Wesley Akkerman
Wesley Akkerman iOS 14 oktober 2021 0reacties

iOS 15.1: ‘update verschijnt volgende week’, maar is dat echt zo?

Een externe onderzoeker meldt dat Apple de iOS 15.1-update vanaf 25 oktober lanceert, maar van het verhaal blijkt weinig te kloppen. In een zeldzaam geval reageert Apple namelijk op het nieuws dat nu de ronde doet. Het bedrijf uit Cupertino zegt dat het sowieso nooit uitspraken doet over specifieke data voor software-updates.

Wat is er precies aan de hand? Een Twitter-gebruiker, @RobertCFO, claimt dat hij een bug in de iOS-software vond. Via die bug wis je naar verluidt op afstand alle bestanden van een iPhone of iPad. Dat gaat, aldus de man, via een high-level proximity Bluetooth LE-exploit, zonder toegang te hebben tot de apparaten.

Wanneer verschijnt iOS 15.1?

Later zou @RobertCFO bewijs aanleveren voor zijn claim. In zijn tweet, waarin hij de bug bekendmaakt, laat hij ook een mail zien die volgens hem afkomstig is van een Apple Product Security Team-lid. Dat lid erkent het probleem en zegt dat het opgelost wordt met de release van iOS 15.1, in de week van 25 oktober.

Datzelfde lid vroeg ook of @RobertCFO de mail en het ontdekte probleem geheim wilde houden. In elk geval totdat de patches beschikbaar zijn. Mocht dit verhaal kloppen, dan is duidelijk dat de man die boodschap aan zijn laars lapt. Maar zoals het er nu naar uitziet, klopt er niets van. Dat blijkt uit een reactie van Apple.

Apple kent de man niet

Apple laat weten geen gegevens te hebben van de vermeende onderzoeker en het contact dat die persoon zou hebben met het teamlid. Apple denkt daarom dat de getoonde mail nep is. Daarnaast laat de vertegenwoordiger weten dat Apple nooit zomaar data vrijgeeft over de release van nieuwe of aankomende software-updates.

iOS 15.1: alle nieuwe features die de derde beta met zich meebrengt

Hoewel de kans dus zeer groot is dat we met een grappenmaker te maken hebben, kan het ook zijn dat Apple het verhaal bagatelliseert om gebruikers te beschermen. Wellicht voorkomt het bedrijf dat technisch ingestelde mensen toch ontdekken dat het probleem bestaat, zodat ze het niet kunnen misbruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apple Insider

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
iOS 15.1: ‘update verschijnt volgende week’, maar is dat echt zo?
Sluiten