka Meta; het bedrijf) te stoppen. Ze pakken data waar ze kunnen. Het enige dat je zou kunnen doen is een firewall installeren en het hele Facebook-domein expliciet de toegang tot je netwerk ontzeggen. Maar dan moet je ook nog best wel wat andere domeinen blokkeren, wil je volledige bescherming bewerkstelligen.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Waarom iPhone-gebruikers de Facebook-app moeten verwijderen
Sluiten