Wesley Akkerman
Wesley Akkerman iPhone 13 oktober 2021 5reacties
Leestijd: 2 minuten

Het was te verwachten: ‘Apple loopt met iPhone 13 tegen probleem aan’

Het wereldwijde chiptekort nekt enorm veel bedrijven, of ze nou auto’s, gameconsoles of smartphones maken. De iPhone 13 wordt daarin niet ontzien. Als we de nieuwste geruchten mogen geloven, dan loopt Apple tegen enkele productieproblemen aan. Daardoor moet het bedrijf de doelen ten aanzien van die productie bijstellen.

Dat blijkt uit informatie die in handen is van de redactie van Bloomberg. Omdat er niet genoeg onderdelen zijn, behaalt Apple waarschijnlijk het doel van negentig miljoen geproduceerde iPhone 13-modellen niet in 2021. Dat aantal wordt nu met tien miljoen stuks – zo’n elf procent – in mindering gebracht vanwege de aanhoudende leveringsproblemen. Het gaat voornamelijk om een gebrek aan chips die afkomstig zijn van de bedrijven Broadcom en Texas Instruments.

Minder iPhone 13-smartphones in productie

TSMC is dan wel verantwoordelijk voor de primaire A15 Bionic-processor van de iPhone 13 (Pro), maar er komen natuurlijk genoeg onderdelen vanuit andere bedrijven. Ook die onderdelen hebben chips nodig, want anders functioneren ze niet goed. De twee eerdergenoemde bedrijven zijn verantwoordelijk voor enkele belangrijke onderdelen van de smartphones. Denk dan aan chips die het schermenergiemanagement, de Face ID-laseropstelling, de USB-verbinding en meer voor hun rekening nemen.

iPhone 13 en 13 mini
Mini en zijn grotere broer (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Dit nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het is nu niet afkomstig van de nieuwskamer van Apple, maar eerder liet CEO Tim Cook al wel weten dat er productieproblemen in de lucht hangen. Dat deed de directeur tijdens de gesprekken over de omzet van het derde kwartaal. Destijds zei Cook dat er mogelijk chiptekorten zijn en dat het bedrijf “er alles aan doet om de omstandigheden te verzachten”.

De iPhone 13 laat op dit gebied de iPhone 12 Pro achter zich

Echter, wereldwijde chiptekorten zorgen ervoor dat elk bedrijf een keer aan de beurt komt en het dus met een pondje minder moet doen. Dan kun je goede relaties hebben met je leveranciers, maar ook die hebben slechts beperkte ruimte. Voor jou betekent dit dat je waarschijnlijk nog langer op je eigen iPhone 13 moet wachten. En dat terwijl de smartphone op moment van schrijven al redelijk schaars is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 5

Goderikus
Goderikus

“Dan kun je goede relaties hebben met je leveranciers, maar ook die hebben slechts beperkte ruimte.”
Ik dacht nou juist dat ze op eigen chipsproductie overgeschakeld waren om meer onafhankelijkheid te verkrijgen.

“Voor jou betekent dit dat je waarschijnlijk nog langer op je eigen iPhone 13 moet wachten. En dat terwijl de smartphone op moment van schrijven al redelijk schaars is.”
WOAAHGRAWWHH, plankgas naar de winkel dan (= de beoogde reactie op dit soort nieuwsgaring)

ome-kor
ome-kor

“Ik dacht nou juist dat ze op eigen chipsproductie overgeschakeld waren om meer onafhankelijkheid te verkrijgen.”

Ze ontwerpen hun chips zelf, inderdaad om niet afhankelijk van Intel te zijn, maar voor de productie ervan zijn ze wel afhankelijk van andere bedrijven, zoals TSMC.

Goderikus
Goderikus

OK - net zoiets als met modems dus. Wel de miljarden er tegenaan gooien maar dan 100% aan het lijntje met Qualcomm blijven lopen…

ome-kor
ome-kor

Nou, dat lag dacht ik anders. Ze hadden gedacht dat Intel hun 5G modems zouden leveren. Het lukte Intel niet dit voor elkaar te krijgen, Intel stopte er zelfs mee. Apple heeft toen hun modem divisie gekocht, zodat er in de toekomst misschien modems ontworpen door Apple zelf in de iPhones zitten. Tot die tijd zijn ze afhankelijk van Qualcomm.

Goderikus
Goderikus

Dus je betaalt als klant 4x
Eén keer voor de Intel modems die het niet deden of instabiel waren.
Dan voor de Qualcomms (die prima zijn, trouwens)
En dan nog en keer voor de geacquireerde Intel-boedel.
En dan nog eens alle R&D om dat ooit nog op het niveau van Qualcomm te krijgen

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Het was te verwachten: ‘Apple loopt met iPhone 13 tegen probleem aan’
Sluiten